Теми статей
Обрати теми

«Фізик» «фізику» здає квартиру в оренду

Савченко Олена, податковий експерт
Звичайна фізична особа — непідприємець здає квартиру в оренду іншій фізичній особі. Які податки повинен сплатити при цьому орендодавець? Куди і які звіти подавати?

Здаючи житло в оренду, ви, звичайно ж, сподіваєтеся отримати дохід! А якщо є дохід — отже, треба замислитися над його оподаткуванням.

ПДФО, ВЗ. Дохід, отриманий у вигляді орендної плати, — це оподатковуваний дохід (див. п.п. 164.2.5, пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) не уникнути.

Причому оскільки із запитання випливає, що орендар квартири — теж звичайний громадянин, то орендодавець повинен самостійно сплатити ПДФО і ВЗ з таких доходів, попередньо відобразивши суму зобов’язань у річній декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи) не пізніше 02.05.2018 р.

До речі, у декларації треба буде зазначити усі доходи, отримані протягом 2017 року, а не тільки доходи від оренди.

Цікава ситуація вимальовується з термінами сплати ПДФО і ВЗ з орендних доходів. Підпункт «а» п.п. 170.1.5 ПКУ зобов’язує орендодавця, що здає нерухомість іншій фізичній особі, самостійно за підсумками календарного кварталу розраховувати податок і перераховувати його суму до бюджету протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім днем такого кварталу.

Але якщо ви не сплачували ПДФО і ВЗ з орендного доходу щокварталу, то засмучуватися не варто. ☺ Річ у тім, що така щоквартальна сума ПДФО не є узгодженою. Узгодженою вона стане тільки на підставі річної декларації про доходи. Тож відповідальність за це порушення вам не загрожує (103.28 БЗ).

Тож для фізособи-орендодавця важливо встигнути сплатити зобов’язання з ПДФО і ВЗ, зазначені в поданій декларації про доходи 2017 року, не пізніше за 31.07.2018 р. (абзац перший п. 179.7 ПКУ).

Використовуючи умови запитання, припустимо, що за підсумками 2017 року загальна сума доходу від надання нерухомості в оренду склала 48000 грн.

З цієї суми фізособі-орендодавцю треба буде сплатити:

— ПДФО в сумі 8640 грн. (48000 грн. х 18 % : 100 %);

— ВЗ у сумі 720 грн. (48000 х 1,5 % : 100 %).

У декларації про доходи в ряд. 10.3 розд. II фізособа-орендодавець зазначить:

— у графі 3 — річний орендний дохід у розмірі 48000 грн.;

— у графі 6 — зобов’язання з ПДФО — 8640 грн.;

— у графі 7 — ВЗ у сумі 720 грн.

Крім того, наприкінці декларації в розділі «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яку надається в оренду (суборенду)» обов’язково треба навести відомості про квартиру (категорія об’єкта — «3»), що здається в оренду, за умови, звичайно, що вона залишилася у власності фізичної особи на кінець звітного року, і в графі 7 поставити позначку «х» — здається в оренду. Як заповнити декларацію про доходи, див. на с. 20.

Податок на нерухомість. Власники нерухомості, зокрема житлових квартир, зобов’язані сплачувати податок на нерухомість. Але сплачують цей податок не усі, оскільки за цим податком передбачена пільга. Для квартир (житлової нерухомості) в загальному випадку звільняється від оподаткування 60 м2 загальної площі квартири. За цю площу податок можна не сплачувати (п.п. 266.4.1 ПКУ).

Але! Пільга з податку на нерухомість не працює, зокрема, якщо квартира здається в оренду (п.п. 266.4.3 ПКУ).

Тому податок доведеться сплачувати з усієї площі квартири. Але власникові-фізособі нічого при цьому робити не доведеться. Суму податку, що належить до сплати, йому розрахують контролери і направлять податкове повідомлення-рішення (ППР) до 1 липня року, що йде за звітним періодом (роком). Строк сплати визначеного в ньому податкового зобов’язання — протягом 60 днів з дня вручення ППР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі