Теми статей
Обрати теми

Електроенергія і ПДВ

Павленко Олексій, податковий експерт
У цій статті ми розглянемо питання зміни з початку 2019 року постачальників електроенергії у світлі того, які це може спричинити проблеми при обчисленні ПДВ і в постачальників, і в споживачів електроенергії.

Розділення (зміна) постачальників

З 1 січня 2019 року ряд договорів на постачання електроенергії втратили силу і укладені (укладаються) договори з новими постачальниками. Річ у тому, що згідно із Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р. № 2019-VIII енергопостачальні компанії зобов’язані розділити види діяльності з розподілу електроенергії (у тому числі, експлуатації електромереж) і з її постачання.

У зв’язку з цим Правилами № 312* було приписано, що споживач тепер укладає окремі договори: 1) про надання послуг з розподілу електроенергії — з оператором системи розподілу; 2) про постачання електроенергії — з обраним споживачем (мабуть, мова про великого-середнього) електропостачальником або про постачання електроенергії (для населення або малого непобутового споживача**) — з постачальником універсальних послуг.

* Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312.

** Правила до такого відносять суб’єкта малого підприємництва, електроустановки якого приєднані до системи розподілу електроенергії номінальною напругою не більше 1 кВ, який придбаває електроенергію для власного споживання.

Згідно з цими нормативами договори про користування електроенергією (для населення) і постачання електроенергії, укладені споживачами з обленерго, припиняють свою дію з 01.01. 2019 р.

Тобто для підприємств замість одного договору тепер повинно бути два, і для багатьох із них постачання електроенергії з 1 січня здійснюють вже нові постачальники (яких необхідно було обрати минулого року***). А оскільки відпуск електроенергії для підприємств був переважно на умовах передоплати, то у старих постачальників на 1 січня перед споживачами зависли неотоварені суми

*** Якщо не вибрали постачальника, то постачання з 1 січня повинен здійснювати так званий постачальник «останньої надії».

Перехідна норма

Тимчасово, до 1 квітня 2019 року, ПЗ з ПДВ, що виникли у постачальника електроенергії на дату отримання від покупця передоплати за електроенергію, фактичне постачання якої здійснюватиметься новим постачальником електроенергії, у тому числі, постачальником універсальних послуг,

підлягають коригуванню на дату перерахування постачальником електроенергії грошових коштів, отриманих від покупця як передоплата, новому постачальникові на підставі РК до ПН, складеного і зареєстрованого в ЄРПН****

**** Щодо постачання електроенергії для цілей визначення ПЗ з ПДВ установлений касовий метод (п. 44 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ).

Така норма з 01.01.2019 р. прописана в новому п. 69 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ.

Судячи зі змісту, вона писалася в основному для тих випадків, коли споживачем електроенергії виступають неплатники ПДВ (населення або малі непобутові споживачі). І це зрозуміло — адже для коригування ПЗ старому постачальникові електроенергії при розірванні договору з неплатником ПДВ згідно з п. 192.2 ПКУ необхідно було б повернути гроші саме цьому неплатникові (споживачу). А в цьому випадку гроші перераховуються безпосередньо новому постачальникові (постачальникові універсальних послуг).

Проблеми у споживачів — ПДВшників

Коли була переплата. У п. 69 фігурує фраза — «новим постачальником електроенергії, у тому числі постачальником універсальних послуг», яка може говорити про те, що норма поширюється на будь-які випадки — у тому числі й на випадки зміни постачальників споживачами — платниками ПДВ. Але тоді в цій нормі — купа недомовок!

Адже, виходячи зі змісту п. 69, якщо у споживача змінився постачальник електроенергії, то попередній постачальник за датою перерахування новому постачальникові залишку передоплати його конкретного колишнього споживача — платника ПДВ повинен скласти на цього споживача (і вислати йому) «мінусовий» РК. Цей РК споживач — платник ПДВ повинен (адже договір розірваний!) протягом 15 календарних днів з дня його отримання зареєструвати в ЄРПН за рахунок суми свого регліміту, і зрозуміло — прибрати цю суму із ПК! Тобто і передоплата споживачеві не повернеться, і ПК з неї при реєстрації «мінусового» РК втратиться… ☹

Проте новий постачальник електроенергії при отриманні цих грошей від старого постачальника повинен скласти ПН саме на цього споживача (оскільки гроші надійшли хоч і від старого постачальника, але — в рахунок оплати споживачем за новим договором постачання електроенергії). При реєстрації новим постачальником такої ПН в ЄРПН у споживача нарахується регліміт, необхідний (витрачений) для реєстрації «мінусового» РК старого постачальника.

А ось із ПК за такою ПН проблеми не виключаються — адже ці гроші перераховував не сам споживач

Формально немає дати виникнення ПК — списання коштів з рахунку споживача (п. 198.2 ПКУ).

Але навіть якщо фіскали погодяться з відображенням ПК за такою ПН від нового постачальника*, вони ще можуть за формальними ознаками відмовити у відшкодуванні цієї суми з бюджету (адже п.п. «б» п. 201.4 ПКУ для відшкодування вимагає оплату платником суми ПДВ саме постачальнику — а у нас постачальнику платить не сам споживач).

* Хоча вони можуть тут і на формальні позиції встати, відмовляючи в ПК — див. наприкінці про випадок з відступленням вимоги оплати за електроенергію на користь нового постачальника.

Теоретично споживач може спробувати в такій ситуації розв’язати проблему з ПК, використовуючи норму п.п. «а» п. 201.11 ПКУ. Тобто відобразити ПК за конкретні звітні періоди («покриті» цими минулорічними грошима), на підставі не ПН, а рахунків нового постачальника, підтверджених приладами обліку (лічильниками споживання електроенергії).

Ми, звичайно, сподіватимемося на появу від ДФСУ ліберальних роз’яснень із цього приводу**, але все-таки радили б платникам ПДВ вимагати від старого постачальника електроенергії повернення наявної на дату розірвання договору суми переплати собі на рахунок (а не перерахування її новому постачальникові), висуваючи це головною умовою для реєстрації «мінусового» РК. Інакше вам загрожують вищеперелічені проблеми і з ПК за новою ПН, і з бюджетним відшкодуванням суми ПДВ за нею.

** Якщо ви ускочили в такий «електро-клопіт», можете самі підстрахуватися, зробивши в ДФСУ запит на отримання ІПН.

Коли був борг. Хочемо звернути увагу ще і на такі випадки. У листі ДФСУ від 04.02.2019 р. № 384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК була розглянута ситуація про відступлення грошового боргу за раніше поставлену електроенергію старим постачальником на нового постачальника. Фіскали в такій ситуації вимагають, щоб старий постачальник за датою відступлення (списання) боргу нарахував ПЗ і оформив на споживача ПН (мовби прирівнюючи таке списання до оплати — адже тут застосовується касовий метод).

Проте споживач, на думку ДФСУ, не має права на відображення ПК за такою ПН, адже платити він буде вже новому кредиторові/постачальникові. Точніше, вони хитро вимагають спочатку включити цю суму до ПК, а потім нарахувати «компенсаційні» ПЗ за п. 198.5 ПКУ, щоб споживач не отримав із цієї ПН хоча б суми регліміту. Але зазначимо, що це взагалі незаконно, оскільки сюди не підходить жодна з підстав, перерахованих у п. 198.5 ПКУ.

У свою чергу новий постачальник при отриманні боргу від споживача ПЗ з ПДВ не нараховує…

Загалом, пам’ятайте про всі ці підводні камені!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі