20.05.2019

Реєстрація акцизних складів і ф. № 20-ОПП

Роз’яснення ОВП ДФС від 06.05.2019 р.*

* Див.: officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/377205.html

висновок документа

Відсутність об’єкта оподаткування або наявність неповної або помилкової інформації про нього в Єдиному банку даних перешкоджає процедурі реєстрації акцизних складів у СЕАРП

Ви, шановні читачі, вже знаєте, що платники акцизного податку зобов’язані з 1 травня по 1 червня зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня. Натомість нові платники повинні зареєструвати свої акцизні склади до 1 липня (п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ)**.

** Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 20; 2019, № 30, с. 17.

Практично будь-який акцизний склад (визначення див. у редакції п.п. 14.1.6 ПКУ, яка набуде чинності з 01.07.2019 р.) є об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням у розумінні п. 63.3 ПКУ і п. 8.2 Порядку № 1588***. Наприклад, у нині чинному Довіднику об’єктів оподаткування**** є такі акцизні склади, як автозаправочна станція (код 10), бензоколонка (код 90) або паливно-заправний комплекс (код 694).

*** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

**** Див.: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

Відповідно, інформацію про такі об’єкти ви мали б подати фіскалам через Повідомлення про об’єкти оподаткування (ф. № 20-ОПП)***** протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття (п. 8.4 Порядку № 1588).

***** Докладно про ф. № 20-ОПП читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 2.

Якщо свого часу ви це зробили, то інформація про будь-який акцизний склад має міститися у Єдиному банку даних. Однак на практиці ф. № 20-ОПП щодо деяких акцизних складів не подавалася (до того ж нова редакція п.п. 14.1.6 ПКУ значно розширює визначення акцизного складу). Чим це загрожує?

У роз’ясненні, що коментується, фіскали наголошують, що під час реєстрації акцизних складів здійснюється звірка з даними Єдиного банку даних. І якщо в ньому немає інформації про акцизний склад або ж вона неповна чи помилкова, акцизний склад зареєструвати у СЕАРП не вийде. Іншими словами, аби виконати вимогу п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ щодо реєстрації усіх своїх акцизних складів у СЕАРП, ви маєте попередньо повідомити фіскалів про наявність такого акцизного складу, подавши щодо нього ф. № 20-ОПП!

Для цього фіскали пропонують платникам перевірити у приватній частині Електронного кабінету інформацію про усі об’єкти оподаткування, щодо яких вже було подано ф. № 20-ОПП. А потім провести інвентаризацію об’єктів оподаткування в цілому й акцизних складів зокрема.

Якщо у процесі інвентаризації буде виявлено акцизний склад, інформація про який у ф. № 20-ОПП ніколи не зазначалася (або є неповною чи помилковою), її слід оновити. Тобто ще раз подати ф. № 20-ОПП. До речі, при первинному поданні ф. № 20-ОПП слід у графі 2 зазначити код «1». Натомість, якщо інформація про об’єкт уже зазначалася раніше, але змінився тип, найменування, місцезнаходження, вид права або стан акцизного складу, у графі 2 зазначте код «3» (зміна відомостей).

Зверніть увагу! Формою № 20-ОПП не слід нехтувати! І справа тут не лише у п. 63.3 ПКУ, на який посилаються фіскали і який визначає обов’язок платника повідомляти про свої об’єкти оподаткування. За нереєстрацію акцизного складу у СЕАРП для розпорядника такого складу передбачено величезні штрафи (п. 1281.2 ПКУ)******. А оскільки без подання ф. № 20-ОПП щодо акцизного складу зареєструвати його у СЕАРП не вийде, виходить, що, аби уникнути штрафу, неодмінно доведеться подавати ф. № 20-ОПП.

****** Вважаємо, що пересувних акцизних складів ця вимога не стосується, хоча ф. № 20-ОПП щодо них подавати теж треба.