Теми статей
Обрати теми

Неоплачувана непрацездатність

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
У «лікарняному» розрахунковому періоді є дні неоплачуваної непрацездатності. Чи можна їх «викинути» при підрахунку загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді?

Усе залежить від причини «неоплати». Дивіться самі. Перелік причин для відмови в оплаті лікарняного листа можна знайти в ст. 23 Закону № 1105. «Найцікавішими» є: відмітка про алкогольне, наркотичне сп’яніння, запис про порушення лікарняного режиму тощо.

Так ось, яка б із цих причин не була у вашого працівника, лікарняний лист йому все одно належить. У ньому просто робиться відмітка про «нехорошу поведінку» пацієнта. І хоча дні тимчасової непрацездатності, які зазначені в такому лікарняному, не підлягають оплаті (або підлягають, але не всі), вони все одно вважаються невідпрацьованими через поважну причину, за умови, звичайно, що такий лікарняний лист належним чином оформлений. А отже, мають бути виключені з розрахункового періоду при оплаті подальших лікарняних листів.

Окремий випадок — неоплачений лікарняний лист з помилкою в оформленні. Такий документ, з точки зору Закону № 1105, не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. А отже, дні тимчасової непрацездатності, зазначені в ньому, залишаються в розрахунковому періоді і беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати (див. лист ФСС з ТВП від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі