Теми статей
Обрати теми

Дорогою на роботу

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівник підприємства вранці добирався на роботу на громадському транспорті, маршруткою. На виході з неї посковзнувся на мокрих сходинках і отримав травму. Чи буде така травма виробничою?

В описаній ситуації ми маємо справу з побутовою травмою. Чому не з виробничою? Тому що нещасним випадком, пов’язаним з виробництвом, може бути визнана травма, якщо вона отримана працівником дорогою на роботу або з роботи на транспортному засобі (див. п. 52 Порядку № 337):

— який належить підприємству;

— наданому роботодавцем згідно з укладеним договором з іншим підприємством;

— який належить працівникові, але використовується ним в інтересах підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця або безпосереднього керівника робіт.

А травма, отримана працівником дорогою на роботу або з роботи, якщо він пересувався громадським транспортом, що не належить підприємству і не використовується в його інтересах, розслідується як нещасний випадок невиробничого характеру (п.п. 1 п. 3 Порядку № 270).

Тобто така травма вважається побутовою. І неважливо, протягом якого відрізку часу до початку робочого дня / після його закінчення така травма була отримана.

Підтвердженням тимчасової непрацездатності працівника внаслідок отриманої травми буде листок непрацездатності або довідка (п. 4 Порядку № 270). У них повинно бути зазначено, що причиною непрацездатності є невиробнича травма (у листку непрацездатності — код «5»)

Важливо! Пункт 11 Порядку № 270 зобов’язує роботодавця розслідувати нещасні випадки, що сталися з його працівниками під час руху на роботу / з роботи.

Для розслідування роботодавець протягом доби з дня отримання інформації про нещасний випадок створює спецкомісію, яка й проводитиме розслідування протягом 10 календарних днів з дня, що настає за днем її створення.

Під час розслідування спецкомісія з’ясовує обставини і причини виникнення нещасного випадку. Тут стануть у пригоді листок непрацездатності, а також пояснення потерпілого працівника і свідчення очевидців.

За результатами розслідування комісія складає Акт про нещасний випадок невиробничого характеру за формою НТ (невиробничий травматизм), наведеною в додатку 3 до Порядку № 270. Під час його складання використовують класифікатори подій, через які відбувся нещасний випадок (додаток 4 до Порядку № 270), причин нещасного випадку (додаток 5), місця подій (додаток 6).

А чи можна не проводити розслідування? Фонд соцстраху в листах від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3 і від 07.06.2016 р. № 2.4-46-920 зазначає, що для цілей призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, обов’язкова наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру не передбачена.

Але якщо такого акта не буде, то вже не спецкомісія, а комісія із соцстрахування (далі — соцкомісія) для цілей призначення / відмови в призначенні лікарняних зобов’язана буде сама з’ясувати обставини і причини нещасного випадку.

Загалом, або спецкомісія, або соцкомісія, але хтось усе одно цю роботу повинен буде провести. Тож рекомендуємо все-таки розслідувати нещасні випадки невиробничого характеру згідно з Порядком № 270. Так і вам буде спокійніше, і в Держпраці в разі перевірки дотримання на підприємстві законодавства про охорону праці буде менше запитань.

Листок непрацездатності з невиробничою травмою підлягає оплаті в загальному порядку. Тобто перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець. Допомогу по тимчасовій непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачує ФСС. Здійснює він це починаючи із 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі