Теми статей
Обрати теми

Списання безнадійної кредиторки підприємцем-єдиноподатником

Свіриденко Алла, податковий експерт
У травні 2018 року в приватного підприємця — платника єдиного податку групи 1 минає строк позовної давності за кредиторською заборгованістю. Чи включається сума списаної кредиторської заборгованості до складу доходу підприємця-єдиноподатника?

Давайте згадаємо, що говорить із цього приводу ПКУ. А він наказує платникам єдиного податку (ЄП) групи 3, які є також платниками ПДВ, включати суму кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, до складу доходу звітного періоду. При цьому датою відображення такого доходу для них є дата списання заборгованості (пп. 292.3 і 292.6 ПКУ).

Як бачите, у цій частині Кодексу законодавці згадують про збільшення на суму безнадійної кредиторки доходів єдиноподатників групи 3. Та й то, тільки тих, хто сплачує ЄП за ставкою 3 %. Ну а що робити ФОП-єдиноподатникам* ((груп 1, 2 і 3 (без ПДВ)): включати чи не включати?

* Про списання безнадійної кредиторської заборгованості в обліку юросіб-єдинників з/без ПДВ читайте на с. 29.

Для відповіді на ці запитання зазирнемо до п.п. 2 п. 297.1 ПКУ. Тут говориться, що платники ЄП звільнені від сплати ПДФО в частині доходів, отриманих у результаті госпдіяльності фізособи й оподатковуваних ЄП. Відповідно, доходи, які не потрапили до бази оподаткування ЄП, оподатковують ПДФО як непідприємницький, «цивільний» дохід. Інакше кажучи, підприємці-єдинники прострочену кредиторку оподатковують ПДФО за правилами п.п. 164.2.7 ПКУ.

Він передбачає, що сума заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, крім сум простроченої податкової заборгованості згідно з розд. II ПКУ, включається до складу річного оподатковуваного доходу фізособи. Відповідно, все, що менше встановленого порога, до оподатковуваного доходу не потрапляє і ПДФО не оподатковують.

Зверніть увагу: на наш погляд, під оподаткування потрапить саме сума перевищення кредиторської заборгованості над установленим п.п. 164.2.7 ПКУ граничним розміром неоподатковуваного доходу. Але повинні попередити: формулювання п.п. 164.2.7 ПКУ перекликається з формулюванням «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ. І ось якраз щодо останнього податківці нещодавно змінили свою точку зору. Раніше вони погоджувалися з тим, що ПДФО утримують тільки з різниці, що перевищує неоподатковувану вартість подарунка. А тепер наполягають: якщо вартість подарунка перевищує граничний розмір, то ПДФО потрібно оподатковувати всю його вартість (див. лист ДФСУ від 03.03.2018 р. № 865/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, роз’яснення в підкатегорії 103.02 БЗ). Враховуючи таку мінливість контролерів, ми не виключаємо, що й у разі оподаткування простроченої кредиторки може відбутися щось схоже. І завтра вони захочуть отримати податок не просто із суми перевищення, а вже з усієї заборгованості**, якщо вона більше встановленої в п.п. 164.2.7 ПКУ суми.

** Читайте також матеріал на с. 41.

Суму доходу у вигляді списаної кредиторки єдиник повинен буде показати в Податковій декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік. І ще:

1) окрім ПДФО, цю суму доведеться оподаткувати також і військовим збором за ставкою 1,5 %;

2) якщо сума списуваної заборгованості включає ПДВ, тоді під оподаткування потрапляє вся сума з урахуванням цього податку;

3) підприємці-єдинники відображають доходи на момент отримання грошових коштів. Звідси висновок: отримані передоплати (аванси) вже були раніше включені до доходу ФОП-єдиноподатника (на дату їх надходження), а отже, повторно відображати суми авансів у складі доходів при списанні кредиторської заборгованості не потрібно. Це стосується також заборгованості, що виникла в період перебування на загальній системі оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі