Теми статей
Обрати теми

Чи утримувати аліменти з лікарняних?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
За рішенням суду із заробітної плати працівника щомісячно стягуються аліменти на утримання дитини. У липні такий працівник хворів. Чи потрібно утримувати аліменти з лікарняних? Якщо так, то чи можна їх перерахувати безпосередньо зі «спе црахунка», на який надійде допомога від ФСС? Чи є якісь окремі строки для відрахування аліментів, що утримуються із сум лікарняних?

Розпочнемо з першого запитання.

За загальним правилом, утримання аліментів з працівників здійснюється у тому числі й із суми лікарняних (див. пп. 10 та 11 п. 1 Переліку № 146*).

* Затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146.

Виняток — допомога по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за період, коли платник аліментів доглядав за хворою дитиною віком до 14 років. З неї аліменти не утримують на підставі п. 10 ч. 1 ст. 73 Закону № 1404** та п.п. 17 п. 12 Переліку № 146.

** Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Оскільки в цьому випадку питання стосується відрахувань із звичайних «дорослих» лікарняних працівника, то утриманню аліментів бути.

Тим часом страхові кошти, зараховані на «спецрахунок», не можуть бути спрямовані на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону (абзац четвертий ч. 2 ст. 34 Закону № 1105***). Вони можуть бути використані тільки на сплату ПДФО, ВЗ та виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності. Інакше до роботодавця можуть бути застосовані фінансові санкції за нецільове використання.

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Що стосується утримання аліментів із сум лікарняних, які виплачуються за рахунок коштів ФСС, то на практиці цю ситуацію «розрулює» бухгалтер під час «закриття» зарплати за місяць.

Якщо ж суми зарплати, що виплачується за відпрацьований час, бракує для «погашення» аліментів за поточний місяць, то можливі два варіанти.

1. Працівник, отримавши лікарняні, може внести до каси (на поточний рахунок підприємства) суму аліментів за поточний місяць, якої не вистачає, а бухгалтер далі перерахує її одержувачу аліментів (або видасть з каси, якщо одержувач аліментів обрав такий спосіб отримання аліментів).

2. Якщо працівник недостатньо свідомий ☺ і відмовляється вносити суму аліментів до каси (на поточний рахунок), то бухгалтеру нічого іншого не залишається, як сформувати борг працівника за аліментами (з відображенням у звіті з аліментів).

У цьому випадку в наступних місяцях, крім щомісячного розміру поточних аліментів, з працівника потрібно буде утримувати ще й суму боргу, що утворився. Для такого випадку нагадаємо вам вимоги ст. 128 КЗпП: при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір таких утримань, як аліменти на неповнолітніх дітей, не може перевищувати 70 %.

Тепер про строки. Відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону № 1404 відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника перераховують стягувачу у строк, установлений для здійснення зазначених виплат боржникові.

Інакше кажучи, аліменти мають відраховуватися із заробітної плати у строк, установлений для виплати заробітної плати. А із сум лікарняних — у строк, установлений для виплати лікарняних. Так от, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 32 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору, у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Як бачите, усе «впирається» в зарплату.

Отже, аліменти, відповідно, мають бути відраховані у строки, встановлені для виплати зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі