Теми статей
Обрати теми

Власна броварня: скільки ліцензій треба?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство ресторанного бізнесу відкрило при ресторані невеличку броварню (обсяг звареного пива — 2-3 тони на місяць). Пиво використовується виключно для продажу відвідувачам ресторану. Чи потрібна ліцензія для виробництва пива у таких обсягах? Яка відповідальність за відсутність такої ліцензії?

Виробництво і торгівля алкогольними напоями підлягають ліцензуванню. в порядку, встановленому Законом № 481*.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Пиво теж належить до алкогольних напоїв (ст. 1 Закону № 481). Отже, і його виробництво, і торгівля ним обов’язково ліцензуються. Обсяги виробництва і те, кому продається пиво, можуть впливати на тип ліцензії та її вартість, але в будь-якому випадку вам потрібні дві окремі ліцензії — на виробництво пива і на торгівлю ним. Розглянемо ці ліцензії по черзі.

Ліцензія на виробництво. Згідно зі ст. 4 Закону № 481, така ліцензія видається строком на п’ять років, а плата за неї справляється щорічно в розмірі 780 грн.

Порядок, у якому видається така ліцензія, визначено ст. 3 Закону № 481. Для того, аби отримати ліцензію, треба подати до ДФСУ заяву в довільній формі. До неї потрібно додати копії засновницьких документів; атестат виробництва, виданий центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства; документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (БЗ 115.01).

Ліцензія на продаж. Якщо ви будете продавати пиво тільки відвідувачам свого ресторану, ви можете обмежитися лише ліцензією на роздрібну торгівлю. Плата за таку ліцензію становить 8000 грн. (у випадку торгівлі на території сіл і селищ — 500 грн.) за кожний РРО. «Роздрібна» ліцензія видається на один рік.

Якщо ж коло покупців вашого пива не обмежене кінцевими споживачами, доведеться придбавати ліцензію на право оптової торгівлі. Вона коштує 500000 грн. на рік і видається строком на п’ять років. Але якщо ви маєте невелику броварню і не торгуєте більше ніякими алкогольними напоями, а пива варите не більше 3000 гектолітрів на рік** — ви можете придбати пільгову ліцензію, яка коштує 30000 грн. на рік (БЗ 115.03).

** Обсяг виробництва розраховується з дня внесення плати за ліцензію до дня внесення наступного платежу.

Відповідальність. Щодо відповідальності за безліцензійні виробництво та продаж пива, то вона буде доволі суттєвою. Згідно зі ст. 17 Закону № 481 штрафи складають:

а) за виробництво пива без ліцензії на таке виробництво — 200 % вартості виробленої продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менш 85000 грн.;

б) за оптову і роздрібну торгівлю пивом без ліцензій на таку торгівлю — 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн.;

в) за роздрібну торгівлю пивом через РРО, не зазначений у ліцензії, — 200 % вартості продукції, реалізованої через такий РРО, але не менше 10000 грн.;

г) за виробництво пива понад 3000 гектолітрів на рік виробниками, які придбали «пільгову» ліцензію (вартістю 30000 грн.), — 200 % вартості реалізованої партії товару, але не менше 500000 грн. Обсяг виробництва для цілей застосування штрафу розраховується за поточний рік (БЗ 115.06).

На додачу за безліцензійну торгівлю пивом загрожує ще й адмінштраф у сумі від 850 до 3400 грн. з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу таких предметів.

Ну то як? Вражає? Після такої мороки з ліцензуванням і штрафів за відсутність ліцензій так і хочеться сказати: «Мне везде неуютно и пиво пить в лом»***.

*** Віктор Цой, «Солнечные дни».

Але вирішувати в будь-якому випадку вам — відкривати броварню чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі