Теми статей
Обрати теми

ФОП з громадянськими доходами: чи можна відзвітувати у строки для фізосіб?

Савченко Олена, налоговый эксперт
За підсумками 2018 року ФЛП-загальносистемник отримав збитки. При цьому в нього є громадянські доходи, які він зобов’язаний задекларувати та за підсумками декларування сплатити з них ПДФО і ВЗ. Чи може підприємець не відображати громадянські доходи в підприємницькій декларації, а задекларувати їх окремо у строки, встановлені для подання декларації звичайними фізособами? Чи може підприємець задекларувати податкову знижку після подання підприємницької декларації?

Дійсно, для фізосіб, що провадять підприємницьку діяльність на загальній системі, п.п. 49.18.5 ПКУ встановлено більше стислі строки подання річної декларації про доходи, ніж для звичайних фізосіб-непідприємців. Так, ФОП зобов’язані подати декларацію за 2018 рік не пізніше 11 лютого 2019 року, тоді як звичайні громадяни можуть «розгойдуватися» аж до 1 травня 2019 року! Причому у річній декларації про доходи ФОП-загальносистемнику разом з підприємницькими доходами слід відобразити й інші (громадянські) доходи, а також суму податкової знижки (за наявності). Це вимога п. 177.11 ПКУ. Жодних винятків із цієї вимоги для «сплячих» і збиткових підприємців немає.

Здавалося б, у чому проблема?! Але весь «фікус» у строку сплати зобов’язань з ПДФО і ВЗ. Для ФОП граничний строк сплати податкових зобов’язань із задекларованих доходів (як підприємницьких, так і громадянських) 2018 року — 21.02.2019 р. (п. 57.1 ПКУ). При цьому звичайні громадяни мають право погасити зобов’язання 2018 року з ПДФО і ВЗ до 01.08.2019 р.

Припустимо, що у ФОП немає коштів на погашення податкових зобов’язань з громадянських доходів. Тому він вирішує подати дві звітні декларації: одну — не пізніше 11 лютого тільки за підприємницькими доходами, другу — у березні або квітні тільки за громадянськими. Не радимо так чинити. Чому? У цьому випадку другу (тобто громадянську) декларацію у ФОП просто не приймуть. При цьому неважливо, яким способом вона буде подана: особисто, поштою, в електронному вигляді. Підстава — звітна декларація за цією фізособою вже вважається поданою.

Який вихід, якщо була подана декларація тільки за підприємницькими доходами? Якщо граничний строк подання підприємницької декларації (у 2019 році — 11.02.2019 р.) не минув, формуємо і відправляємо декларацію зі статусом «Звітна нова» з виправленими показниками. І штрафні санкції вам не загрожують.

Якщо граничний строк подання декларації пропущений, то: формуємо і подаємо уточнюючу декларацію про доходи, включивши до неї відомості про отриманий громадянський дохід; розраховуємо і сплачуємо самоштраф у розмірі 3 % від суми недоплати з ПДФО і ВЗ. Звертаємо увагу! Спочатку сплата самоштрафу і тільки потім подання «уточненки». І не забудьте сплатити суму «ніби забутих» податкових зобов’язань. А ось пені можна уникнути, якщо зобов’язання будуть погашені до закінчення 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (п.п. 129.1.3 ПКУ).

І ще. Оскільки підприємець не зазначив громадянські доходи в підприємницькій декларації, крім штрафу і пені, до нього можуть застосувати адмінштраф за ст. 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн. (включення до декларації викривлених даних).

Тепер про ситуацію з податковою знижкою. Якщо підприємець у звітній декларації про доходи не задекларував податкову знижку (наприклад, не встиг зібрати відповідні підтвердні документи), то він може скористатися цим правом до 31.12.2019 р. включно. Для цього він повинен подати уточнюючу декларацію. Адже право на податкову знижку надається тільки за результатами звітного податкового року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі