Теми статей
Обрати теми

Перейшли на єдиний податок: чи можна уточнити «прибуткову» декларацію?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство перейшло на єдиний податок. У декларації з податку на прибуток виявлена помилка. Чи можна її виправити і яким чином?

Ми вважаємо, можна. Із цією метою слід подати уточнюючу декларацію (УД) з податку на прибуток. Пояснимо детальніше.

Згідно з пп. 16.1.2, 16.1.3 ПКУ платник податків зобов’язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність і подавати її в контролюючий орган. А п. 50.1 ПКУ встановлює обов’язок платника виправитися, якщо протягом строків давності (визначених згідно зі ст. 102 ПКУ) він виявив помилку в раніше поданій ним звітності. Тобто

платник податків зобов’язаний подавати звітність і виправляти її при виявленні помилок

Перехід на спрощену систему оподаткування не звільняє платника ні від відповідальності за помилки, допущені під час перебування на загальній системі, ні від обов’язку виправити такі помилки. Єдине обмеження тут — строк давності зі ст. 102 ПКУ.

Щоправда, роз’яснення податківців про можливість/неможливість надання прибуткової уточненки єдиноподатником на сьогодні відсутні. А ось подавати уточнюючу ПДВ-декларацію при втраті платником статусу ПДВшника податківці забороняють (див. БЗ 101.03), обґрунтовуючи свою позицію тим, що такий платник податків виключений з ПДВ-реєстру.

Звичайно, такий підхід нормами ПКУ не обґрунтований.

Обмежувати можливість платника виправитися за наявності відповідальності за допущені ним помилки незаконно

І судова практика це підтверджує (див., наприклад, постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.03.2012 р. у справі № 2а-587/12/0970*).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/22234408.

Хоча своє право (а якщо точніше — обов’язок) виправити «прибуткову» помилку під час перебування на спрощеній системі оподаткування доводити в суді, можливо, і не доведеться. Адже така позиція фіскалів стосовно ПДВ-помилок незмінна вже довгий час — вона була такою ж ще до введення СЕА. А ось щодо податку на прибуток у ті часи діяло роз’яснення, що дозволяє колишньому «прибутківцю» виправляти помилки в декларації з податку на прибуток. Тож, можливо, їх думка із цього приводу залишилася тією самою (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 72, с. 31).

Тим паче, що в певних ситуаціях податківці зовсім не проти того, щоб єдинник подав прибуткову декларацію. Наприклад, при виплаті доходу нерезиденту (див. БЗ 108.05).

Стосовно способу виправлення зазначимо таке.

Оскільки платник перебуває на спрощеній системі оподаткування і за поточні періоди звіти з податку на прибуток не подає, то уточнитися він може тільки шляхом надання УД.

Пам’ятайте: до УД слід додати всі необхідні додатки (у тому числі й фінансову звітність, якщо її дані виправлялися в результаті помилки). Якщо помилка призвела до недоплати податку, не забудьте нарахувати штраф (у розмірі 3 % суми недоплати) і пеню (якщо УД подається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податку за помилковий період (п. 129.9 ПКУ)). Сплатити суму недоплати, штраф і пеню потрібно до подання УД. Детальніше про виправлення помилок через УД див. статтю на с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі