Теми статей
Обрати теми

«Позареалізаційна» готівка, як і раніше, без РРО

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії 109.03 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

При оплаті готівкою в госпопераціях, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, РРО не потрібний. А при готівкових розрахунках за послуги з оренди (у тому числі як відшкодування комунальних послуг) — обов’язковий

Як кола на воді, розходяться свіжі консультації податківців у зв’язку з набуттям чинності новим «касовим» Положенням № 148**. Ігнорувати їх не слід хоча б тому, що згідно з п. 47 цього Положення перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою здійснюють (і застосовують до порушників штрафні санкції) органи ДФСУ. До речі, і питання застосування РРО — також їх територія.

** Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Консультація, що коментується, продовжує колишню лояльну лінію податківців на необов’язковість проведення через РРО готівкових надходжень від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. Це, зокрема, надходження від відшкодування списаних раніше активів, роялті, реалізації оборотних активів, необоротних активів, що утримуються для продажу, інші доходи, не пов’язані з операційною діяльністю підприємства тощо.

Продовжує в тому сенсі, що аналогічна консультація, яка діяла до набуття чинності Положенням № 148, виводила з-під РРО «позареалізаційну» готівку, отриману внаслідок погашення дебіторської заборгованості, заборгованості за позиками, відшкодування матеріальних збитків, повернення невикористаних підзвітних сум, а також безоплатно отримані кошти, внески до статутного капіталу, роялті, дохід (відсотки) від володіння корпоративними правами. Проте та консультація спиралася на визначення «позареалізаційних надходжень» з п. 1.2 старого «касового» Положення № 637***, а в новому Положенні № 148 такого визначення не виявилося… Тому й перелік безРРОшних готівкових надходжень, «не пов’язаних з реалізацією…», податківці тепер дещо переписали.

*** Затверджено постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

При цьому — фактично всупереч як старим, так і новим власним аргументам — вони продовжують наполягати на обов’язковості застосування РРО при отриманні орендних платежів у готівковій формі.

Від себе зауважимо: як старі, так і (особливо) нові аргументи фіскалів не витримують серйозної критики. Оскільки єдиний документ, який може дати абсолютно обґрунтовану відповідь на запитання, застосовувати чи не застосовувати РРО, у тому числі і при готівкових розрахунках за операційною орендою, — це, звичайно, профільний Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

І таку відповідь знаходимо в ст. 3 цього Закону, яка зобов’язує суб’єктів господарювання проводити через РРО тільки ті готівкові (і частково — безготівкові, а саме карткові) розрахунки, які супроводжують продаж товарів (надання послуг). Перераховані як у новій, так і в старій консультаціях операції з продажем товарів (наданням послуг) не пов’язані. Тобто при готівкових розрахунках за такими операціями РРО не потрібний. У тому числі і за орендними операціями!

Наші аргументи щодо необґрунтованості застосування РРО при отриманні готівкових орендних платежів читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 54, с. 29.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі