Теми статей
Обрати теми

Відпускні*: виплата в поточному місяці за майбутній

Дзера Тетяна, начальник відділу супроводу інформаційних систем і електронних реєстрів Пенсійного фонду України
Працівник іде в щорічну відпустку з 1 липня 2019 року на 24 календарних дні. Виплата відпускних проведена у червні (авансом), а от нараховані відпускні будуть у липні (місяці, на який припадають дні відпустки). Як відобразити відпускні у звітності з ЄСВ?

* Більше про відпустки читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 31.

Частиною 2 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI встановлено: обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) доходу, на який відповідно до цього Закону нараховується ЄСВ.

У загальному випадку страхувальники-роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі.

Процедуру, форму, строки подання звіту щодо сум нарахованого ЄСВ до ДФСУ визначає Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

Роботодавці формують та подають Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (форма № Д4), наведений у додатку 4 до Порядку № 435.

Незважаючи на те що обов’язок зі сплати ЄСВ виникає під час кожної виплати заробітної плати (доходу), на яку він нараховується, у Звіті за формою № Д4 і, зокрема, в таблицях 6 та 7 відображаємо нараховані суми зарплати (доходу). Це прямо випливає з назв реквізитів таблиць Звіту.

Адже тільки після того як доходи будуть нараховані, страхувальник зможе визначити загальну суму доходів, що входять в базу нарахування ЕСВ (визначити базу нарахування ЕСВ), та, за необхідності, виконати вимоги щодо максимальної бази нарахування ЕСВ та сплати ЕСВ в розмірі не нижче мінімальної заробітної плати.

Якщо зарплатний дохід був виплачений у звітному місяці, але не був нарахований, то у Звіт за формою № Д4 за такий звітний місяць він потрапити не повинен. Страхувальник відобразить цей дохід у тому місяці, в якому його буде нараховано (у бухобліку) застрахованій особі.

З урахуванням наведеного робимо такі висновки. Відпускні відображаємо у Звіті за формою № Д4, сформованому за той місяць, в якому вони були фактично нараховані (в бухгалтерському обліку) в окремому рядку.

Якщо відпускні наступного місяця (липня) виплачують у поточному місяці (червні), а їх нарахування буде проведено у наступному місяці (липні), то вони у Звіт за формою № Д4 за поточний місяць (червень) потрапити не повинні. Підприємство відобразить їх у Звіті з ЄСВ за липень (місяці нарахування).

Якщо ж відпускні наступного місяця (липня) виплачують і нараховують у поточному місяці (червні), то їх слід відобразити у Звіті за формою № Д4 за поточний місяць (червень), але вказавши в графі 11 таблиці 6 місяць, за який вони нараховані (липень).

Пам’ятайте: відпускні в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 відображаємо окремим рядком з кодом типу нарахувань «10» у графі 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі