Теми статей
Обрати теми

Чи реєструвати старі ПН на неплатника?

Павленко Олексій, податковий експерт
Податкова прислала лист з пропозицією зареєструвати в ЄРПН декілька ПН на постачання неплатникам ПДВ у кінці 2015 — на початку 2016 року. Читач цікавиться, з чим це пов’язано і які будуть наслідки, якщо він не виконає цю «пропозицію»?

Судячи із звернень на нашу «гарячу лінію», цей випадок не одиничний. Тільки ось причини розсилки таких «листів щастя» нам доки не відомі. Можливо, це пов’язано з якоюсь їх черговою «метушнею» навкруги показника ΣПеревищ формули обчислення регліміту (ΣНакл). Але, швидше за все, вся річ у тім, «що хочеться їм їсти»…

Регліміт і старі ПН

Давайте проаналізуємо ситуацію. Реєстрації в ЄРПН ці ПН, виписані на неплатників, згідно з ПКУ, безумовно, підлягали. Але, водночас, ви навмисно не зареєстрували тоді ці «неплатницькі» ПН, щоб не відволікати зайві кошти на поповнення СЕА-рахунку. Природно, у момент подання декларації з ПДВ це вам «аукалось» унаслідок збільшення на суми ПДВ з постачань неплатникам показника ΣПеревищ формули розрахунку регліміту (ΣНакл).

А оскільки ці ПН ви досі в ЄРПН не зареєстрували, то суми ПДВ із них так і бовтаються у вас в загальній сумі показника ΣПеревищ. Адже цей показник почав розраховуватися починаючи з 1 липня 2015 року наростаючим підсумком. Втім, фіскали для своїх фіскальних цілей десь з кінця вересня минулого року стали розраховувати цей показник хитро-щомісячно — нібито для цілей застосування п. 2001.9 ПКУ. При цьому частина платників незаконно поплатилися сумами свого регліміту, отримавши «в подарунок» від фіскалів в окремих місяцях так званий override (див. про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3, а про показник ΣПеревищ і «як з ним боротися» — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7).

Крім того, нагадаємо, що з 01.01.2017 р. у «ПН-штрафну» статтю 1201 ПКУ були внесені дуже невиразні зміни, якими в результаті скористалися контролери і

почали штрафувати за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН також і ПН/РК, складених на неплатників ПДВ

Редакція цієї статті, що діяла до 2017 року, нагадаємо, такого не допускала*.

* Детальніше про цю проблему читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 17.

Та це була прелюдія. А тепер — про можливі наслідки.

Якщо ви реєструєте «старі» ПН

ΣПеревищ. Нагадаємо, що скористатися п. 2001.9 ПКУ і зареєструвати такі ПН за рахунок ΣПеревищ у вас навряд чи вийде. Доведеться витрачати на це свій регліміт (він зменшиться за рахунок показника ΣНаклВид). А якщо його бракує — кидати зайві гроші на СЕА-рахунок. І це при тому, що такі ПН нікому (окрім фіскалів) в ЄРПН не потрібні — права на ПК вони нікому не надають…

Щоправда, через певний час після реєстрації регліміт повинен відновитися — через зменшення на ту ж суму показника ΣПеревищ (див. БЗ 101.17).

Проте, говорять, на практиці зараз при реєстрації «старих» ПН із цим почалися проблеми: глючить ПЗ СЕА і, попри те, що при реєстрації «старих» ПН показник ΣНаклВид збільшується, ΣПеревищ не зменшується. Нібито податківці відновлюють «статус-кво» регліміту — але лише за дзвінком платника на їх «гарячу лінію»…☹

Штраф. Крім того, незабаром після такої реєстрації ви можете отримати податкове повідомлення-рішення (ППР) зі штрафом у розмірі 50 % від суми ПДВ з цих «старих» ПН «на підставі» п. 1201.1 ПКУ. Це, на наш погляд, незаконно. Ми вже писали, що штрафувати за несвоєчасну реєстрацію можна тільки ті ПН/РК, датовані 2016 роком, чий граничний термін реєстрації був порушений починаючи з 01.01.2017 р. («Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 16).

Проте ПЗ фіскалів не звертає увагу на дату виписки ПН. Судячи з усього, після такої запізнілої реєстрації цих «неплатницьких» ПН програма «автоматом» сформує ППР зі штрафом «на підставі» п. 1201.1 ПКУ за найвищою ставкою — у розмірі 50 % (оскільки 365 днів від граничного терміну реєстрації таких ПН вже спливли). Ну, а ви потім ідіть оскаржуйте і доводьте незаконність такого(их) ППР… ☹

Чому ми вважаємо незаконним застосування в такій ситуації цієї санкції? Як ми вже зазначили, штрафування за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, складених на неплатників ПДВ (як це трактує Мінфін і ДФСУ), запровадили тільки з 01.01.2017 р. А тому, якщо факт порушення — неподання ПН на реєстрацію у рамках граничного строку, встановленого п. 201.10 ПКУ, — відбувся до 01.01.2017 р.* (коли штрафу за таке порушення ще не було), то штраф за п. 1201.1 ПКУ застосовуватися не повинен. І тут не має значення той факт, що це порушення є таким, що триває.

* Тобто коли граничний термін реєстрації в ЄРПН «неплатницької» ПН (РК) збіг до 1 січня 2017 року. Сюди потрапляють усі такі ПН/РК, які були складені до 16.12.2016 р.

Згадаймо важливий висновок з інформаційного листа ВАСУ від 21.11.2011 р. № 2198/11/13-11:

склад порушення і відповідальність за його здійснення визначаються за тими законодавчими нормами, які діяли у момент здійснення правопорушення, і не можуть бути змінені разом зі зміною законодавчих норм

Це виключає «зворотну силу» дії ст. 1201 ПКУ і говорить про відсутність у фіскалів права на таке штрафування. Незаконність застосування в такому випадку штрафу за п. 1201.1 ПКУ випливає з ст. 58 Конституції України. Крім того, цей висновок підтверджується й Узагальнюючою податковою консультацією, затвердженою наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 592.

Якщо ви не реєструєте ПН

Зазначимо, що хоч зареєструй, хоч не зареєструй ці ПН, сума регліміту все одно не повинна змінитись (хоча у разі реєстрації зараз можна ще і додпроблеми відловити — див. вище).

Якщо ж ви проігноруєте цю пропозицію фіскалів, то, можливо, відбудетеся тільки «легким переляком». Адже санкції за п. 1201.1 ПКУ застосовуються тільки при реєстрації ПН (РК) в ЄРПН (і, як ми вказали, нараховує їх/оформляє ППР «машина»). Тобто доки немає реєстрації, немає і цього штрафу…

Водночас, повністю не виключаємо, що податківці спробують влаштувати вам перевірку й оштрафувати на 50 % вже за п. 1201.2 ПКУ за нереєстрацію ПН «в терміни, встановлені ст. 201 ПКУ».

Втім, якщо раптом таке станеться, оскаржте ППР, використовуючи наведені вище аргументи. Адже зміни і в пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ були внесені одночасно і стали застосовуватися з 1 січня 2017 року. Тому, коли граничний термін реєстрації ПН збіг (тобто порушення відбулося) до цієї дати, застосування цього 50 % штрафу за п. 1202.1 ПКУ до «неплатницьких» ПН незаконне.

Багато шансів, що відіб’єтеся, ну, принаймні, в суді. Адмінштрафів за таке порушення не передбачено.

Загалом, порівняйте наслідки реєстрації/нереєстрації і зробіть висновки.

Помітимо, що наразі новими змінами, внесеними до декларації з ПДВ, фіскали вимагають від усіх платників одноразово показати в Таблиці 1.2 додатка 5 до декларації за червень-2018 усі не зареєстровані в ЄРПН, починаючи з 1 липня 2015 року ПН і РК**. Тобто подібних «листів щастя» з пропозицією зареєструвати «старі» ПН, а можливо, і спроб застосування цих штрафів за ст. 1201 ПКУ може стати значно більше. ☹

** Про зміни до ПДВшної декларації детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 2.

Отже, будьте пильні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі