Теми статей
Обрати теми

НБУ форсує готівковий нагляд

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 18.04.2019 р. № 62

висновок документа

Банк, застосовуючи ризико-орієнтований підхід, повинен отримувати від клієнтів підтверджувальні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки (закупівельний акт/відомість, розрахунок сум нарахованого фізичним особам доходу та утриманого з них податку, договір постачання, транспортування тощо)

Цією постановою НБУ вніс низку змін в Інструкцію № 103*, призначену в цілому для банків. Проте деякі зі змін зачіпають й інтереси клієнтів.

* Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, затверджена постановою Правління НБУ від 25.09.2018 р. № 103.

Відразу зауважимо, що ця постанова і зміни, що привносяться нею, набудуть чинності з 3 червня.

Як видно з висновку документа, НБУ робить рухи у бік BEPS**, що виражається в посиленні контролю за готівковими розрахунками з метою виявлення фіктивних операцій.

** План дій, точніше, «протидій» відмиванню доходів, до якого приєдналася Україна.

Так, нові норми Інструкції № 103 (див. у п. 1111) передбачають, що банк з метою виконання вимог законодавства України про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення, з урахуванням ризико-орієнтованого підходу повинен забезпечити вжиття заходів, спрямованих на вивчення клієнтів — суб’єктів господарювання, що здійснюють касові операції, для подальшого проведення готівкових розрахунків, з метою спростування або підтвердження підозр у здійсненні клієнтом фінансових операцій, що містять ознаки фіктивності.

Далі вказано (мабуть, це частина тих самих заходів), що банк для цих цілей повинен забезпечити отримання від клієнта — суб’єкта господарювання підтверджувальних документів, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки (такими документами можуть бути: закупівельний акт; закупівельна відомість; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір; договір постачання; договір транспортування; договір зберігання).

Норми не дуже прозорі, тому є небезпека, що ці документи банкіри вимагатимуть від клієнтів до, а не після зняття/отримання готівки і проведення ними розрахунків (хоча подекуди це неможливо!). Тобто не виключено, що з 3 червня без надання таких документів вам можуть не видати на руки готівкові кошти (сподіваємося, що так строго вчиняти будуть тільки при знятті великих грошових сум, наприклад, з яких розпочинається фінмоніторинг — 150000 грн.). Тут, звичайно, багато що залежатиме від політики конкретних банків, але те, що «готівкові гайки» закручуватимуть — це факт. А ось наскільки сильно — побачимо після 3 червня, коли це запрацює на практиці.

За інформацією із сайту НБУ, посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків і веденням банками касових операцій пов’язане з виявленням НБУ за результатами нагляду у сфері фінмоніторингу численних фактів проведення фінустановами ризикових (схемних) операцій з використанням готівкових коштів. Загалом, для отримання «готівки» готуйте виправдувальні документи…

Крім того, змінами, що вносяться: доурегульовано питання застосування електронного підпису і печатки при здійсненні касових операцій; уточнено витратні касові документи на видачу готівки з операційної каси банку (п. 140 Інструкції № 103); введено визначення «підробні банкноти іноземної валюти» (див. новий п.п. 291 в п. 4 Інструкції № 103), уточнено дії банкірів при виявленні сумнівних банкнотів, а також умови приймання банками «некондиційних» (старих, пошкоджених, таких, що мають вади, т. п.) купюр іноземних валют.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі