Теми статей
Обрати теми

Завищили бухприбуток, потім виправилися: що з дивідендами?

Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У звіті про фінансові результати припустилися помилки — завищили прибуток. Унаслідок чого виплатили завищену суму дивідендів. Потім помилку знайшли і виправили. Що робити з надміру виплаченими дивідендами?

Надміру виплачену суму дивідендів потрібно повернути до каси / на поточний рахунок підприємства. Звісно, якщо учасники погодяться здійснити повернення. Пояснимо детальніше.

Бухгалтерський облік. Дивіденди — це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (п. 4 П(С)БО 15). Якщо в сумі прибутку допущена помилка, очевидно, що і сума її частини (дивідендів) теж визначена неправильно. Тому, виправляючи помилку, що вплинула на суму прибутку, потрібно відразу ж виправити й помилку в сумі дивідендів.

Суму нарахованих дивідендів коригуємо проводкою: Дт 443 — Кт 671 методом «червоне сторно» на суму завищення дивідендів — якщо виправляємо помилку поточного року (хоча в нашому випадку просто коригуємо суму існуючої проводки з нарахування дивідендів — адже помилковий період ще не закритий) або Дт 671 — Кт 441 (442) — якщо помилка торішня.

Зауважте: якщо учасники погодяться повернути надміру виплачені суми, необхідно скласти новий протокол і в ньому зафіксувати правильні суми дивідендів. Тоді надміру виплачену суму дивідендів, на наш погляд, слід «перекинути» на інший рахунок обліку (наприклад, на субрахунок 377): Дт 377 — Кт 671. Адже

переплачені учасникам (власникам) суми не можна вважати дивідендами

У разі якщо повертати перевиплату учасники не будуть і оновлений протокол не складають, то відображаємо проводки: Дт 671 — Кт 441 (442), Дт 377 — Кт 671, Дт 441 (442) — Кт 377 на суму перевищення — якщо помилка торішня, або Дт 377 — Кт 671, Дт 949 (977) — Кт 377 — якщо помилка поточного року. Ну або просто коригуємо існуючі проводки — якщо помилковий період ще не закритий.

Які податкові наслідки може спричинити така ситуація?

Податок на прибуток. Якщо правильна сума дивідендів підтверджена протоколом, а завищені дивіденди виплачувалися ще у 2018 році, і річну прибуткову декларацію ви встигли подати до виправлення помилки, то дивідендні дані в ній — помилкові. Причому якщо з таких завищених дивідендів сплачувався авансовий внесок, його сума теж буде завищена. А якщо така завищена сума авансового внеску була зарахована в рахунок зменшення нарахованого «прибуткового» зобов’язання, сума податку в ряд. 17 декларації може виявитися заниженою. За це передбачено самоштраф у розмірі 3/5 % суми такого заниження. І він «вилізе» незалежно від того, що фактично була сплачена саме завищена сума авансового внеску.

Якщо ж дивіденди виплачувалися у 2019 році, відзвітувати за ними ви ще не встигли. Тож жодних «податковоприбуткових» штрафів тут бути не може. У декларації за перший квартал ви відобразите вже правильні суми дивідендів та авансового внеску. А сума, на яку авансовий внесок був завищений, перетвориться на звичайну «податковоприбуткову» переплату за особовим рахунком.

Якщо за протоколом сума дивідендів залишилася колишньою (завищеною), то й суму авансового внеску перераховувати не потрібно

Адже згідно з останнім абзацом п.п. 57.11.2 ПКУ для «авансово-податковоприбуткових» цілей дивідендами є все, що названо дивідендами, незалежно від фактичної суті здійснених виплат.

ПДФО. Однозначно надміру виплачені в результаті помилки суми не можуть вважатися дивідендами. Це оподатковуваний дохід, з якого потрібно було утримати та сплатити ПДФО за стандартною ставкою 18 %, а не за пільговою дивідендною 5 (9) %.

Про який вид доходу йдеться? Вважаємо, що якщо засновники повернуть надміру отримане, то такий дохід слід відносити до інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

Якщо ж ніхто нічого повертати не буде, то можна говорити про отримання засновниками безповоротної фінансової допомоги (п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Хто ж тепер повинен «розщедритися» на сплату суми податкового боргу з ПДФО? Однозначно підприємство — податковий агент. Це випливає з положень п. 127.1 ПКУ. При цьому засновники-одержувачі такого доходу звільнені від обов’язку з погашення такої суми.

Але просто сплатити борг ПДФО мало. Потрібно ще вирішити питання з формою № 1ДФ. Якщо виплата доходу («вершка» над правильною сумою дивідендів) відбулася в минулому (2018) році, то податковому агентові слід подати уточнюючий Податковий розрахунок за той звітний період, у якому фактично було відображено нарахування/виплату доходу. Припустимо, що нарахування і виплата припали на один квартал. Тоді в уточнюючій формі № 1ДФ за цей квартал заповнюємо в розд. I за кожним засновником два рядки:

у першому рядку проставляємо в графах 3а і 3 суму, яка дорівнює різниці між фактично виплаченою сумою дивідендів та правильною сумою, у графах 4а і 4 — суму податку, утриманого/сплаченого з такої суми за дивідендною ставкою, у графі 5 — код ознаки доходу «109» — дивіденди, а в графі 9 — «1» — рядок на вилучення;

у другому рядку в графах 3а і 3 знову проставляємо різницю, у графі 4а — суму ПДФО, що підлягає сплаті за ставкою 18 %, у графі 4 — фактично сплачений ПДФО, у графі 5 — код ознаки доходу, що відповідає виду доходу (або «126» — безповоротна фіндопомога — якщо засновник нічого повертати не буде, або «127» — інший оподатковуваний дохід — якщо засновник поверне різницю), а в графі 9 — «0» — рядок на введення.

Важливо! До подання уточненки слід сплатити суму недоплати ПДФО і самоштраф у розмірі 3 % від такої суми (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Також тут слід очікувати штрафу 510 (1020) грн. за подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками, які призвели до заниження зобов’язань.

Зауважте, суму доплати з ПДФО відображаємо в Податковому розрахунку за той звітний квартал, у якому вона буде фактично перерахована (наприклад, за 1 квартал 2019 року).

При цьому до зазначених вище проводок треба додати донарахування ПДФО (Дт 441 (442) — Кт 641, якщо це помилка минулого року).

Крім того, якщо різницю засновники повертатимуть, то у формі № 1ДФ за той квартал, у якому відбудеться таке повернення, потрібно буде відобразити цей дохід з мінусом. А в бухобліку додати проводку Дт 641 — Кт 441 (442), якщо помилка минулого року.

Значно простіше йдуть справи за ситуації, коли зайва виплата була проведена в поточному (2019) році. У цьому випадку рекомендуємо вам максимально швидко погасити недоплату ПДФО, щоб вона не «вилізла» за межі кварталу, у якому відбулося нарахування/виплата доходу. Тоді до форми № 1ДФ за цей квартал у вас потраплять красиві цифри з правильними видами доходів. У бухобліку потрібно зробити такі проводки: якщо сума не повертається учасником Дт 949 (977) — Кт 641, якщо сума повертається, то Дт 671 — Кт 641 методом «червоне сторно».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі