Теми статей
Обрати теми

Рахунок для нерезидента в національній валюті

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи може нерезидент відкрити в українському банку рахунок у національній валюті України і отримувати на нього оплату за свої товари (роботи, послуги) в гривнях?

Скажемо одразу: нерезидент може відкрити в українському банку рахунок у національній валюті України. Але не будь-який. Давайте подивимося, які типи гривневих рахунків дозволені нерезидентам.

Відповідно до п. 1.13 Інструкції № 492* юридичні особи — нерезиденти можуть відкривати в національній валюті України такі рахунки:

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

— інвестиційні (для здійснення інвестицій в Україні);

— рахунки умовного зберігання (ескроу).

Ескроу-рахунок для розрахунків за товари ніяк не підходить (п. 1.8 Інструкції № 492). Тож уся надія — на гривневий інвестиційний рахунок.

Для чого нерезиденти можуть використовувати інвестиційні рахунки в національній валюті України? Відповідь на це запитання знаходимо у пп. 16.3, 16.4 Інструкції № 492. Наведемо можливі варіанти використання гривневого інвестиційного рахунку нерезидента у вигляді таблиці.

Порядок використанння гривневого інвестрахунку нерезидента

Надходження

Витрачання

продаж іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України

здійснення інвестицій в Україну (уключаючи реінвестиції)

дивіденди та інші кошти, одержані нерезидентом від інвестицій в Україну

розрахунки за купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України

кошти, повернуті внаслідок припинення нерезидентом інвестицій в Україну

розрахунки з митними, податковими та іншими органами України

кошти, перераховані з: власного рахунку умовного зберігання (ескроу); власного поточного рахунку; власного депозитного рахунку; депозитного рахунку іншого нерезидента-інвестора — юридичної особи

кошти, перераховані на: власний депозитний рахунок; власний рахунок умовного зберігання (ескроу); власний поточний рахунок; повернення помилково отриманих інвестором коштів

проценти, нараховані за залишками коштів на інвестиційному рахунку

розрахунки з резидентами, що пов’язані зі здійсненням/поверненням інвестицій

кошти, помилково перераховані інвестором з цього рахунку

оплата послуг уповноваженому банку, який обслуговує рахунок

Якщо проаналізувати варіанти можливих надходжень на гривневий інвестиційний рахунок нерезидента, то виникає запитання: чи можна дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) розцінювати як кошти, одержані нерезидентом від інвестицій в Україну? На нашу думку, це справедливо тільки щодо пасивних доходів (дивідендів, роялті тощо). Зокрема, фіскали допускали, що нерезидент-інвестор на свій гривневий інвестиційний рахунок може отримувати орендну плату від резидента-орендаря (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 01.12.2017 р. № 2799/ІПК/26-15-12-03-11). А от активні доходи (наприклад, виручку від реалізації товарів) нерезидент навряд чи може отримувати на гривневий інвестрахунок. Тому нерезидентам, які збираються продавати в Україні за гривні свої товари, доведеться зареєструвати в Україні постійне представництво і відкрити в українському банку звичайний поточний гривневий рахунок типу «П» (див. гл. 12 Інструкції № 492).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі