Теми статей
Обрати теми

Хрінова настоянка: яка алколіцензія має бути у ресторану?

Голенко Олександр, податковий експерт
Ресторан планує готувати відвідувачам хріновуху, настоюючи горілку на хріні. Чи треба до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями придбати ще одну — на їх виробництво?

Щоб відповісти на ваше запитання, давайте розберемося, чим саме ви займатиметеся з точки зору «алкогольного» законодавства: виробництвом чи настоюванням виробленого?

Узагалі-то настоянка — це лікеро-горілчаний напій на основі настоїв спиртових на рослинній сировині (п. 4.11 ДСТУ 3297-95 «Лікеро-горілчана промисловість. Терміни та визначення понять»). Само собою, вона вважається алкогольним напоєм (ст. 1 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Але про які саме настоянки йде мова в цьому ДСТУ? Ми стверджуємо, що йдеться про настоянки, випущені суб’єктами лікеро-горілчаного виробництва, які отримали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (ч. третя ст. 2 Закону № 481). А це передбачає атестацію їх виробництва (ст. 8 цього Закону), а отже, — наявність приміщень і обладнання, що забезпечують повний технологічний цикл виробництва алкогольних напоїв (ч. дев’ята ст. 3 Закону № 481).

Причому виробникам лікеро-горілчаних виробів наказано використовувати у виробничому процесі виключно спирт (ст. 12 Закону № 481), а не горілку, яку плануєте настоювати ви. І крім усього іншого, вони зобов’язані розливати свою продукцію в належну тару і маркувати її (ст. 11 Закону № 481).

Тож для того, щоб суб’єкт вважався саме виробником настоянки як лікеро-горілчаної продукції, Закон № 481 вимагає від нього багато чого такого, що неможливо для ресторану.

Тобто говорити про якесь «виробництво» алкогольних напоїв у вашому випадку (у ресторані) підстав немає.

Зате статус суб’єкта ресторанного господарства надає вам право продавати алкогольні напої на розлив (ч. шоста ст. 153 Закону № 481). Зрозуміло, за наявності алкороздрібної ліцензії (ч. чотирнадцята ст. 15 Закону № 481). Ще ви маєте право реалізовувати напої власного виробництва — компоти, морси, узвари і т. д. (п. 3.4 Правил № 219**).

** Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219.

Хіба до цього списку потрапляє ваша хріновуха?

На нашу думку, настоюючи придбану на стороні для роздрібної реалізації горілку-«казенку» ☺, ви надаєте відвідувачам так звані додаткові послуги, дозволені в п. 3.5 Правил № 219. Тобто ви продаєте їм горілку (алкогольний напій) відповідної марки, настояну (послуга) на хріні!

Важливо! У меню і прейскуранті ви маєте право вказати фірмову (рекламну, брендовану) назву напою, яка може включати і слово «настоянка». Але її краще розшифрувати (хоча б дрібним шрифтом). Наприклад, так: «горілка /назва/, настояна на коренях хріну звичайного (лат. Armorácia rusticána)». Із латиною ми, звісно, пожартували. ☺

Документальне оформлення (технологічні, калькуляційні картки) аналогічно ситуації з приготуванням алкоголевмісних коктейлів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54, с. 33). Щоправда, там ситуація краще: є конкретний «коктейльний» п. 23 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями***, і податківці визнали, що коктейлеру не потрібна алковиробнича ліцензія за наявності у нього алкороздрібної (115.03 БЗ).

*** Затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854.

Та послуга приготування коктейлю полягає в змішуванні або купажуванні інгредієнтів (див. визначення коктейлю в п. 4.17 ДСТУ 3297-95), а у вас інша, але теж послуганастоювання. В іншому аналогія повна.

До речі, є корисне рішення Львівського окружного адмінсуду від 01.03.2018 р. по справі № 813/346/17****, в якому він, назвавши приготовану рестораном алкоголевмісну суміш коктейлем, відмовився визнавати приготування такого напою виробництвом.

**** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72516858

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі