Теми статей
Обрати теми

Чи місце н еоб’єктній воді у рентній декларації?

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 121.02 Бази знань

висновок документа

Первинні водокористувачі декларують у окремому додатку 5 до декларації з рентної плати обсяги води, за які не справляється рентна плата за спецводокористування

На сьогодні рентну плату за спецводокористування первинні водокористувачі мають сплачувати за фактичний обсяг води, який використовують (п. 255.3 ПКУ). Звичайно ж, за мінусом води, яка використовується ними у цілях, вказаних у п. 255.4 ПКУ, в тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юросіб і ФОП, або, скажімо, за воду, що використовується садівницькими та городницькими товариствами.

А чи потрібно звітувати за обсяги такої води?

Податківці вважають, що первинний водокористувач зобов’язаний задекларувати (у додатку 5) і обсяги води, за які відповідно до п. 255.4 ПКУ він не сплачує рентну плату.

Щоб виконати такі вимоги, вони рекомендують:

— по-перше, необ’єктні обсяги води показувати в окремому додатку 5;

— по-друге, при розрахунках рентної плати зазначити у р. 10.2 такого додатка 5 коефіцієнт у розмірі 0 (нуль), який обнулить зобов’язання за необ’єктні обсяги води.

На декларуванні звільнених від ренти обсягів води податківці почали наполягати ще з початку 2018 року, коли пояснювали, як первинним водокористувачам, що здійснюють централізоване водопостачання, нарахувати податок за необ’єктну частину води. Тоді вони вперше завели пісню про окремі додатки 5 із нарахованим нульовим податковим зобов’язанням (див. лист ДФСУ від 08.05.2018 р. № 1388/4/99-99-12-02-03-13, 121.06 БЗ).

Їх висновки можна зрозуміти, коли мова йде про суб’єкта, який за частину води податок платить, а за частину — ні. Так вони хоч зможуть проконтролювати, вписався він у виділений ліміт на використання води чи ні. І якщо не вписався, то чи сплатив податкові зобов’язання у п’ятикратному розмірі.

Але як бути тим первинним водокористувачам, для яких уся вода є необ’єктною (використана виключно на санітарно-гігієнічні цілі чи, наприклад, для власних потреб садівницькими та городницькими товариствами). Їм що, також потрібно подавати декларацію з рентної плати і додаток 5 з нульовим податковим зобов’язанням?

А якщо вони цього не робили, бо вважали, що на них обов’язок із декларування не поширюється, то доведеться сплатити штраф за неподання податкової звітності?

На наш погляд, вимоги фіскалів щодо подання нульової звітності, коли за весь обсяг використаної води рента згідно із п. 255.4 ПКУ не сплачується, неправомірна. Річ у тім, що від подачі такої декларації їх звільняє п. 49.2 ПКУ. В ньому говориться, що, коли немає об’єкта оподаткування, подавати податкові декларації не потрібно.

Отже, якщо суб’єкт використовує воду лише для цілей, перелічених у п. 255.4 ПКУ, то об’єкт оподаткування не виникає, а тому і декларувати немає чого.

З цим навіть раніше погоджувалися фіскали (див. лист ДФСУ від 30.01.2017 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17, консультації з категорії 121.05 БЗ (не чинна з 30.12.2016 р.) та 121.06 БЗ (не чинна з 01.01.2018 р.)). Хоча при цьому й вимагали для неподачі декларації подавати заяву про відсутність об’єкта оподаткування (згодом вони цю вимогу спростували у 121.05 БЗ).

Тепер же контролери, як бачимо, посіли фіскальну позицію. І тим, хто не подав нульові декларації, слід готуватися до неприємностей. Добре, що п. 49.2 ПКУ і досі існує, а правила подачі декларації з рентної плати не змінювалися вже доволі давно (і за часів, коли фіскали дозволяли не звітувати за необ’єктну воду). А тому відбитися від нових вигадок фіскалів, на наш погляд, можна. Хоча поборотися доведеться.

Тим же, хто не хоче проблем, радимо подати нульову декларацію і спати спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі