11.07.2019

Обираємо єдиний податок

Нормами ПКУ передбачено чотири групи єдиноподатників. До групи 4 належать тільки сільгосптоваровиробники, в яких частина сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %. До решти груп належать підприємці чи юрособи, які можуть здійснювати й інші види діяльності. ФОП можуть бути платниками єдиного податку будь-якої з трьох груп, а ось для юросіб передбачена лише одна з них — третя.

Критерії для роботи на спрощеній системі

Критерії

Група 1

Група 2

Група 3

Статус суб’єкта господарювання

ФОП

ФОП або юрособа будь-якої оргформи

Максимальний обсяг доходу

300 тис. грн.

1,5 млн грн.

5 млн грн.

Максимальна кількість працівників

0

10

Не обмежено

Дозволені види діяльності

Роздрібний продаж товарів на ринках та/або надання побутових послуг населенню

Надання послуг платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

Усі види діяльності, окрім заборонених, згідно з п. 291.5 ПКУ

Кандидату в єдиноподатники потрібно подати фіскалам за основним місцем обліку спеціальну Заяву (п.п. 298.1.1 ПКУ). До Заяви в обов’язковому порядку додається Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на ЄП. Зверніть увагу: на сайті ДФСУ розміщено проект змін до наказу № 1675*. Тож незабаром чекаємо на нову форму Заяви і Розрахунку.

* Див.: sfs.gov.ua/diyalnist-/dpa-i-gromadskist/gromadske-obgovorennya/proekti-ne-regulyatornih-aktiv/2019-rik/73365.html

При заповненні Розрахунку дохід за поточний рік треба визначати, керуючись касовим методом. Тобто виходячи з вимог ст. 292 ПКУ.

Заяву про перехід на ЄП суб’єкт господарювання подає не «впритул» до кінця календарного року, за який визначається дохід, а раніше. Тому дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на ЄП, визначається на момент подання Заяви з урахуванням запланованої суми доходу, за період до кінця року після подання Заяви (див. БЗ 107.01, 108.01.01).

Якщо ж перехід відбувається посеред року, формально при поданні Заяви контролювати слід лише дохід попереднього року. І саме його зазначати у Розрахунку. Однак ми рекомендуємо не допускати перевищення доходу і в поточному році.

Перелік податків та зборів, які не сплачують єдиноподатники, наведений у п. 297.1 ПКУ. Усі інші податки та збори єдиноподатники сплачують у загальному порядку.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Перехід на ЄП і Розрахунок доходу

2018, № 99, с. 24

2

З групи на групу: «кульбіти» підприємця-єдиноподатника

2017, № 99, с. 28

3

Обираємо єдиний податок

2017, № 96

4

Облік у підприємця (спецвипуск)

2017, № 76