Теми статей
Обрати теми

РК до заблокованої ПН: чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію?

Ярмак Марія, юрист
ПН була відправлена на реєстрацію 12.12.2017 р. Цього ж дня відбулося збільшення ціни в договорі, для чого бухгалтер відправила на реєстрацію РК «на плюс». Потім ПН заблокували і РК не зареєстрували. Після розблокування ПН через суд у лютому 2018 року РК був направлений на реєстрацію повторно. Потім прийшов акт про несвоєчасну реєстрацію РК. Чи можна відбитися в цій ситуації від штрафів за несвоєчасну реєстрацію РК?

Позиція податківців у питанні несвоєчасної реєстрації РК до заблокованих ПН фіскальна (див. лист ДФСУ від 25.10.2018 р. № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Зокрема, вони стверджують, що звільняються від штрафних санкцій за ст. 1201 ПКУ тільки ті РК, реєстрацію яких зупинено. У нашому ж випадку зупинено реєстрацію ПН. А це означає, що штрафів за несвоєчасну реєстрацію збільшуючого РК до зупиненої ПН не уникнути.

Але чи так усе однозначно насправді?

Спершу зануримося в теорію. Згідно з п. 109.1 ПКУ податковим правопорушенням є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

З урахуванням положень цього пункту обов’язковими умовами для притягнення до фінансової відповідальності за ПКУ є:

а) протиправність діяння;

б) невиконання/неналежне виконання вимог ПКУ та інших «підконтрольних» податківцям нормативно-правових актів;

в) причинно-наслідковий зв’язок між діянням (п. «а») і невиконанням вимог податкового законодавства (п. «б»).

«А як же вина?» — запитаєте ви. ПКУ, як бачите, скромно умовчує про необхідність її встановлення. Однак не вдаючись до подробиць теорії юриспруденції, скажемо, що суди у складі податкового правопорушення такий елемент, як «вина», допускають*.

* Див. детальніше на с. 16 цього номера.

Що ж виходить у випадку з РК до заблокованої ПН? Протиправне діяння — є (реєстрацію здійснено із запізненням). Невиконання вимог ПКУ — теж є (як не крути, РК зареєстровано із запізненням). Причинно-наслідковий зв’язок також є.

Але чи є вина? Вважаємо, що ні. Платник податків здійснив усі можливі дії для своєчасної реєстрації РК. Документи на розблокування ПН подавав, РК на реєстрацію направляв. Оскільки обов’язок відкоригувати суму компенсації вартості товарів/робіт/послуг у випадку зміни їх ціни (п. 192.1 ПКУ) з платника ніхто не знімає, цей же РК продублювали.

Проте доводити відсутність вини, схоже, доведеться через суд ☹. До речі, наші аргументи в ситуації з РК до заблокованих ПН судді підтримують (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 12.12.2018 р. у справі № 857/2551/18**).

** Див. за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78607642#

Відповідно,

шанси оспорити податкове повідомлення-рішення зі штрафом є

Якщо ж ви не готові сперечатися з податківцями, то можна спробувати відкласти подію для виписування РК до того моменту, коли ПН буде розблоковано.

Документи вже оформлені? Спробуйте переоформити операцію. Наприклад, доплату або повернення коштів перетворити на поворотну фіндопомогу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі