Теми статей
Обрати теми

Агродотаціє, гуд-бай! Що робити?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Як стало відомо, надії отримати агродотацію у 2018 році не залишилося. Так може має сенс вийти з агроРеєстру? Це запитання ставлять багато сільгоспників. Оцінимо плюси і мінуси такого кроку.

Для розвитку сільгосптоваровиробників та стимулювання виробництва сільгосппродукції ст. 161 Закону № 1877 передбачає бюджетну дотацію. Проте в поточному році фінансування за цією програмою держпідтримки до бюджету не закладене. Тому розраховувати на агродотацію у 2018 році сільгоспникам не варто.

Нагадаємо: претендувати на агродотацію за Законом № 1877 мають право юрособи та ФОП, основною діяльністю яких є постачання сільгосптоварів з дотаційного списку відповідно до його п. 161.3. Головне — бути:

1) платником ПДВ;

2) включеним до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (Реєстр).

Ті, хто потрапив до Реєстру, повинні вести окремий ПДВ-облік дотаційних видів діяльності, зокрема:

— складати дотаційні податкові накладні (ПН), у яких зазначати в другій частині порядкового номера код «2» і заповнювати графу 11;

— подавати агродотаційний додаток ДС9 до ПДВ-декларації.

Зрозуміло, що все це потребує додаткової облікової роботи і забирає в бухгалтера дорогоцінний час. А тому не дивно, що багато хто ставить запитання: раз агродотацію не планують виплачувати в поточному році, може логічно покинути агроРеєстр?

У принципі, вчинити так можливо. Що для цього потрібно?

Цю ситуацію регулює п.п. «а» п. 161.2 Закону № 1877. За його нормами сільгосптоваровиробник виключається з Реєстру при поданні заяви про зняття його з реєстрації як отримувача бюджетної дотації. Тобто аграрію достатньо подати своїм податківцям заяву за формою № 2-РОБД, затвердженою наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 275.

Механізм виключення сільгоспників з Реєстру прописаний у пп. 19 — 25 Порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2017 р. № 179. Протягом 3 робочих днів з отримання заяви аграрій «вилетить» з Реєстру. Про що отримає електронне повідомлення в день його виключення з Реєстру. До цієї дати йому все ще доведеться виписувати дотаційні ПН.

Відповідно за звітний період, у якому сільгоспник покинув Реєстр, йому доведеться востаннє подати дотаційну ПДВ-декларацію, де він:

— проставить відмітку «1» у другій колонці рядка 06 вступної частини;

— внесе відмітку «+» у відповідні графи таблиці 1 і таблиці 2 додатків Д1 та Д5;

— заповнить додаток ДС9.

Потім аграрій подаватиме ПДВ-звітність як звичайний платник цього податку без будь-яких особливостей.

Якщо раптом фінансування на держпідтримку за ст. 161 Закону № 1877 відновлять, тоді сільгосптоваровиробникові потрібно буде пройти наново весь шлях із включення до Реєстру і отримання дотаційного статусу.

Проте вихід з агроРеєстру — навряд чи розумне рішення. Річ у тому, що з дати виключення з Реєстру аграрієві можна забути про автоматичне врахування Таблиці даних платника ПДВ. Хіба що за винятком того випадку, коли він на 31.12.2016 р. застосовував «спецрежим» з ПДВ згідно зі ст. 209 ПКУ, що діяла на той час. Детальніше про антиблокувальну Таблицю читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 31, с. 4.

Крім того, вийшовши з агроРеєстру, ви вже точно втратите шанс отримати агродотацію, навіть у судовому порядку. Тому перш ніж зважитися на такий важливий крок, потрібно зважити всі «за» і «проти».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі