Теми статей
Обрати теми

«Подвійне надходження» матеріалів: виправляємо помилку

Свіриденко Алла, податковий експерт
Виробниче підприємство — квартальний платник податку на прибуток у вересні виявило помилку у звітності за 1 півріччя 2018 року. Операцію придбання матеріалів провели двічі. У результаті в 1 півріччі завищили залишок матеріалів, а також заборгованість перед постачальником. Як виправити помилку?

У цьому випадку йдеться про суто бухгалтерську помилку, яка навряд чи могла вплинути на прибутковий облік підприємства. Адже витрати на покупні матеріали, використані у виробництві, зменшують податок на прибуток лише при списанні собівартості готової продукції (чи її продажу). У разі «подвійного надходження» складно використати у виробництві те, чого фактично немає на складі ☺. Тому розрахунок податку на прибуток за півріччя напевно не «постраждав», а отже, в прибутковій декларації нічого виправляти не доведеться.

Виправляємо помилку у бухобліку. Бухпомилку поточного року, яка призвела до завищення суми операції, виправляють тим же записом, яким оприбутковано «зайві» матеріали, але вже методом «сторно». Тобто, у вашому випадку самовиправлення ви показуєте кореспонденцією:

Дт 201 «Сировина й матеріали»Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» («сторно») — на суму вартості двічі оприбуткованих матеріалів (без ПДВ);

Дт 644/2 — Кт 631 («сторно») і одночасно Дт 641/ПДВ — Кт 644/2 («сторно») — на суму ПДВ (якщо, звичайно, двічі ви показали не лише вартість самих матеріалів, а й «вхідний» ПДВ з ними)*.

* У цьому випадку перевірте також правильність складання декларації з ПДВ за «помилковий» період: чи не перекочувала ваша помилка з бухобліку до ПДВ-звітності?

Не забудьте! Виправлення помилки у бухобліку оформляють бухдовідкою. У ній описують зміст помилки, наводять її суму і «виправляючу» кореспонденцію рахунків. Довідку оформляють датою виправлення помилки у бухобліку. І, звичайно, потурбуйтеся, щоб ваша бухдовідка містила всі обов’язкові для первинки реквізити.

Фінзвітність. Частина 6 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV дозволяє підприємствам у разі самовиправлення помилок подавати замість «помилкової» уточнюючу фінзвітність. Але, по-перше, це право, а не обов’язок підприємства. По-друге, виправлення бухпомилок відбувається в тому періоді, в якому така помилка виявлена, а не «заднім числом», і ніяких коригувань сальдо для поточних помилок не передбачає. Тобто в вашому випадку правильні показники з’являться тільки у фінзвітності за дев’ять місяців. Тому в цій ситуації подавати уточнюючу фінзвітність у бухоблікових цілях зовсім не потрібно. Усе, що від вас знадобиться при складанні звітності за дев’ять місяців 2018 року, — відобразити в ній правильні показники. Після внесення сторнувальних записів у бухобліку зробити це вийде автоматично.

Що стосується податківців. Фінзвітність є додатком до декларації з податку на прибуток (додаток ФЗ). Тому податківці говорять так: навіть якщо помилка не вплинула на фінрезультат і відповідно сама декларація була заповнена правильно, підприємство повинне скласти уточнюючу декларацію з податку на прибуток і додати до неї виправлений додаток ФЗ. Крім того, треба скласти в довільній формі доповнення до декларації з поясненням проведених виправлень у фінзвітності (категорія 102.23.02 БЗ).

Але, повторимо: у бухобліку виправлення помилки, допущеної і виявленої в одному і тому ж звітному році, здійснюється в облікових документах і бухрегістрах того звітного періоду, в якому вона виявлена. У нашому випадку виправляючі записи підприємство здійснює в 3 кварталі 2018 року. А ось виправлення показників фінзвітності на кінець 2 кварталу 2018 року правилами бухобліку не передбачено.

І не хвилюйтеся: за невиконання вимог податківців про подання уточнень до внутрішньорічної фінзвітності штрафні санкції вам не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі