Зміни до ПДВ-звітності: підкориговано додатки Д1, Д5, Д9

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. № 381

Коли подавати нову ПДВ-звітність? Поки що, скажемо прямо, рано хвилюватися, оскільки за квітень звітуємо все ще за старою формою і нову ПДВ-звітність не подаємо. Тим паче, що за правилами п. 46.6 ПКУ нові форми подають «за період, що настає за періодом оприлюднення». Тому, якщо наказ опублікують у травні, не виключаємо, що податківці вимагатимуть подавати нову ПДВ-звітність, починаючи із звітності за червень (за аналогією з тим, як це було при її попередньому оновленні мінфінівським наказом від 23.02.2017 р. № 276).

Ну а тепер про зміни.

Відразу заспокоїмо: форма декларації не змінилася, а нововведення торкнулися додатків — розшифровки податкових зобов’язань (ПЗ) в додатках Д5 і Д1 і «сільгоспдотаційного» додатка Д9 (усі додатки: Д1, Д5, Д9 викладено в новій редакції).

Почнемо з додатка Д5.

висновок документа

У додатку Д5 доведеться виділяти ту частину ПЗ, за якими на момент подання декларації податкові накладні (ПН) ще не зареєстровані

Додаток Д5. Тут «ретельніше» доведеться розшифровувати ПЗ. Точніше, виділяти ту частину ПЗ, за якими на дату подання декларації ПН ще не зареєстровані (тобто ситуація: ПЗ задекларовані, але ПН не зареєстровані). Для цього в розділі I додатка Д5 з’явилися 2 нових таблиці:

таблиця 1.1 — для розшифровки «свіжих» ПЗ поточного періоду без зареєстрованих ПН. Зверніть увагу: йдеться саме про ПЗ поточного періоду, за який подається декларація (тобто «свіжі» незареєстровані ПН, дата складання яких припадає на звітний місяць: з 1 — по 30 (31) день), а не будь-яких періодів (дані про такі незареєстровані ПН зберемо в таблиці 1.2, але про них пізніше). Отже, мета таблиці 1.1 — вивудити «свіжі» ПЗ поточного періоду, за якими немає зареєстрованих ПН (не важливо, з якої причини — чи то через відсутність ліміту, чи то заблокованих).

Тому таблицю 1.1 заповнюють на базі таблиці 1 (тобто таблиця 1.1, по суті, частина таблиці 1 — це, так би мовити, ПЗ, не підкріплені ПН). У ній розшифровують усі незареєстровані ПН поточного періоду. Тож доведеться попітніти і за місяць «прошерстити» за кожним покупцем усі ПН, що залишилися незареєстрованими. Після чого привести порядково (!) кожну з таких ПН (вказуючи її дату/номер в гр. 3, 4, а ІПН покупця/умовний ІПН — в гр. 2 таблиці 1.1). А ось «змішати» докупи усі незареєстровані ПН за одним покупцем і занести до табл. 1.1 одним рядком (під загальною сумою) не можна. На жаль, кожну незареєстровану ПН доведеться вписувати порядково (у цьому і відмінність (!) від таблиці 1, де усі ПЗ за покупцем/умовним ІПН можна зібрати одним рядком). Тому якщо на одного і того ж покупця не зареєстрували декілька ПН, то стільки рядків і заповнимо на нього в таблиці 1.1 (ІПН покупця в гр. 2 в кожному рядку повторюватиметься);

таблиця 1.2 — для розшифровки інших незареєстрованих ПН з інших періодів «спецрахункової» ери (тобто складених з 1 липня 2015 року, але так і не зареєстрованих на дату подання декларації), окрім незареєстрованих ПН поточного періоду, включених в таблицю 1.1. Тобто завдання таблиці 1.2 — зібрати ПЗ інших періодів (окрім поточного) без зареєстрованих ПН. Тож роботи тут безліч.

Зазначимо, що якогось конкретного порядку заповнення таблиць 1.1 і 1.2 додатка Д5 не встановлено. Можливо, комусь буде зручно їх заповнювати за хронологією — в порядку зростання/убування дат незареєстрованих ПН, а комусь, можливо, — з прив’язкою до ІПН (але це не принципово — порядок заповнення може бути будь-яким).

Ну а ще в таблиці 1 додатка Д5 «причесали» рядок з умовним ІПН «600000000000». Його розбили (у дусі декларації) на два рядки: для відображення ПЗ за ставкою 20 % (із ряд. 4.1 декларації) і для відображення ПЗ за ставкою 7 % (із ряд. 4.2 декларації).

висновок документа

У додатку Д1 доведеться виділяти ті коригування, що «збільшують ПЗ», за якими на момент подання декларації розрахунки коригування (РК) ще не зареєстровані

Додаток Д1. Схожим чином підкоригували і додаток Д1. Тут, щоправда, розшифровувати доведеться тільки (!) «збільшуючі» коригування (на збільшення ПЗ — при зростанні сумі компенсації), РК за якими на дату подання декларації ще не зареєстровані.

Для цього в розділі I додатка Д1 з’явилися 2 нових таблиці:

— таблиця 1.1 — для розшифровки «збільшуючих» коригувань поточного періоду без зареєстрованих РК;

— таблиця 1.2 — для розшифровки «збільшуючих» коригувань інших періодів «спецрахункової» ери без зареєстрованих РК.

Отже, завдання (за аналогією з Д5) — розшифрувати «збільшуючі» коригування (поточного й інших періодів), РК за якими на момент подання декларації платником ще не зареєстровані.

Як варіант, таблиці можна заповнювати в хронологічному порядку — в порядку зростання/убування дат незареєстрованих РК або з прив’язкою до ІПН (хоча РК можна вносити і у будь-якому іншому порядку — оскільки правила не встановлені).

Таблицю 1.2 в Д5 і таблицю 1.2 в Д1 заповнюють єдиноразово. Важливо! Таблицю 1.2 в додатку Д5 і таблицю 1.2 в додатку Д1 заповнюють єдиноразово — за той період, за який уперше (!) подаватиметься оновлена ПДВ-звітність (див. виноску ** до цих таблиць і п. 3 наказу Мінфіну від 23.03.2018 р. № 381). Тобто збір «старих» незареєстрованих ПН/РК минулих періодів — це разова акція. У подальших періодах таблицю 1.2 в Д5 і таблицю 1.2 в Д1 не заповнюють. Та і дублювати всякий раз такі дані, загалом, немає особливої потреби. Досить далі за звітний період лише збирати відомості про «свіжі» незареєстровані ПН (у таблиці 1.1 Д5) з РК (у таблиці 1.1 Д1).

Тому до заповнення таблиці 1.2 в Д5 і таблиці 1.2 в Д1 варто поставитися уважно. А якщо якісь з незареєстрованих ПН/РК випадково упустимо, то не біда, адже зможемо уточнитися через УР з «уточнюючим» Д5 та/або «уточнюючим» Д1.

Ну, і в таблиці 1 додатка Д1 рядок з умовним ІПН «600000000000» розділили на два рядки (у дусі декларації): для коригувань ПЗ за ставкою 20 % (що враховуються в ряд. 4.1 декларації) і для коригувань ПЗ за ставкою 7 % (що враховуються в ряд. 4.2 декларації), у тому числі під річний перерахунок.

Навіщо? Звичайно, виникає запитання: до чого увесь цей город? Зверніть увагу, що в таблицях збираємо дані про ті ПН/РК, які все ще не зареєстровані. Тобто реєструвати їх будемо із запізненням (звичайно, у рамках граничного терміну реєстрації — 1095 днів, лист Мінфіну від 31.01.2018 р. № 11310-09-10/2681). Тому такі розшифровки дозволять, нарешті, реалізувати механізм запізнілої реєстрації ПН/РК за рахунок ΣПеревищ із п. 2001.9 ПКУ!

Додаток Д9. Його підкоригували:

— у заголовній частині з’явилося нове довідкове поле «06» — для зазначення дати включення в Реєстр одержувачів бюджетної дотації;

— таблицю 1 перетворили у дусі вимог п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ — тепер в ній враховано, що дотацію визначають, виходячи з обсягів операцій за дотаційними видами діяльності і даних зареєстрованих ПН (з кодом «2» в другій частині порядкового номера);

— у таблиці 2 з’явився окремий рядок «ПВН» — для розрахунку сільгоспчастки новоствореним платником.

Щоправда, через відсутність фінансування розраховувати на агродотацію в 2018 році сільгоспникам не варто (детальніше про це див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 38).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі