Теми статей
Обрати теми

Особливості «сезонного» обліку

Свіриденко Алла, податковий експерт
Відмітна особливість сезонного підприємства: періоди активної діяльності (коли відбувається власне виробництво продукції) в нього чергуються з періодами «міжсезонного» затишшя, коли виробництво зупиняється. Але навіть у міжсезоння в працівників такого підприємства немає часу спочивати на лаврах: саме час готуватися вже до наступного виробничого сезону. Як обліковувати витрати, понесені підприємством-сезонником у період міжсезоння, розповімо в нашій статті.

«Міжсезонні» витрати

Хоча в період «міжсезоння» на сезонних підприємствах діяльність і затихає, повністю їх життя не зупиняється. А отже, навіть у період тимчасового затишшя підприємство несе витрати, в тому числі виробничі. Прикладами таких «всесезонних» витрат можуть бути: витрати на утримання виробничих приміщень і обладнання (амортизація, освітлення, опалення, орендна плата, зарплата з нарахуваннями працівників, зайнятих підтримкою обладнання в робочому стані тощо), витрати на проведення техобслуговування і ремонту приміщень та обладнання. Тобто йдеться про ті витрати, які в сезон прямо формують собівартість продукції (Дт 23 «Виробництво») або розподіляються у складі загальновиробничих витрат (Дт 91 «Загальновиробничі витрати»).

Відносити такі витрати до складу витрат поточного періоду неправильно. Адже доходи від продажу продукції, пов’язані з такими витратами, виникнуть лише в наступних звітних періодах. Тоді як же «сезонникові» обліковувати міжсезонні витрати?

На період сезонних перерв у роботі всі витрати на обслуговування виробництва відносять до витрат майбутніх періодів

Так рекомендує чинити з «міжсезонними» витратами п. 404 Методрекомендацій № 373..

У свою чергу, Інструкція № 291 і п. 290 Методрекомендацій № 373 передбачають, що для обліку витрат, пов’язаних з підготовчими до виробництва роботами, в сезонних галузях промисловості використовують рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». За дебетом цього рахунку показують накопичення таких витрат, а за кредитом — їх списання (розподіл) і включення до складу витрат звітного періоду. Виходить, найпоширеніші витрати, які можуть виникнути у вас у період сезонної перерви в роботі, потрібно показувати так:

— нарахування амортизації: Дт 39Кт 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»;

— витрати на утримання й експлуатацію приміщень і обладнання, ремонт*: Дт 39Кт 20 «Виробничі запаси», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками», 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»;

* Зверніть увагу! Якщо йдеться не про ремонт, а про поліпшення виробничих (загальновиробничих) ОЗ, яке приведе до збільшення майбутніх економічних вигод від їх використання, то застосовувати рахунок 39 не потрібно. Такі витрати обліковують у загальному порядку: спочатку накопичують на рахунку 15, а потім відносять на збільшення первісної вартості об’єкта (Дт 10 — Кт 15).

— заробітна плата з нарахуваннями виробничим працівникам, якщо вона у вас нараховується: Дт 39Кт 66 «Розрахунки за виплатами працівникам», 65 «Розрахунки за страхуванням» тощо.

Як бачите, на рахунок 39 потрапляють різні виробничі і загальновиробничі витрати, тому рекомендуємо відкрити до нього відповідні субрахунки. Це допоможе вам у майбутньому, коли у зв’язку з відновленням виробництва доведеться списувати відповідні витрати з рахунку 39 або в Дт 23, або в Дт 91.

У собівартість продукції «міжсезонні» витрати включають у кошторисно-нормативному порядку, тобто виходячи із затвердженого річного кошторису цих витрат, обсягів продукції і норм витрат на одиницю продукції (пп. 404 і 595 Методрекомендацій № 373). При цьому:

— якщо сума витрат на обслуговування виробництва за нормами перевищує фактичні витрати, то до собівартості продукції включають фактичні витрати;

— якщо фактичні витрати перевищують суму, затверджену за кошторисом, відхилення, що виникли, списують на собівартість реалізованої продукції періоду, в якому мало місце перевищення (Дт 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»).

Якщо витрати підприємства можна віднести до конкретного виду продукції, то витрати міжсезоння списують з рахунку 39 безпосередньо на рахунок 23 (Дт 23 — Кт 39)

Якщо ж різновидів продукції декілька, то спочатку витрати потрапляють на рахунок 91 (Дт 91Кт 39), а вже звідти їх розподіляють за видами продукції в Дт 23 (Дт 23Кт 91).

Поточні витрати

Окрім «міжсезонних» витрат, що формують собівартість «майбутньої» продукції сезонного підприємства, воно несе також цілий ряд інших витрат, які на рахунок 39 не потрапляють, а збільшують поточні витрати. Це витрати з пп. 18 — 20 П(С)БО 16:

(1) адміністративні витрати (п. 18 П(С)БО 16) — зарплата з нарахуваннями адміністративно-управлінського персоналу, оплата його відряджень, витрати на утримання ОЗ і МНМА загальногосподарського використання (амортизація, ремонт, освітлення, опалення тощо), оплата послуг зв’язку тощо — Дт 92Кт 13, 63, 65, 66, 68;

(2) витрати на збут (п. 19 П(С)БО 16) — зарплата з нарахуваннями збутового персоналу й оплата його відряджень, утримання ОЗ, нематеріальних активів і МНМА, пов’язаних зі збутом продукції, оплата вартості реклами тощо — Дт 93Кт 13, 63, 65, 66, 68;

(3) інші операційні витрати (п. 20 П(С)БО 16) — нарахування резерву сумнівних боргів, втрати від курсової різниці, нестачі від псування цінностей, штрафи, пені й неустойки — Дт 94Кт 20, 31, 36, 37, 63, 64, 68.

Податок на прибуток

Малодохідники. Такі підприємства при розрахунку податку на прибуток ґрунтуються на даних бухобліку і фінзвітності. Тому поточні витрати зменшують об’єкт оподаткування відразу в періоді їх здійснення. А ось «міжсезонні» витрати, які зависають на рахунку 39, чекатимуть на їх включення до складу бухвитрат у складі собівартості реалізованої готової продукції.

Високодохідники. Високодохідні підприємства при розрахунку податку коригують бухфінрезультат на податкові різниці. Якісь свої, спеціальні різниці для сезонних підприємств ПКУ не встановлює, тому тут ви можете керуватися загальними для всіх принципами їх розрахунку.

Проте будуть у «сезонників» і свої особливості. Наприклад, при розрахунку амортизаційної різниці за ОЗ, що використовуються в сезонному виробництві. Згадайте, як рахують цю різницю: підприємство збільшує фінрезультат на суму нарахованої бухамортизації й одночасно зменшує його на суму податкової амортизації.

Але в «сезонників» бухамортизація спочатку не включається в бухвитрати, а осідає на рахунку 39. І лише після закінчення сезонного затишшя вона зменшить фінрезультат у складі собівартості нової готової продукції. А тим часом податкову амортизацію нараховують без будь-яких сезонних особливостей. У зв’язку з цим виникає запитання: коли рахувати різницю — відразу в періоді нарахування бухамортизації чи в періоді її включення до складу витрат. Податківці вже неодноразово роз’яснювали:

«амортизаційну» різницю рахують незалежно від того, чи потрапила амортизація до складу витрат за правилами бухобліку

Такого висновку контролери доходили, наприклад, у листах ДФСУ від 02.05.2018 р. № 1961/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і від 29.03.2018 р. № 1303/6/99-99-15-02-02-15/ІПК. Тому сума нарахованої амортизації бере участь у розрахунку податкових різниць уже в періоді її нарахування (Дт 39Кт 13).

ПДВ

Разом з деякими «міжсезонними» витратами підприємство сплачує ПДВ, який на підставі п. 198.3 ПКУ потрапляє до складу податкового кредиту (за наявності зареєстрованої податкової накладної або замінюючого її документа).

А ось компенсуючих ПДВ-зобов’язань у цьому випадку не буде. Адже сезонна перерва в роботі підприємства — невід’ємна частина господарського процесу. А отже, всі витрати пов’язані з госпдіяльністю підприємства і підстав для застосування п. 198.5 ПКУ в цьому випадку немає.

Приклад. Підприємство під час сезонної перерви в роботі понесло такі витрати (умовно):

— вартість послуг підрядної організації з ремонту і налагодження обладнання — 48000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 8000 грн.);

— оплата праці працівників, зайнятих утриманням виробничих приміщень і обладнання в належному стані, — 120000 грн.;

— ЄСВ на зарплату працівників — 26400 грн.;

— витрати на утримання приміщень і обладнання (плата за електроенергію, опалювання, водовідведення тощо) — 252000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 42000 грн.);

— амортизація ОЗ виробничого призначення — 50000 грн.

Витрати на оплату праці адміністративного персоналу в цей час склали 150000 грн., а сума нарахованого ЄСВ — 33000 грн.

Підприємство випускає декілька видів продукції й усі понесені витрати носять загальновиробничий характер.

Припустимо, підприємство виготовляє продукцію 3 місяці. Плановий випуск продукції: у першому місяці200 т, у другому — 500 т, у третьому — 300 т. Норматив «міжсезонних» витрат — 450 грн./т. Фактичний випуск продукції склав: перший місяць — 200 т, другий — 450 т, третій — 300 т.

Облік витрат сезонного підприємства

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено вартість послуг з ремонту і налагодження обладнання

39

631

40000

2

Відображено ПК з ПДВ

644/1

631

8000

641/ПДВ

644/1

8000

3

Перераховано оплату підрядникові

631

311

48000

4

Відображено витрати на оплату праці працівників

39

661

120000

5

Нараховано ЄСВ на заробітну плату працівників

39

651

26400

6

Витрати на утримання приміщень

39

685

210000

7

Відображено ПК з ПДВ

644/1

685

42000

641/ПДВ

644/1

42000

8

Нараховано амортизацію ОЗ

39

131

50000

9

Нараховано заробітну плату адмінперсоналу

92

661

150000

10

Нараховано ЄСВ на зарплату адмінперсоналу

92

651

33000

11

З початком виробництва витрати майбутніх періодів списано до складу загальновиробничих витрат

— у першому місяці (446400 грн. х 200 т : 1000 т)

91

39

89280

Сума витрат не перевищує нормативну (90000 грн. (200 т х 450 грн./т), тому всю суму витрат списуємо до складу загальновиробничих витрат і розподіляємо.

— у другому місяці (446400 х 500 т : 1000 т)

91

39

202500

901

39

20700

Сума витрат перевищує нормативну (202500 грн. (450 т х 450 грн./т), тому до складу загальновиробничих витрат списуємо фактичні витрати в межах планових, залишок відносимо на собівартість реалізованої продукції

— у третьому місяці (446400 х 300 т : 1000 т)

91

39

133920

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі