11.07.2019

Комп’ютерні програми

Комп’ютерні програми (КП) належать до об’єктів права інтелектуальної власності (ст. 420 ЦКУ).

Бухоблік. У бухобліку як виключні права інтелектуальної власності (ІВ) на комп’ютерну програму, так і невиключні права на користування нею визнають нематеріальними активами (НМА) й обліковують у порядку, передбаченому П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

Придбані КП зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 10 П(С)БО 8) та накопичують витрати за дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». А після введення в експлуатацію вони списуються:

— на субрахунок 125 «Авторське право та суміжні з ним права» — якщо підприємство придбаває виключні права на використання КП;

— на субрахунок 127 «Інші нематеріальні активи» — якщо підприємство придбаває примірник , що має місце в разі придбання КП для кінцевого користування.

Протягом усього строку корисного використання на вартість КП нараховують амортизацію (п. 25 П(С)БО 8).

Строк корисного використання КП і метод її амортизації підприємство обирає самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод (п. 27 П(С)БО 8). Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизацію нараховують прямолінійним методом.

Врахуйте: НМА з невизначеним строком корисного використання в бухгалтерському обліку амортизації не підлягають (п. 25 П(С)БО 8). Тому має сенс у розпорядчому документі по кожній комп'ютерній програмі вказувати термін її корисного використання.

Податок на прибуток. Малодохідники фінрезультат до оподаткування визначають за тими ж правилами, що й у бухобліку.

Високодохідним суб’єктам доведеться враховувати деякі нюанси.

Якщо підприємство придбаває виключні права інтелектуальної власності на КП, то така КП відноситься до податкової групи 5 НМА (102.05 БЗ). За такими об’єктами амортизацію нараховують протягом строку, передбаченого правовстановлюючим документом, але не менше 2 років.

Якщо придбаваємо КП як кінцевий користувач в обсязі, обмеженому правом користування нею, то КП відносимо до групи 6 НМА. Строк амортизації для таких НМА визначається за правовстановлюючим документом (імовірно, це буде той же строк, що й у бухобліку), але не менше двох і не більше десяти років.

Не забувайте про амортизаційні різниці (ст. 138 ПКУ).

Крім того, майте на увазі: якщо КП опиниться у складі невиробничих НМА, такі активи в податковому обліку амортизувати, в принципі, не можна (п.п. 138.3.2 ПКУ).

ПДВ. Операції з постачання програмної продукції звільнені від оподаткування ПДВ до 01.01.2023 р. (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Причому режим звільнення встановлений для операцій, а не для окремих осіб, і тому повинен зберігатися на всіх етапах, по всьому ланцюгу постачань КП.

І ще врахуйте: якщо КП постачається разом із системою/обладнанням (як невід’ємна частина), то операції розглядають як постачання обладнання і оподатковують 20 % ПДВ (оскільки постачання обладнання не пільгуються). Якщо КП — самостійний окремий елемент постачання, то операція як постачання КП звільняється від ПДВ.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Програмне забезпечення від нерезидента і ЗЕД-договір

2019, № 27, с. 30

2

Програмне забезпечення від нерезидента

2018, № 77, с. 3

3

ІТ-пільга: «свіжий» погляд ДФСУ

2018, № 47, с. 5

4

ІТ-пільга з ПДВ: що нового у 2018-му?

2018, № 7, с. 7

5

Тематичний номер: Комп’ютерні програми

2017, № 66