Теми статей
Обрати теми

Помилилися в сумі допомоги? Виправляємося і спимо спокійно

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
«Помиляються всі». Фраза банальна, але правдива. Якісь помилки проходять непомітно (принаймні для гаманця), а якісь можуть призвести до серйозних штрафів. А як бути з помилками в сумі лікарняних? Приховувати (а раптом не знайдуть) чи виправлятися? Звичайно ж, виправлятися! Чому? Зараз усе розповімо.

Рекомендуємо виправитися

Чому ми за виправлення? Дивіться, результатом помилки в сумі лікарняних може бути або заниження, або завищення оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Варіант із заниженням цікавий інспекторам праці. Але у випадку, якщо роботодавець самостійно виправляє допущені помилки, то «трудові» штрафи до нього застосовуватися не повинні (див. п. 28 Порядку здійснення держконтролю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2009 р. № 823).

А якщо допомогу завищено? У такому разі якщо страхувальник самостійно виявить помилку в сумі лікарняних і належним чином її виправить до початку перевірки ФСС, то фінсанкції за порушення порядку використання страхових коштів до такого страхувальника не застосовуються. Це підтвердив Фонд у листі від 27.06.2019 р. № 1322-11-4.

Як же правильно виправити помилки в сумі лікарняних?

Занижена сума

Перше запитання, яке виникає: чи враховувати строк давності щодо оплати лікарняного листа? Адже згідно з ч. 5 ст. 32 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в разі, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення непрацездатності або встановлення інвалідності.

У ситуації, що розглядається нами, працівник звернувся за призначенням лікарняних своєчасно, проте сума лікарняних була визначена неправильно. А отже, зараз, приймаючи рішення про донарахування, не переймайтеся: працівник має право отримати недоплачену суму лікарняних.

Зверніть увагу, якщо помилка стосується тільки оплати перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця (працівник хворів до 5 днів), то виправити її дуже просто: розраховуємо, фіксуємо в бухдовідці і донараховуємо суму, якої не вистачало. Потім виплачуємо її працівникові.

Трохи більше «рухів» від вас буде потрібно, якщо помилка спричинила заниження допомоги по тимчасовій непрацездатності. У цьому випадку до озвучених раніше дій з оплатою перших п’яти днів хвороби додається робота з ФСС. Алгоритм дій наведемо на рис. 1. І відразу пояснення до нього.

img 1

У заяві-розрахунку графи 13 і 14 («Кількість днів, що підлягають оплаті») заповнюєте тільки в тому випадку, якщо ви при розрахунку лікарняних денну виплату обчислили правильно, але оплатили не всі дні тимчасової непрацездатності. У такій ситуації кількість неоплачених днів ви проставляєте в графах 13 і 14, а суму дофінансування — у графах 15 і 16.

Якщо ж лікарняні були нараховані за всі дні тимчасової непрацездатності, але в заниженій сумі, то при формуванні заяви-розрахунку на дофінансування ви графи 13 і 14 не заповнюєте.

Після того як направили заяву-розрахунок, обов’язково повідомте ФСС про допущену помилку, надіславши письмові пояснення. Без цієї «опції» Фонд коштів не надасть. Форма повідомлення — довільна. Текст може бути таким:

«(Найменування страхувальника, код ЄДРПОУ, реєстраційний № у ФСС), повідомляє про самостійно знайдену помилку в нарахуванні листка непрацездатності (серія, номер, П. І. Б. застрахованої особи, податковий номер, період непрацездатності) замовленого в заяві-розрахунку № ____ від _______ р.

(Детальне описання помилки)

У зв’язку із зазначеним просимо профінансувати донараховану суму _____грн. на підставі заяви-розрахунку № ____ від _______ р.»

Що ж, ідемо далі.

Завищена сума

Чи можна утримати надміру виплачені суми лікарняних з працівника, якому їх виплатили?

Відповідь на це запитання залежить від виду помилки: лічильна чи нелічильна. Класифікацію таких помилок ми наводили в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 79, с. 6.

Але, як показує практика, у більшості випадків бухгалтери допускають нелічильні помилки. Приклад нелічильної помилки — неправильний розрахунок лікарняних у зв’язку з неправильним застосуванням положень Закону № 1105 і Порядку № 1266.

У такому разі повернути надміру отримане працівник може виключно з доброї волі.

Самостійно сторнувати переплату роботодавець не має права. І все через положення ст. 1215 ЦКУ, в якій прописано, що не підлягають поверненню безпідставно набуті лікарняні, якщо їх виплата проведена роботодавцем добровільно, за відсутності лічильної помилки з його боку і недобросовісності з боку працівника.

Що ж робити в такій ситуації? Якщо з працівником домовитися не вийде, то, як варіант, переплату можна стягнути з винної особи.

Але як би не було вирішено питання з переплаченими коштами, роботодавцеві потрібно розрахуватися з Фондом. І тут вам допоможе наш алгоритм, наведений на рис. 2.

img 2

Ну й традиційно коментарі до алгоритму. «Зайві» кошти обов’язково перераховуйте до подання письмових пояснень у ФСС.

Копію платіжного документа з відміткою банку про його виконання подайте Фонду разом з листом-повідомленням. Його текст може бути таким:

«(Найменування страхувальника, код ЄДРПОУ, реєстраційний № у ФСС), повідомляє про самостійно знайдену помилку в нарахуванні листка непрацездатності (серія, номер, П. І. Б. застрахованої особи, податковий номер, період непрацездатності) замовленого в заяві-розрахунку № ____ від _______ р.

(Детальне описання помилки)

Надміру замовлені кошти в сумі ___ грн. повернуті в повному обсязі платіжним дорученням № ___ від _____ р.»

Відзначимо: якщо надміру отримані кошти були повернені Фонду з відповідними поясненнями, то Звіт із заборгованості страхувальника до ФСС подавати не потрібно. Це підтверджує ФСС у роз’ясненнях на своєму офіційному сайті www.fssu.gov.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі