Теми статей
Обрати теми

Якщо договір оренди юрадреси загубився

Амброзяк Наталя, юрист
У житті суб’єкта господарювання трапляється різне. Переїзди в інший офіс, суди, нові співробітники тощо. Іноді в процесі цієї повсякденної чехарди можуть загубитися документи, у тому числі і договір оренди приміщення, що виступає юрадресою. Добре, коли контрагент може видати вам такий же документ. Але що робити, якщо, наприклад, той, хто підписував договір, давно звільнився? Як відновити «бракуючу ланку»? Є способи! Які? Дізнаєтеся з цієї статті.

Ідеальним можна вважати варіант, коли у вашого контрагента з моменту укладення злощасного договору оренди нічого не змінилося: ані директор, ані печатка.

У такому разі просто звертаєтеся до сторони договору, у якої є оригінал угоди, і «перепідписуєте» договір у тому ж вигляді, в якому він існував до моменту втрати. Тобто ви створите дублікат втраченого документа.

До речі, чіткого визначення поняття «дублікат» у законодавстві ви не знайдете.

У практиці застосування термінів, слів і словосполучень в юриспруденції дублікат — це другий екземпляр документа, який має таку ж юридичну силу, що й оригінал. Фактично видача дубліката полягає у відтворенні тексту загубленого документа у разі неможливості використання останнього з певних причин.

А ось якщо від імені орендодавця договір підписувала людина, яка у нього на сьогодні вже не працює, то тут справи гірші.

По суті, вам необхідно підтвердити існування договірних відносин з моменту укладення договору до моменту, коли у вашого контрагента відбулися зміни, що не дозволяють видати дублікат.

Усе, що відбувалося після змін у контрагента, рекомендуємо все ж «перекрити» новим договором(ами).

Залежно від ваших обставин пропонуємо наступні варіанти виходу із ситуації, що склалася.

Варіант № 1. Узяти у контрагента оригінал договору і звернутися до нотаріуса для виготовлення нотаріально засвідченої копії.

Але тут виникає одне проблемне і дуже спірне питання:

чи має нотаріально завірена копія силу оригіналу?

З одного боку, нотаріальна копія доводить факт існування загубленого договору.

До таких висновків доходимо з припису п. 2 гл. 7 розд. ІІ Порядку № 296/5*: «при підготовці до засвідчення вірності копій документів і виписок з них нотаріус зобов’язаний особисто звірити з оригіналом документа копію чи виписку з документа, вірність яких він засвідчує».

* Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. № 296/5.

Тобто нотаріальна копія договору означає, що й оригінал документа існував. Звісно, ми тут маємо на увазі виключно законні варіанти поведінки нотаріуса ☺.

З іншого боку, нотаріус, що здійснює нотаріальну дію, надає документу юридичної вірогідності. Адже відповідно до Закону України «Про нотаріат» від 02.09.93 р. № 3425-XII нотаріат в Україні — це система органів і посадових осіб, на яких покладений обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, і здійснювати інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

А юридична вірогідність і юридична сила — це далеко не одне і те ж.

Крім того, не забувайте, що будь-який суд у разі потреби за своєю ініціативою або за клопотанням протилежної сторони може витребувати у вас оригінал договору.

Якщо оригінал такого доказу ви не подали, а учасник справи або суд ставлять під сумнів відповідність поданої копії оригіналу, то такий доказ не береться судом до уваги (ч. 6 ст. 91 ГПК, ч. 6 ст. 94 КАСУ).

Як ви розумієте, при виникненні спору між вами й орендодавцем відстояти свою позицію на підставі нотаріально засвідченої копії договору буде складно.

Проте якщо ви «стикнетеся у бою» ☺ з податківцями, то є шанс вийти з цього неприємного положення, заручившись підтримкою вашого контрагента (залучити його як третю особу в суді). При цьому треба наполягати на факті втрати договору, який, звичайно, теж треба доводити. Наприклад, витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо сумку з документами вкрали у директора) або доказом публікації оголошення про втрату договору в пресі.

Є, звичайно, спосіб складніший — у спорах з податківцями просто обґрунтовувати існування орендно-договірних відносин за допомогою іншої первинки (актів приймання-передачі наданих послуг, банківської виписки тощо). Головне, щоб ані орендодавець, ані орендар в цьому випадку не заперечували факту оренди.

Також можна скористатися механізмом витребування доказів через суд (ст. 81 ГПК, ст. 80 КАСУ).

Крім того,

наявність усього лише нотаріально засвідченої копії договору не може однозначно свідчити про відсутність договірних (у тому числі орендних) відносин

Так, ВГСУ в ухвалі від 10.05.2017 р. у справі № 920/1547/15*, посилаючись на постанову пленуму ВГСУ від 26.12.2011 р. № 18, стверджував, що подібний документ може визнаватися неналежним і недопустимим доказом, а також не враховуватися судом при вирішенні спору тільки тоді, коли документ засвідчений неналежно.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 57645107.

При цьому Вищий господарський суд вказував на те, що відповідно до ст. 204 ЦКУ угода є правомірною, якщо її недійсність прямо не встановлена законом або якщо вона не визнана судом недійсною.

Відповідно, нотаріально засвідчена копія підтверджуватиме факт укладення договору до тих пір, поки зворотне не доведе протилежна сторона.

Проте треба враховувати, що це позиція ВГСУ, який з 15.12.2017 р. припинив своє існування у зв’язку із судовою реформою. А чи підтримає подібні висновки новий Верховний Суд — залишається доки під знаком питання.

Варіант № 2. Якщо у вас договір був нотаріально посвідчений.

Нагадаємо: відповідно до ст. 793 ЦКУ договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (його окремої частині) укладається у письмовій формі. При цьому якщо строк дії договору складає 3 роки і більше, то він підлягає нотаріальному посвідченню.

Та ще і право користування нерухомістю у випадку з 3-річним строком підлягає державній реєстрації (ст. 794 ЦКУ).

Так от, якщо договір був нотаріально посвідчений, то можна звернутися до нотаріуса, щоб той видав вам дублікат договору.

Зокрема, відповідно до п.п. 1.1 гл. 22 розд. ІІ Порядку № 296/5 у разі втрати або псування документа, посвідченого або виданого нотаріусом, за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або відносно яких здійснювалася нотаріальна дія, нотаріусом видається дублікат втраченого або зіпсованого документа.

Варіант № 3. Діючий керівник контрагента сам засвідчує копію договору з використанням своєї печатки.

На нашу думку, цей варіант найменш надійний.

Те, як повинен виглядати посвідчувальний напис від імені юридичної особи, передбачається п.п. 5.27 ДСТУ 4163-2003 «Вимоги до оформлення документів», затверджений наказом Держспоживстандарту від 07.04.2003 р. № 55.

Звичайно, статус дубліката і копії документа — це, як говорять в Одесі, дві великі різниці ☺. Але обставини і можливості для вирішення проблеми із втратою договору оренди у кожного різні. Упевнені, що наша стаття допоможе вам прийняти найбільш ефективне рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі