Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП отримав дохід до реєстрації Книги ОД

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чим загрожує ФОП на ЄП третьої групи (неплатникові ПДВ) зарахування йому безготівкової виручки на підприємницький банківський рахунок до реєстрації в податковій Книзі обліку доходів?

Нагадаємо, що п.п. 296.1.1 ПКУ (див. також 107.07 БЗ) приписує вам, як єдиноподатнику-безПДВшнику, вести Книгу обліку доходів* (далі — Книга ОД)

* Форма та порядок ведення Книги обліку доходів затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів

При цьому, що стосується доходів (отриманих) у вигляді безготівкових коштів, зарахованих на ваш поточний підприємницький банківський рахунок, то — датою їх отримання. А отже, тим робочим днем, за підсумками якого відповідну суму має бути записано до Книги ОД (до її графи 2), згідно з п. 292.6 ПКУ вважається дата їх надходження/зарахування на такий підприємницький банківський рахунок (див. також лист ДФСУ від 28.09.2015 р. № 9032/Г/99-99-17-02-02-14).

Отже, зараховану на ваш підприємницький банківський рахунок суму виручки має бути записано до Книги ОД того ж робочого дня, коли вона зайшла, а для цього станом на цей день (щонайменше — цього дня) Книга ОД має бути зареєстрованою. А щонайбільше — одразу ж, тобто в той же день реєстрації, ви маєте її отримати згідно з датою видачі/отримання, що фіксується податківцями.

Зауважимо, що в 107.07 БЗ податківці обіцяють видавати зареєстровану Книгу ОД у паперовій формі того ж дня, коли платник подав її на реєстрацію.

А що коли в день зарахування коштів/виручки на банківський рахунок (отримання доходу в безготівковій формі) єдиноподатник не мав зареєстрованої Книги ОД?

Формальна відсутність запису в Книзі ОД строго в день отримання доходу податківці постараються кваліфікувати або як неведення Книги ОД, або як порушення порядку її ведення. А якщо ви запишете цю суму до Книги ОД першою ж наступною датою — зрозуміло, тією, коли зареєстрована в установленому порядку Книга ОД нарешті потрапила вам до рук — тільки як порушення порядку її ведення. Причому будьте уважні: якщо дата отримання доходу і дата реєстрації Книги ОД припадають на різні звітні податкові квартали, не забудьте включити такий дохід до декларації за попередній квартал навіть без його відображення в Книзі ОД. Інакше фіскали «пришиють» вам «заниження» податкових зобов’язань за ЄП (за квартал фактичного отримання доходу) та застосують відповідні штрафи згідно з ПКУ.

Якщо ж подібне нестикування дат податківці виявлять пізніше, то за порушення порядку ведення Книги ОД вони традиційно (див. 107.11 БЗ) загрожують адмінштрафом за ст. 1641 КпАП: це — від 51 до 136 грн. (за перше порушення) та від 85 до 136 грн. (за повторне протягом року). Але!

Але нагадуємо, що оштрафувати вас вони можуть тільки в разі, якщо з моменту вчинення такого адміністративного порушення не минуло 2 місяці… ☺

Будьте напоготові: податківці практикують «наїзди», мовляв, оскільки отримані доходи не відображено в Книзі ОД, виходить, вони отримані фізособою, і тому, мовляв, підлягають оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Насправді «підприємницький» статус цих доходів підтверджується вашою «первинкою» — договорами, актами тощо.

Вирішуйте самі: якщо йдеться про кілька дрібних сум, перекинутих розумними контрагентами, то щоб уникнути претензій з боку фіскалів, цілком реально вирішити з такими контрагентами питання про повернення сум під приводом «помилковості» відповідних перерахувань. У подібній ситуації податківці погоджуються, що такі суми включенню до складу доходів єдиноподатника не підлягають (107.04 БЗ).

Інакше — щоб не ризикувати втратою більш вагомої виручки — можливо, має сенс потішити перевіряльників добросовісною сплатою копійчаного адмінштрафу… Ну, або якось так…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі