Теми статей
Обрати теми

Як підтвердити «лікарську» ставку ПДВ

Голенко Олександр, податковий експерт
Підприємство торгує лікарськими засобами (є сертифікати якості) і медичними виробами (є сертифікати відповідності на них). Чи потрібні ще якісь документи, щоб обґрунтувати застосування ставки ПДВ у розмірі 7 %?

Ваше запитання викликане зміною з 01.01.2018 р. редакції «семивідсоткового» п.п. «в» п. 193.1 ПКУ.

Лікарські засоби. Із застосуванням ставки ПДВ у розмірі 7 % до операцій з лікарськими засобами (код пільги 14060508 згідно з Довідником № 87/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.04.2018 р.) усе просто.

Відомості про лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в медпрактиці, містяться в Держреєстрі лікарських засобів України (ДРЛЗУ) (абзац дев’ятий ч. 2 ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР).

Якщо лікарський засіб зареєстрований у ДРЛЗУ, то за операціями з ним слід застосовувати ставку ПДВ у розмірі 7 %

Щоб переконатися в цьому, перейдіть за посиланням http://www.drlz.com.ua/ і перевірте, чи є на цьому сайті ліки, що продаються вами. Жодних інших документів «для 7 %» більше не потрібно!

Зазначимо, що при цьому йдеться про лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в медичній практиці, а не для використання в межах клінічних випробувань. Про останні йдеться в окремому абзаці третьому п.п. «в» п. 193.1 ПКУ (код пільги 14060510). Такі ліки ви точно не продаєте, тому цю тему розвивати тут не будемо.

Медичні вироби (код пільги 14060509). У діючій редакції абзацу другого п.п. «в» п. 193.1 ПКУ тепер немає згадки про той Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7 відсотків*, наявність якого прямо передбачалася раніше.

* Затверджений постановою КМУ від 03.09.2014 р. № 410.

Це означає, що зазначений Перелік — незважаючи на те, що він де-юре не скасований — з 01.01.2018 р. для обґрунтування застосування ставки ПДВ 7 % до операцій з медичними виробами більше не працює (про його незастосування ви читали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 11, с. 23).

Тут, на відміну від «лікарського», роль відповідного «медвиробного» реєстру відіграє Державний реєстр медичної техніки та виробів медичного призначення (ДРМТВМП). Дієте аналогічно — переходите за посиланням http://portal.diklz.gov.ua/PublicSite/PUB/VMList.aspx і перевіряєте там свій медвиріб.

Проте пам’ятайте, що роль ДРМТВМП тимчасова. Тепер замість реєстрації медвиробів у ДРМТВМП їх маркують знаком відповідності технічним регламентам (для медвиробів вони затверджені постановами КМУ від 02.10.2013 р. № 753, № 754 і № 755). Проте ті медвироби, які були включені в ДРМТВМП раніше, дозволено продавати без маркування (застосовуючи ставку ПДВ 7 %) до закінчення терміну їх придатності, але не більше 5 років з дати введення в обіг (включення в ДРМТВМП).

Таким чином, після закінчення «терміну дії» реєстрації медвиробу в ДРМТВМП єдиним обґрунтуванням для застосування ставки ПДВ 7 % за операціями з медичними виробами буде нанесений на них знак відповідності конкретному технічному регламенту, підтверджений сертифікатом відповідності.

І останнє: якщо ви продаєте з ПДВ за ставкою 7 % ті медтовари, за якими ПК раніше «зайшов» за ставкою 20 %, його коригувати не потрібно. Це стала позиція податківців (див., зокрема, лист ДФСУ від 05.02.2018 р. № 3375/7/99-99-15-03-02-17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі