№21

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2018/№ 21 Інші номери журналу ›
  • Блокування ПН/РК: нові Порядки Постанова КМУ від 21.02.2017 р. № 117
  • Купив за свої — відзвітував — отримав дохід?! Лист ДФСУ від 23.02.2018 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Школа «грипує». Як бути працюючій мамі? Цікаво, для кого фраза «заняття у школі припинено через збільшення випадків захворювання на грип та ГРВІ» звучить страшніше: для дітей, які не ходитимуть до школи, чи для їхніх батьків? Нам чомусь здається, що таки для батьків. Адже їм не тільки потрібно придумати, чим корисним заповнити несподівані «канікули» своїх чад, а ще й питання з роботою вирішити, якщо дитина — маленька і сама про себе потурбуватися не може. Добре, звичайно, якщо є бабусі/дідусі, готові допомогти. Але враховуючи, що пенсійний вік у нас усе підвищується й підвищується, незабаром і на цю «групу особливого реагування» сподіватися буде годі. Тож гортаємо трудове законодавство і шукаємо вихід із ситуації, що склалася, якщо…
  • Вирощуємо розсаду в теплицях Ще сніг не зійшов з полів, а сільськогосподарські товаровиробники вже почали підготовку до вирощування першого врожаю. Власники теплиць починають висаджувати насіння різних овочів (помідорів, капусти тощо), з якого можна виростити як садивний матеріал (розсаду), так і товар для реалізації. Про правила відображення в бухобліку таких операцій ми поговоримо сьогодні.
  • Споживачу жилкомпослуг, начувайся!.. Триває реформування житлово-комунальної сфери, і оскільки багато наших читачів живуть у багатоквартирних будинках, їм корисно бути в курсі останніх новацій. Щоб у статусі співвласника виконати свою головну бухгалтерську функцію — прийняти своєчасне та обґрунтоване рішення самому і розтлумачити його своєму директо… — ой, вибачте, — своїм сусідам. Зрозуміло, ми не станемо суціль штудіювати законодавчі акти, а зробимо акцент на найважливішому.
  • Обліковуємо стартовий пакет Сучасне ділове життя немислиме без мобільного телефону. Вмить зв’язатися з партнером, відповісти на запитання клієнтів, «виловити» потрібного в цей момент працівника, вирішити виробниче питання у відрядженні — ці і безліч інших завдань вирішує робочий мобільний телефон. Тому сьогодні, відповідаючи на запитання нашої читачки, розповімо про те, як ураховувати витрати на придбання стартового пакета мобільного зв’язку, а також подальше поповнення мобільного рахунка.
  • Рятуємо регліміт екс-спецрежимників Для багатьох у пам’яті горезвісна зміна податківцями алгоритму розрахунку реєстраційного ліміту (РЛ), а саме порядку визначення показника ΣПеревищ. Після цього в аграріїв зменшився розмір РЛ. Причина такого зменшення криється в тому, що аграрії в період дії спецрежиму з ПДВ (до 31.12.2016 р.) неправильно нумерували податкові накладні — неправильно визначали їх спецрежимний статус. Щоб мінімізувати вплив таких помилок на розрахунок РЛ, ДФСУ дозволила виправити допущені помилки в номерах таких податкових накладних. Такий дозвіл був наданий листом ДФСУ від 28.11.2017 р. № 32659/7/99-99-15-03-02-17. Водночас, на такі корективи було відведено обмаль часу (лише два тижні). Через що не всі зуміли скористатися цим шансом і врятувати свій РЛ. Тому листом від 26.02.2018 р. № 5715/7/99-99-15-03-02-17 (далі — лист № 5715) ДФСУ дала аграріям удруге шанс урятувати РЛ. Про те, як цього разу аграрії будуть його рятувати, читайте далі.
  • Штрафувати не можна без штрафу, або Форма № 1ДФ з помилкою в ІПН* Суть спору. При формуванні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент припустився технічної помилки в податковому номері фізособи. Помилку було самостійно виявлено податковим агентом і виправлено через уточнюючий розрахунок до форми № 1ДФ (рядок із неправильним номером було виключено, з правильним — уведено). Після отримання уточнюючого розрахунку податковий орган провів камеральну перевірку і надіслав податковому агентові податкове повідомлення-рішення, яким до підприємства застосовано штрафні (фінансові) санкції згідно з п. 119.2 ПКУ. Не погоджуючись із прийнятим контролерами повідомленням-рішенням, податковий агент оскаржив його в суді.
  • Якщо договір оренди юрадреси загубився У житті суб’єкта господарювання трапляється різне. Переїзди в інший офіс, суди, нові співробітники тощо. Іноді в процесі цієї повсякденної чехарди можуть загубитися документи, у тому числі і договір оренди приміщення, що виступає юрадресою. Добре, коли контрагент може видати вам такий же документ. Але що робити, якщо, наприклад, той, хто підписував договір, давно звільнився? Як відновити «бракуючу ланку»? Є способи! Які? Дізнаєтеся з цієї статті.
  • «Податкове навантаження» та 50 відтінків перевірки Який відсоток податкового навантаження в деклараціях з податку на прибуток та ПДВ рятує підприємство від планової перевірки?
  • Підписи на ПКО та РКО у відокремленому магазині У магазині (відокремленому підрозділі підприємства) виручка проводиться через РРО, ведеться касова книга і оформляються касові ордери. Через територіальну віддаленість проблематично забезпечити присутність керівника підприємства та головного бухгалтера для своєчасного підписання ордерів. Як вирішити цю проблему?
  • Як приймати компліменти Відлунало найвесняніше жіноче свято... І жінки почули багато теплих і приємних слів. Що з ними робити? Як не лише на свята реагу вати на компліменти? Тож як і чоловікам, а не тільки прекрасним жінкам вислуховувати лестощі? Давайте поговоримо про, можливо, найприємнішу, водночас часто не найщирішу форму соціальної взаємодії, — про компліменти.
  • Незавершене будівництво не впливає на податкові різниці ДФСУ у листі від 22.02.2018 р. № 718/6/99-99-15-02-02-15/ІПК роз’яснює: оскільки незавершені капітальні інвестиції (незавершене будівництво) не належать до основних засобів, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами у платника не виникають.
  • ФОП діє як фізособа: звідки береться ПДВ?! ДФСУ у листі від 19.02.2018 р. № 668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК дійшла такого неочікуваного висновку: у разі якщо фізособа зареєстрована як платник ПДВ, то операція із внесення такою фізособою рухомого майна (транспортного засобу) до статутного фонду юридичної особи є об’єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню на загальних підставах за основною ставкою (20 %).
  • Чи потрібна ТТН, щоб довести реальність госпоперації? Податківці у листі ДФСУ від 19.02.2018 р. № 654/6/99-99-14-03-03-15/ІПК зауважили, що товарно-транспортна накладна (ТТН) лише: — підтверджує факт надання послуг з перевезення товарів; — є одним із додаткових документальних свідчень реальності здійснення господарської операції з поставки товарів.
  • Компенсація вартості сільгосптехніки — не дохід єдинника Податківці у листі ДФСУ від 22.02.2018 р. № 724/6/99-99-12-02-03-15/ІПК роз’яснили, що не включається до складу доходу платника єдиного податку третьої групи отримана часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки.
  • Відрядженння за кордон: як уникнути оподаткування добових?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі