26.08.2019

Оренда паю фізособою

Громадянин надав власну земельну ділянку (пай) в оренду іншій фізособі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримує орендну плату за її використання. Хто повинен сплатити податки у цьому випадку?

ПДФО/ВЗ. Коли звичайна фізособа-громадянин передає земельну ділянку в оренду суб’єктові господарювання (чи то юрособі, чи то фізособі — підприємцеві), відповідь на запитання, хто повинен сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету із доходу у вигляді орендної плати, однозначна.

Це мають робити орендарі — суб’єкти господарювання. Річ у тому, що в цій ситуації саме орендар є податковим агентом щодо такого доходу (п.п. 170.1.1 ПКУ). Тобто саме орендар має утримати із суми нарахованої орендної плати ПДФО в розмірі 18 % та ВЗ у розмірі 1,5 % і перерахувати їх до бюджету. Детально про те, як це зробити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 98, с. 7.

Водночас інколи фізособи передають в оренду свої земельні ділянки (паї) не суб’єкту господарювання, а іншій звичайній фізособі-громадянину. Ось тут і виникає запитання щодо того, хто з них крайній і має сплатити податки до бюджету.

Відповідь доволі проста: це має зробити сам орендодавець. На це прямо вказує п.п. «а» п.п. 170.1.5 ПКУ:

орендодавець має самостійно нарахувати та сплатити ПДФО та ВЗ до бюджету

При цьому сплатити податки він має у квартальні строки (протягом 40 календарних днів після останнього дня кварталу, в якому йому виплатили орендну плату). Задекларувати суму отриманого доходу і суму сплаченого протягом звітного податкового року податку слід шляхом подання річної податкової декларації до 1 травня року, що настає за звітним. Про те, як її заповнити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 20, с. 11.

Звертаємо увагу! Столичні податківці у повідомленнія* від 10.07.2019 р. дуже просять фізосіб своєчасно подавати декларацію про майновий стан. Справа в тому, що за її неподання фізособу можуть притягти до адмінвідповідальності за ст. 1641 КУпАП у вигляді попередження або накладення штрафу у розмірі від 51 до 136 грн.

* kyivobl.sfs.gov.ua/listivki-ta-broshuri/383731.html

Плата за землю. При цьому слід пам’ятати, що фізсоба, яка передала в оренду землю іншій звичайній фізособі, у цьому випадку виступатиме платником земельного податку за таку земельну ділянку.

Звільнення від сплати земподатку за сам факт передачі в оренду землі фізособою іншій звичайній фізособі ПКУ не дає. Факт передачі в оренду земділянок та земельних часток (паїв) дає право фізособі не платити земподаток тільки тоді, коли орендарем такої землі є платник єдиного податку групи 4, як юрособа, так і фізособа-підприємець (п. 281.3 ПКУ). У вашому ж випадку орендар — звичайна фізособа, тому про звільнення з цих підстав мріяти не слід.

Водночас це не означає, що фізособа-орендодавець буде обов’язково платити земподаток за передані в оренду іншій фізособі земпаї. Вона може уникнути сплати земподатку, якщо сама віднесена до пільговиків, перелік яких наведено у п. 281.1 ПКУ (а самі землі, що передані в оренду, за кожним видом використання вписуються у звільняючі граничні межі, прописані у п. 281.2 ПКУ). Детально про умови отримання звільнення фізособами читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 15.

Якщо ж фізособа або її земпаї не потрапляють під звільняючі критерії, то доведеться сплатити земподаток на підставі податкового повідомлення-рішення (ППР), яке фіскали мали надіслати їй до 1 липня поточного року. Земподаток фізособи сплачують протягом 60 днів з дня вручення ППР (п. 287.5 ПКУ).