Теми статей
Обрати теми

Дивіденди-2017 в інвалюті: можна, якщо обережно

Свіріденко Алла, податковий експерт
Один із засновників підприємства — юридична особа — нерезидент. Чи можемо ми виплатити суму дивідендів, що належить йому за 2017 рік, в іноземній валюті?

Розпочнемо з того, що згадаємо: ст. 12 Закону України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.96 р. № 93/96-ВР гарантує іноземним інвесторам безперешкодний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, отриманих на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій.

Вторить положенням цього Закону і п. 3.1 Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 280 (далі — Положення № 280). Тут говориться, що одним із способів, яким українське підприємство може виплатити прибуток, доходи та інші кошти, отримані іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні, є перерахування коштів з поточного рахунку в іноземній валюті на рахунок іноземного інвестора в закордонному банку або на кореспондентський рахунок іноземного центрального банку.

Єдиною перешкодою для виплати «валютних» дивідендів донедавна був абзац перший п.п. 19 п. 6 постанови Правління НБУ «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 13.12.2016 р. № 410 (далі — постанова № 410). Саме тут була встановлена пряма заборона на перерахування іноземної валюти з метою повернення дивідендів іноземному інвесторові за 2017 рік. Це обмеження не поширювалося лише на перерахування за кордон дивідендів за корпоративними правами/акціями за період до 2016 року (включно)*.

* Для дивідендів за 2014 — 2016 роки в межах загальної суми, яка не перевищує 5000000 доларів США (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на дату здійснення операції) і для дивідендів за період до 2013 року (включно) в межах загальної суми, яка не може перевищувати в еквіваленті 2000000 доларів США.

Але зовсім нещодавно, з 03.03.2018 р., набрали чинності зміни, внесені в постанову № 410 іншою постановою Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ» від 01.03.2018 р. № 19 (ср. ). Абзац перший п.п. 19 п. 6 постанови № 410, який цікавить нас, тепер дозволяє купівлю/перерахування іноземної валюти з метою повернення за кордон дивідендів за період до 2017 року (включно), але за умови дотримання перелічених тут же умов. Ось ці умови:

1) купівлю/перерахування інвалюти з метою повернення за кордон дивідендів здійснює емітент корпоративних прав/акцій, за якими виплачуються дивіденди, або депозитарна установа, яка обслуговує рахунок іноземного інвестора в цінних паперах, або безпосередньо іноземний інвестор;

2) протягом календарного місяця така особа здійснює купівлю/перерахування інвалюти з метою повернення за кордон дивідендів у межах загальної суми, яка не може перевищувати 7000000 доларів США (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення відповідної операції;

3) купівлю/перерахування інвалюти здійснюють через один уповноважений банк (за вибором особи, що здійснює такі операції).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі