Теми статей
Обрати теми

Переведення годинників на зимовий час

Савченко Олена, налоговый эксперт
На підприємстві є служба охорони, працівники якої виходять на роботу за графіком змінності. Режим роботи — «доба/три» (24 години працюють, 72 години відпочивають). Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — квартал). У зв’язку з переходом на зимовий час із 26 на 27 жовтня (початок роботи 26 жовтня о 8:00, завершення — 27 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу і чи треба її оплачувати?

Переведення годинників на зимовий (та літній) час визначено постановою КМУ від 13.05.96 р. № 509, згідно з якою на території України запроваджений час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на 1 годину вперед та в останню неділю жовтня о 4:00 на 1 годину назад. Таким чином, у 2019 році переведення годинників на зимовий час відбудеться 27 жовтня о 4:00.

Отже, працівник, який згідно з графіком працюватиме в ніч «зимового переходу» з 26 на 27 жовтня, відпрацює на годину більше, ніж зазвичай.

Ігнорувати цю годину ми не рекомендуємо. Адже трудове законодавство вимагає від роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником. Тобто в табелі обліку робочого часу роботодавцеві потрібно проставити кількість відпрацьованих працівником годин за фактом.

У цьому випадку за працівником служби охорони в табелі обліку робочого часу має бути відзначено:

— 26 жовтня всього 16 відпрацьованих годин (з 8:00 до 24:00), у тому числі 2 години (з 22:00 до 24:00) у нічний час (нічним вважається час із 22:00 вечора до 6:00 ранку);

— 27 жовтня всього 9 годин (з 0:00 до 8:00), у тому числі 7 годин (0:00 до 6:00) в нічний час.

При підсумованому обліку робочого часу наприкінці кожного місяця працівникам нараховують: основну зарплату, надбавки, доплати, у тому числі за роботу в нічний час, святкові і неробочі дні тощо. А ось роботу в надурочний час (за наявності надурочних годин) відповідно до ст. 106 КЗпП оплачують наприкінці облікового періоду.

Якщо працівникові служби охорони, що працював у ніч «зимового переходу» встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в жовтні, то йому нарахують оклад у повному розмірі, навіть попри те, що він відпрацював за графіком роботи з 26 на 27 жовтня на годину більше.

У цьому випадку розмір основної зарплати працівника не залежить від кількості робочих днів (годин) у конкретному місяці

Інша річ, якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка (почасова оплата праці). У цьому випадку додатково відпрацьована у зв’язку з переходом на «зимовий» час 1 година має бути оплачена.

Майте на увазі: за усі години роботи в нічний час у жовтні (у тому числі й за додаткову годину «зимового переходу») працівникові (як «окладнику», так і з погодинною тарифною ставкою) має бути нарахована відповідна доплата. Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Після закінчення облікового періоду роботодавець визначить наявність надурочних годин як різницю між фактично відпрацьованим часом згідно з Табелем і розрахунковою нормою годин за цей період. У цих розрахунках братиме участь година «зимового переходу».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі