21.01.2019

Не відобразили витрати? Виправте помилку!

У декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2018 року помилково не відобразили «вересневі» витрати. Чи можна відобразити їх у річній декларації, не уточнюючи помилковий період?

Ми вважаємо, що в цьому випадку потрібно уточнитися. Пояснимо докладніше.

На відміну від бухгалтерського обліку, де «внутрішньорічні» помилки виправляють шляхом відповідного коригування (у нашому випадку — відображення «забутих» витрат) у поточному періоді (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 4), в обліку податковоприбутковому так чинити не можна. Адже для податку на прибуток встановлено інші звітні періоди — 1 квартал, півріччя, три квартали, рік. Тоді як у бухгалтерському обліку звітним періодом є календарний рік (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). І можливість перенесення витрат з кварталу в квартал ПКУ не передбачає.

Отже,

несвоєчасне відображення витрат (навіть у межах одного року) призводить до викривлення об’єкта оподаткування за кожний конкретний установлений звітний (податковий) період

Хоча в описаній ситуації начебто в цілому бюджет не постраждав і, здавалося б, нічого страшного не сталося. Адже в прибутковій декларації за 9 місяців об’єкт оподаткування (у ряд. 17) виявився завищений. А в декларації за рік, що враховує відображені із запізненням «вересневі» витрати, об’єкт оподаткування (у тому ж ряд. 17) буде вже правильним.

Проте небезпека для платника податків криється в рядку 19 річної декларації: податок, нарахований у ньому за останній квартал звітного періоду, буде занижений. За це й можуть учепитися податківці, а ваші аргументи щодо переплати податку в попередньому кварталі (тоді показник ряд. 19 було завищено) їх не зворушать. ☹

Саме тому ми рекомендуємо все-таки виправитися. Тим паче, що, як не крути, а помилка є. І методологічно більш правильно буде виправити її шляхом коригування того кварталу, в якому документ помилково не відобразили (тобто у «дев’ятимісячній» декларації).

До того ж, виправитися у вашому випадку зовсім нескладно.

Нагадаємо, що зробити це можна двома способами (п. 50.1 ПКУ):

1) подати уточнюючу декларацію (УД) до декларації за помилковий період (докладніше про виправлення через УД див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 18). Причому зробити це краще до подання річної декларації. Інакше уточнювати доведеться і її теж (БЗ 102.23.02).

Врахуйте: повторно додавати фінансову звітність (за помилковий період) до декларацій, що виправляють «внутрішньорічні» помилки, не потрібно (див. БЗ 102.23.02);

2) відобразити уточнені показники у складі декларації за рік, заповнивши до неї додаток ВП (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 22).