Теми статей
Обрати теми

Розірвали договір оренди — скоригуйте плату за землю

Децюра Сергій, податковий експерт
Зміни у структурі земельних ресурсів підприємства відбуваються також через укладання чи розірвання договорів оренди. Якщо ви укладаєте посеред року новий договір оренди, то вам слід донарахувати орендну плату. Про те, як це робити, читайте на с. 6 (алгоритм такий, як і у випадку придбання нової земельної ділянки). А от коли договір оренди розривається, то слід скоригувати раніше нараховану суму податку. Про це й поговоримо далі.

Останній період нарахування

Розірвавши договір оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності, підприємство має припинити нарахування і сплату орендної плати за таку землю. При цьому у ПКУ не передбачено особливих правил для визначення періоду припинення нарахування податкових зобов’язань у випадку розірвання договору оренди. На відміну від випадку продажу землі.

До відома! При продажу землі старий власник нараховує плату за землю в частині земельного податку до початку того місяця, в якому він фактично продав землю (зареєстроване речове право на земельну ділянку на покупця) (п. 286.5 ПКУ). Тобто за останній місяць володіння землею він податок не нараховує. Це за нього робить новий власник.

Враховуючи це, податківці вважають, що у разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар має сплатити орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді) (див. категорію 112.02 БЗ).

На це прямо вказує Закон про оренду землі. Відповідно до нього в разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором (ч. 1 ст. 34 Закону про оренду землі). У цей же момент і відбудеться державна реєстрація припинення права оренди.

Якщо розірвання договору оренди (повернення землі) відбулося посеред місяця, то орендар має нарахувати податок востаннє за період від початку місяця і до дати розірвання договору оренди (повернення землі). Отже, якщо договір оренди розірвано 25.09.2018 р., то орендодавцю слід розрахувати податок за 25 днів останнього місяця оренди.

Порядок коригування

Після розірвання договору оренди орендар має правильно відобразити нарахування податкових зобов’язань з орендної плати за останній місяць оренди і зняти нарахування за всі наступні місяці року в декларації з плати за землю.

Щомісячна звітність. У разі коли з плати за землю звітують щомісяця, зробити це дуже просто. Достатньо в декларації, що подається за останній місяць оренди землі, нарахувати податок за такою земельною ділянкою лише за ті дні, протягом яких орендар у поточному місяці користувався землею. Тому

нараховувати податок слід уручну виходячи з періоду користування землею, а не використовуючи алгоритм, прописаний у декларації (див. категорію 112.05 БЗ)

До відома! Якщо в орендаря у користуванні була лише одна земельна ділянка, то, після того як він відзвітує за останній місяць користування землею, більше декларацію з орендної плати йому подавати не слід. Принаймні доти, доки знову орендар не візьме у користування в органів місцевого самоврядування нову земельну ділянку.

Якщо ж у орендаря є в користуванні й інші землі державної (комунальної) власності, які знаходяться на території, де і земля, яку повертають з оренди (коди КОАТУУ одні й ті ж), то за наступні місяці поточного року йому слід нараховувати в місячній декларації лише орендну плату за землі, що лишилися у його користуванні.

Якщо ж інші орендовані землі знаходяться на іншій території, ніж земля, за якою розривається договір оренди (коди КОАТУУ різні), то факт розірвання договору оренди жодним чином не вплине на нарахування податку за землі, які лишилися у користуванні.

Річне звітування. Ті, хто подають декларацію один раз на рік, у річній декларації задекларували податок на рік вперед. Тобто інформація про нараховану орендну плату щодо землі, за якою розривається договір оренди, зазначена до кінця року.

Враховуючи це, орендар при розірванні договору оренди має відкоригувати (уточнити) задекларовані зобов’язання виходячи з цього факту. Тобто слід зняти відображені на початку року податкові зобов’язання.

Щоб це зробити, орендарю доведеться подати уточнюючу декларацію. Подавати її потрібно

протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося розірвання договору оренди

Річ у тому, що факт розірвання договору оренди слід розцінювати як зміну протягом року об’єкта та/або бази оподаткування плати за землю. А для таких випадків абзац другий п. 286.4 ПКУ встановлює саме такі строки для уточнення.

Якщо орендар не встигне подати в цей строк декларацію, йому доведеться сплатити до бюджету штраф за несвоєчасне подання звітності (категорія 112.07 БЗ). Розмір штрафу 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а при повторному порушенні протягом року — у розмірі 1020 грн. (п. 120.1 ПКУ). Тому не відкладайте подання декларації в довгий ящик.

Якщо орендарю не вдалося в цей строк уточнити податкові зобов’язання, то слід зробити це не пізніше 30 числа місяця, що настає за місяцем, у якому було розірвано договір оренди. Це не врятує орендаря від штрафу за несвоєчасне подання уточнюючої декларації, але хоча б не змусить платити штраф за несвоєчасну сплату неправильно задекларованих зобов’язань з орендної плати за останній місяць оренди. Річ у тому, що тільки після цієї дати зобов’язання за певний період (наприклад, період розірвання договору оренди) стануть узгодженими.

Тому якщо до цієї дати не скоригувати задекларовані в річній декларації суми податку й не заплатити податок у розмірі, що зазначений у річній декларації за період розірвання договору оренди, то чекайте на штраф згідно зі ст. 126 ПКУ. Його вам нарахує програмне забезпечення фіскалів відразу після того, як буде подано уточнюючу декларацію зі скоригованими сумами. I тоді спробуйте довести, що ви праві, а винне в усьому недосконале податкове законодавство.

Правила уточнення

Щоб відкоригувати дані, відображені в річній декларації з плати за землю у зв’язку із розірванням договору оренди, орендарю слід використовувати форму уточнюючої декларації, чинну на момент її подання. А саме форму, затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9).

Правила уточнення даних, відображених у річній декларації з плати за землю, див. на с. 5. Ми ж звернемо увагу лише на особливості заповнення такої декларації.

У шапці уточнюючої декларації обов’язково заповнюється рядок «з урахуванням з», в якому зазначається дата (у форматі «число/місяць»), коли було розірвано договір оренди.

У табличній частині уточнюючої декларації при уточненні орендної плати потрібно заповнити розділи II та III.

У розділі II уточнюючої декларації орендар має зазначити нараховані дані щодо всіх наявних у користуванні земельних ділянок, які знаходяться на тій же території, що й земля, щодо якої розривається договір оренди (код КОАТУУ один і той же). При цьому нарахувати податок за землями, щодо яких розірвано договір оренди, слід з урахуванням такої трансформації.

Щоб це зробити, орендар має

у ряд. 12 розділу II орендну плату розрахувати тільки за період, коли земля перебувала у користуванні, а не повністю за всі 12 місяців поточного року

Враховуючи це, скористатися автоматичним заповненням декларації не вдасться. Тому вам потрібно його вимкнути і робити нарахування вручну. З цим погоджуються й фіскали у категорії 112.05 БЗ (ср. ).

Після заповнення розділу III і порівняння скоригованих даних із тими, що були відображені в декларації з початку року, в орендаря буде заповнено ряд. 6, тобто відображено суми орендної плати до зменшення.

Враховуючи це, у такій декларації точно не буде заповнено ряд. 7 чи ряд. 8, у яких відображаються розмір самоштрафу і пеня.

Для наочності покажемо правила звітування при розірванні договору оренди землі, виділеної для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (код 03.07) з 25.09.2018 р. (див. рисунок нижче).

img 1

До відома! Таким чином відбувається коригування плати за землю в частині земельного податку у випадку продажу землі або коли підприємство з початку певного кварталу стає платником єдиного податку та отримує звільнення від нарахування земельного податку (див. категорію 112.05 БЗ). Крім розділу, в якому нараховується скоригований розмір податку (використовуєте розділ I, а не розділ II), відмінність одна — податок за місяць, у якому продано землі, продавець не нараховує, а для новоспеченого платника єдиного податку останнім місяцем нарахування зобов’язань буде період перед переходом на спрощену систему.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі