Теми статей
Обрати теми

Із вантажного авто у пасажирське: організаційні моменти

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство вирішило переобладнати вантажний автомобіль у вантажно-пасажирський. Розповімо, як саме провести таке переобладнання.

Переобладнанням транспортних засобів (ТЗ) вважається в тому числі і зміна типу, призначення чи параметрів конструкції ТЗ, що перебувають в експлуатації, шляхом установки деталей, спецобладнання і номерних агрегатів, не передбачених техдокументацією на даний ТЗ.

Нормативно-правові акти України не містять заборони на переобладнання вантажних ТЗ у пасажирські. Існує тільки одна умова: переобладнання повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам України (ст. 32 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII).

Правила проведення переобладнання ТЗ встановлює Порядок № 607*. Відповідно до нього, щоб провести переобладнання вантажного автомобіля в пасажирський, потрібно пройти декілька етапів.

* Затверджений постановою КМУ від 21.07.2010 р. № 607.

Етап 1. Огляд ТЗ

Розпочинається переобладнання вантажного ТЗ у вантажно-пасажирський з того, що власник ТЗ чи його представник надає ТЗ для огляду територіальному органу з надання сервісних послуг МВС за місцем його реєстрації (пп. 4, 5 Порядку № 607).

В результаті такого огляду власник ТЗ отримує від МВС акт проведення огляду ТЗ. Видача такого акта — процедура безкоштовна.

Цей акт, а саме його копія, стануть у пригоді власнику ТЗ на наступних етапах переобладнання.

Етап 2. Погодження переобладнання

Дозвіл на переобладнання видає спеціально уповноважена організація. Такими організаціями є ДП «ДержавтотрансНДІпроект», а також Головний сервісний центр МВС (п. 8 Порядку № 607).

Для того щоб погодити переобладнання, власник ТЗ або його представник подає до однієї із вищезгаданих спецорганізацій (п. 5 Порядку № 607):

1) заяву про погодження переобладнання ТЗ, в якій зазначаються відомості про ТЗ, вид переобладнання, а також технічна та інша інформація, необхідна для проведення переобладнання.

До відома! Затвердженої форми заяви не існує. Водночас примірні форми таких заяв можна відшукати на офіційному сайті:

— Головного сервісного центру МВС (hsc.gov.ua);

— ДП «ДержавтотрансНДІпроект» (insat.org.ua);

2) копію свідоцтва про реєстрацію ТЗ. Таке свідоцтво є у кожного власника ТЗ, тому копію цього документа зробити не складно;

3) копію акта проведення огляду ТЗ, отриманого на етапі 1.

Заяву та документи на погодження переобладнання ТЗ можна подати до спецорганізації як при безпосередньому її відвідуванні, так і надіслати поштою

За отримання погодження власник ТЗ має сплатити відповідну плату. Наприклад, якщо погоджувати переобладнання у МВС, то це обійдеться у 123,80 грн. Крім того, МВС вимагає, щоб замовник погодження підтвердив здійснення оплати до виконання погодження. Тобто він має подати разом з вищезгаданим переліком документів також платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату погодження. Хоча Порядок № 607 подачі такого документа не вимагає.

Якщо документи всі подано і їх заповнено вірно, то спецорганізація має розглянути заяву і визначити технічну можливість та умови (вимоги) переобладнання ТЗ. При цьому, щоб дати дозвіл на переобладнання чи вмотивовану відмову, у неї буде 10 робочих днів. Якщо рішення позитивне, то спецорганізація видасть власнику ТЗ документ про погодження. І можна приступати до наступних дій.

Строк дії документа про погодження становить один рік з дня його видачі. Тому власнику ТЗ слід здійснити переобладнання в цей строк

Якщо він цього зробити у відведений строк не встигне, то доведеться знову отримувати таке погодження.

Етап 3. Переобладнання ТЗ

Після отримання дозволу на переобладнання власник ТЗ приступає до безпосередньої процедури перетворення вантажної автівки на пасажирську. Проводити переобладнання власник ТЗ може або:

1) самостійно. Звичайно ж, за умови, що в нього є необхідні потужності і кваліфіковані працівники;

2) замовити проведення переобладнання ТЗ у іншого суб’єкта (наприклад, на станції техобслуговування). При цьому виконувати переобладнання вантажівки у пасажирський автомобіль має право тільки той суб’єкт господарювання, який має:

— нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання, яка узгоджена з МВС та Мінінфраструктури;

— свідоцтво про погодження конструкції ТЗ щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. Це свідоцтво мають не всі суб’єкти що здійснюють переобладнання, а тільки ті, у яких за рік таких переобладнань більше п’яти.

Тому радимо особам, які будуть переобладнувати свої ТЗ, поцікавитися наявністю у виконавця таких робіт всіх потрібних документів, а також прослідкувати, щоб переобладнання ТЗ відбувалося відповідно до умов (вимог), викладених у документі про погодження на переобладнання (пп. 3, 12 Порядку № 607).(ср. )

Це робити потрібно для того, щоб після виконання переобладнання ваш трансформований ТЗ було допущено до експлуатації на дорогах України.

Етап 4. Оцінка переобладнання ТЗ

Після того, як вантажівку буде трансформовано у пасажирську автівку, власник або його представник повинен переконатися, що переобладнання було проведене відповідно до вимог правил, нормативів і стандартів України, а також умов (вимог), викладених у документі про погодження на переобладнання ТЗ.

Щоб це зробити, він має замовити оцінку проведеного переобладнання у організації з оцінки відповідності. Перелік таких організацій шукайте на інформаційних стендах територіальних органів з надання сервісних послуг МВС або на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС.

Після того, як буде вибрана організація для проведення оцінки, власник переобладнаного ТЗ має подати до неї заяву та сам переобладнаний ТЗ для його випробовування. Процедура оцінювання переобладнаного ТЗ триватиме не більше місяця.

В результаті її проведення власник переобладнаного ТЗ отримає:

— або свідоцтво про погодження конструкції ТЗ щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та сертифікат відповідності — для переобладнаних ТЗ спецорганізаціями (СТО);

— або акт технічної експертизи чи сертифікат відповідності — для ТЗ, що переобладнані власником ТЗ в індивідуальному порядку.

За проведення оцінки переобладнаного ТЗ його власник має заплатити відповідну плату. Вартість оцінювання з видачею певного документа визначається організацією з оцінки і становить на сьогодні близько 200-300 грн.

Етап 5. Перереєстрація ТЗ

Останнє, що слід зробити власнику переобладнаного ТЗ, це провести його перереєстрацію (п. 18 Порядку № 607). Для цього він звертається до територіального органу з надання сервісних послуг МВС і надає тому пакет документів у складі (пп. 37, 39 Порядку № 1388*):

* Порядок держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів.., затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

1) документів про відповідність переобладнаного ТЗ вимогам безпеки дорожнього руху, тобто ті документи, що отримано після проведення оцінки переобладнання ТЗ (див. етап 4).

До відома! Якщо переобладнанням ТЗ займалася спецорганізація (СТО), то їй, окрім цих документів (свідоцтва про погодження та сертифіката відповідності), потрібно буде подати також акт приймання-передачі ТЗ (форма наведена у додатку 6 до Порядку № 1388);

2) документів, що підтверджують правомірність придбання встановлених кузовів (рам), які мають ідентифікаційні номери (у разі їх заміни);

3) свідоцтва про реєстрацію ТЗ;

4) квитанції або платіжного доручення про сплату акцизного податку (якщо він сплачується в такому випадку) з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення (детально про це — у статті «Із вантажного авто у пасажирське: облік та оподаткування»).

Після подання таких документів орган МВС має видати власнику ТЗ нове свідоцтво про реєстрацію.

У ньому буде зазначено нові ідентифікаційні номери складових частин ТЗ або особливості конструкції, що виникли в результаті її зміни.

Тільки отримавши нове свідоцтво про реєстрацію переобладнаного ТЗ, можна говорити, що процедура переобладнання закінчилася. Але щоб можна було використовувати такі ТЗ у своїй діяльності, підприємству ще потрібно правильно відобразити переобладнаний ТЗ в обліку і сплатити необхідні податки.

Все сказане вище проілюструємо схемою.

img 1

Алгоритм проведення переобладнання ТЗ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі