Теми статей
Обрати теми

«Древні» дивіденди

Калашникова Лілія, експерт з питань оплати праці
У березні 2018 року засновники-фізособи прийняли рішення про розподіл прибутку ТОВ та виплату дивідендів за 2013 — 2017 роки. За якою ставкою утримувати ПДФО з дивідендів, нарахованих за цей період і чи потрібно платити ВЗ?

Відповідь на це запитання доволі проста: дивіденди, незалежно від виду, до якого вони віднесені, остаточно обкладають ПДФО при нарахуванні. Це прямо вказано в п.п. 170.5.4 ПКУ. Так само чинимо і в ситуації з ВЗ. Отже, у випадку з дивідендами для податкового агента неважливо, прибуток якого року розподіляється (тобто за який рік виплачуються дивіденди) і які правила оподаткування тоді діяли. Для цілей обкладення ПДФО і ВЗ керуємося нормами ПКУ, що діють на момент нарахування!

Сьогодні звичайні дивіденди обкладають ПДФО за ставкою 5 %, якщо їх нараховує платник податку на прибуток, або за ставкою 9 %, якщо нараховує єдиноподатник*.

* Детальніше про оподаткування дивідендів див. на с. 16.

Також дивіденди є об’єктом обкладення ВЗ.

Тому зі звичайних дивідендів за 2013 — 2017 роки підприємство зобов’язане буде утримати ПДФО за ставками, що діють у 2018 році (див. вище), а також ВЗ (навіть незважаючи на те, що до 2015 року ВЗ із дивідендів не утримувався).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі