Теми статей
Обрати теми

Винагорода приватному виконавцеві

Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємство надійшла постанова про стягнення боргу перед юрособою із зарплати працівника, а також винагороди приватному виконавцеві. Чи треба виплату приватному виконавцеві відображати у формі № 1ДФ? (м. Харків)

На жаль, попри те, що підприємство тільки утримує і перераховує суму винагороди приватному виконавцеві (тобто є, по суті, передатною ланкою між боржником-працівником і приватним виконавцем), податківці наполягають на відображенні цієї виплати у формі № 1ДФ. Якщо ви не готові сперечатися з ними, розбираємося, як це зробити правильно.

В Україні інститут приватних виконавців відносно молодий. Тому у багатьох суб’єктів господарювання, які уперше стикаються з ним, виникає таке ж запитання, як і в нашого читача. Тож знайомимося. З ч. 2 ст. 16 Закону № 1403* дізнаємося, що

* Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» від 02.06.2016 р. № 1403-VIII.

приватні виконавці — це суб’єкти незалежної професійної діяльності

Для того, щоб вести таку діяльність, вони зобов’язані встати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи. У загальному випадку взяття на податковий облік підтверджує довідка за формою № 34-ОПП.

Звісно, виконавчі дії приватні виконавці здійснюють не безкоштовно, а за винагороду (ч. 1 ст. 31 Закону № 1403). Основна винагорода приватного виконавця, що встановлюється у відсотках, стягується з боржника разом із сумою, що підлягає стягненню за виконавчим документом (окрім виконавчих документів про стягнення аліментів).

Оподаткування доходів фізичних осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, провадиться відповідно до ст. 178 розд. IV ПКУ.

Оподатковуваним доходом незалежного професіонала є сукупний чистий дохід, який він розраховує самостійно (п. 178.3 ПКУ). Підприємство, яке виплачує такій особі дохід, утримувати ПДФО і ВЗ у джерела виплати, а також нараховувати на таку виплату ЄСВ не повинно. Водночас суб’єкт господарювання повинен обґрунтувати своє право не платити ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Далі про це детальніше.

Для того, щоб ПДФО і ВЗ не утримувати з винагороди приватного виконавця, достатньо попросити у нього копію довідки про взяття його на податковий облік як фізичної особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, тобто довідки за формою № 34-ОПП (див. п. 178.5 ПКУ, 132.02 БЗ).

І обов’язково перевірте, щоб у довідці був зазначений вид професійної діяльності фізичної особи (наприклад, «Приватний виконавець»). Про це попереджають податківці в листі ДПСУ від 17.01.2013 р. № 1004/7/18-3117.

Якщо довідка на руках, то

у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід, виплачений приватному виконавцеві, вказуємо з ознакою доходу «157»

А ось якщо приватний виконавець відмовляється надати вам копію довідки № 34-ОПП, то з суми винагороди необхідно утримати ПДФО і ВЗ як із доходу звичайної фізичної особи.

Що стосується ЄСВ, то його не буде у будь-якому випадку. Адже ця виплата не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) підприємству, що виконало постанову про стягнення боргу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі