Теми статей
Обрати теми

Ризиковість операцій

Адамович Наталія, податковий експерт
Ви — ризиковий платник, і у вас не виявилося «позитивної» історії? Отже, вашу ПН/РК будуть далі моніторити на критерії ризиковості операцій. І якщо ПН/РК підпаде хоча б під один з таких критеріїв, реєстрацію зупинять. Давайте поглянемо, що це за критерії і як вони працюють. Що може допомогти й уберегти від прямого попадання до рядів ризикових операцій?

Як ми вже сказали, якщо платник не відповідає жодній умові позитивної податкової історії, то подана на реєстрацію ПН/РК у ході моніторингу переходить на третій етап перевірки — відповідності критеріям ризиковості операцій (п. 7 Порядку зупинення реєстрації).

Критерії ризиковості здійснення операцій перелічені в п.п. 2.1 — 2.4 листа ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18. Зверніть увагу, вони згруповані в чотири окремі самостійні критерії. Потрапляння ПН/РК, що проходять моніторинг, під один з таких критеріїв, відразу призведе до їх блокування.

Щоправда, зауважте, деякі з критеріїв ризиковості операцій складаються з низки умов, які для його «активації» повинні виконаються (!) одночасно. Розглянемо кожного з них (див. таблицю нижче).

Критерії ризиковості операцій

№ з/п

Характеристика критерію

Пояснення

1

Перший критерій об’єднує відразу три умови, які повинні одночасно виконуватися для зупинки ПН/РК:

Обсяг постачання товару/послуги, зазначеного в ПН/РК, дорівнює або більше залишку, визначеного (за ПН/РК, зареєстрованими починаючи з 01.01.2017 р., та «імпортним» МД) як різниця між 1,5 обсягу придбання й обсягом постачання такого товару/послуги та

Обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПН/РК, поданій для реєстрації, повинен дорівнювати або виявитися більшим залишку, визначеного як різниця між:

обсягами придбання (ввезення) такого товару/послуги, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. в ЄРПН, і митних деклараціях, помноженого на 1,5;

обсягами постачання відповідного товару, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. в ЄРПН.

Тобто передбачається така формула:

Обсягпост. у ПН ≥ Обсягпридб. х 1,5 - Обсягпост..

Умова неперевищення обсягу постачання з ПН/РК обсягу залишку перевіряється окремо за кожним товаром/послугою в розрізі кодів УКТ ЗЕД / ДКПП.

При підрахунку обсягів до уваги беруться тільки вартісні показники

Таким чином, за допомогою цього критерію податківці, хочуть відстежити, чи не продає платник більше, ніж купує.

Увага! Раніше на 1,5 множили різницю між придбаннями і продажами, а не обсяг придбань, що могло призвести до від’ємного залишку. Тепер за рахунок поправки формули ця проблема вирішена частково.

Річ у тому, що фіскали актуальним залишили відсоток націнки в 50 %, вважаючи, що його цілком вистачає для ведення чесного бізнесу.

Проте якщо в платника націнка становить більше 50 %, то все одно буде потрапляння залишку в «мінус».

При цьому, як і раніше, в обсягах придбання не враховуються обсяги придбання товарів/послуг з пільгових і нульових операцій. Тобто такі «пільгові» покупки не збільшуватимуть показник обсягів придбань.

Проте якщо товар отримувався в неплатника ПДВ, то ПН, складена на його постачання, відразу опиниться в зоні ризику, адже інформація про такий товар у СЕА просто відсутня

Переважання в такому залишку (більше 75 % загального такого залишку) товарів з кодами УКТ ЗЕД і послуг з кодами згідно з ДКПП, перелік яких визначений ДФС в листі № 959/99-99-07-18

Переважання «ризикових» товарів/послуг у загальній (а не за конкретним кодом товарів/послуг) різниці між покупками і придбаннями, про яку ми говорили вище. Більше 75 % повинен становити вартісний залишок «ризикових» товарів/послуг. Перелік таких «ризикових» товарів/послуг наведений у самих критеріях ризикових операцій (див. листи ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18).

Увага! Критерій більше не містить прив’язки до податкового навантаження. Нагадаємо, раніше (при блокуванні -1) діяв принцип: чим менше податкове навантаження в платника ПДВ, тим менше «ризикових» товарів він може мати в залишках товарів, щоб не потрапити під блокування ПН

Відсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в ПН, у Таблиці даних платника, як товару/послуги, які на постійній основі постачаються (виготовляються)

Навіть якщо ваша ПН/РК відповідає попереднім умовам «1,5» і «75 %» цього критерію ризиковості операцій, проте вона не буде призупинена, якщо ви подавали та/або подали Таблицю із такими кодами УКТЗЕД/ДКПП, і вона прийнята на момент моніторингу.

Нагадаємо, регіональна комісія зобов’язана розглянути подану Таблицю даних платника протягом 5 робочих днів.

(!) Таблиця стане виконувати свою антиблокувальну функцію тільки після її прийняття до обліку комісією ДФС.

Так ось, якщо ваша ПН за даними моніторингу є ризиковою, але в ній зазначені коди товарів/послуг, які значаться в прийнятій Таблиці даних платника податків як товари/послуги, які на постійній основі постачаються (виготовляються) платником, таку ПН блокувати не будуть

Проте якщо ви проґавите з Таблицею (не встигнете її подати або податківці приймуть рішення про неврахування раніше поданої вами Таблиці з кодами товарів/послуг, що потрапляють під ризикові операції), то вашу ПН заблокують

2

Відсутня (анульована, призупинена) ліцензія на виробництво, експорт, імпорт і оптову торгівлю алкоголем і тютюном (пп. 215.3.1 і 215.3.2 ПКУ), якщо такі товари зазначені в ПН або РК

Тут усе гранично зрозуміло. Немає ліцензії — немає права на постачання. Тобто блокування ПН/РК, у принципі, виправдане.

Інша річ, коли, наприклад, застосовується касовий метод нарахування ПЗ з ПДВ. Якщо відвантаження товару відбулося в періоді дії ліцензії, а грошові кошти зайшли пізніше (коли ліцензія була анульована). Для того щоб врятувати і розблоковувати таку ПН, платник зможе подати пояснення та копії документів, які підтвердять, що відвантаження товару відбулося саме в періоді дії ліцензії

3

Відсутні відомості в Реєстрі платників

паливного акцизу щодо суб’єкта господарювання, який реєструє ПН на пальне з кодами УКТ ЗЕД з п.п. 215.3.4 ПКУ

Це новий критерій, але фіскали й раніше перевіряли платників у таких випадках. Побоюємося, що почнуть блокувати ПН/РК, у яких буде зазначено постачання моторного мастила під кодом УКТ ЗЕД 3824 90 97 10 у тарі до 2 л

4

РК, складений на платника ПДВ у зв’язку зі зміною номенклатури (якщо змінюються перші 4 цифри коду УКТ ЗЕД або перші 2 цифри коду ДКПП) і за умови відсутності товару, зазначеного в РК, у Таблиці платника, як товару/послуги, які на постійній основі постачаються (виготовляються)

Стосується РК на зміну номенклатури, складених на ПДВ-платників. РК підпадатиме під блокування, якщо заміна номенклатури передбачає зміну перших чотирьох цифр коду товару або перших двох цифр коду послуг.

Це було й раніше. Але тепер додали умову, що заблокують такий РК тільки в тому випадку, якщо товари/послуги, вважаємо, «нової» номенклатури (а точніше, їх коди) не зазначені в Таблиці даних платника податку як товари/послуги, які на постійній основі постачаються.

Тому якщо у вас відбувається «перелом» номенклатури («на виході-вході» коди УКТ ЗЕД / ДКПП різняться), рекомендуємо запастися Таблицею з новим кодом (подати Таблицю «наперед»), з тим щоб уникнути подальшого блокування таких РК.

При цьому тепер немає умови про те, що під блокування підпадатимуть РК, якщо ними передбачається зміна вартості товару/послуги більш ніж у два рази

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі