Теми статей
Обрати теми

Не подали «нульовий» РІ: які наслідки?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Результат розрахунку податкових різниць за 2017 рік склав «0». Тому додаток РІ не заповнювали. Чи помилка це? Які можуть бути наслідки?

Заповнювати додаток РІ необхідно, навіть якщо в результаті розрахунку різниць, передбачених ПКУ, їх сума склала «0». Тому декларація за 2017 рік у вашому випадку містить помилку (у вигляді відсутності додатка РІ). Утім, якщо вона прийнята податковою, максимум, що загрожує за таку помилку, — це адміністративний штраф за порушення порядку ведення податкового обліку, передбачений ст. 1631 КпАП. Хоча податківці можуть «придумати» і серйозніші наслідки. А тепер про все детальніше.

Необхідність заповнення додатка PI, навіть якщо результат за різницями складає «0», тобто не впливає на об’єкт оподаткування, обумовлена вимогою п. 49.2 ПКУ. З нього випливає, що

декларувати необхідно не лише показники, які впливають на об’єкт оподаткування, а й показники, що підлягають декларуванню відповідно до вимог ПКУ

У свою чергу, норми ПКУ вимагають відкоригувати бухгалтерський фінансовий результат на всі передбачені ним різниці. А порядок відображення цих різниць у звітності врегульований діючою формою декларації з податку на прибуток, який затверджений наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

Зокрема, форма додатка РI до декларації з податку на прибуток передбачає необхідність відображення в ньому не лише підсумкового результату, отриманого при розрахунку всіх «податкових» різниць, але й усіх показників, які на такий результат впливають. Тобто платник, який повинен коригувати бухгалтерський фінансовий результат на різниці, передбачені ПКУ, зобов’язаний заповнювати додаток РI незалежно від того, який результат вийде при їх розрахунку.

При цьому врахуйте: якщо в декларації відсутній обов’язковий додаток, податківці можуть не визнати її декларацією та відмовити в її прийнятті. Тоді наслідки очевидні — декларацію доведеться подати наново. Пам’ятайте: за несвоєчасне надання звітності застосовується штраф згідно з п. 120.1 ПКУ й адміністративна відповідальність за ст. 1631 КпАП.

Хоча якщо фіскали не повідомили вас про відмову у встановлений п. 49.11 ПКУ строк, то декларацію можна вважати прийнятою

У цьому випадку помилкову декларацію потрібно уточнити. Цього вимагає п. 50.1 ПКУ.

Зверніть увагу: для виправлення помилки у вигляді відсутності додатка РІ підійде тільки уточнююча декларація (УД). А ось виправити таку помилку за допомогою додатка ВП не вийде. Адже до нього додатки не подають.

А якщо помилку в додатку РІ взагалі не виправляти?

За невиправлення цієї помилки в ПКУ відповідальність не передбачена. Максимум, що загрожує в цьому випадку, — адміністративний штраф за порушення порядку ведення податкового обліку, передбачений ст. 1631 КпАП.

Але потрібно бути готовим і до більш несподіваного повороту. При перевірці податківці цілком можуть «згадати» про невідображені різниці, що збільшують об’єкт оподаткування, але при цьому «забути» про різниці, що його зменшують. Звичайно, такі їх дії можна оскаржити в суді. Адже законних підстав для такого підходу немає. Але часу на таке оскарження потрібно набагато більше, ніж на виправлення помилкової декларації. Тому, на наш погляд, уточненку все-таки краще подати.

Врахуйте: до УД слід додати не лише заповнений додаток РІ, але й інші додатки, подані з помилковою декларацією. Хоча показники в цих додатках, як і показники самої УД, повністю відповідатимуть даним, відображеним у помилковому звіті (звичайно, якщо в ньому відсутні інші помилки, що потребують виправлення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі