№84

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2019/№ 84 Інші номери журналу ›
  • Повторне поліпшення основних засобів: скільки об’єктів? Що як використовуваний об’єкт основних засобів (ОЗ) доводиться поліпшувати неодноразово? Скажімо, після проведеного поліпшення через деякий час виникла необхідність в його повторному поліпшенні. Як операції з повторного поліпшення відобразити в обліку? Давайте з’ясовувати.
  • Страховий стаж: від загального до деталей Розмір лікарняних і декретних безпосередньо залежить від страхового стажу працівника. І головне в цій справі — не помилитися! Тому питання правильного визначення страхового стажу актуальне завжди. Ми пропонуємо розпочати його розгляд із загальних правил, а потім перейдемо до деталей.
  • Нерухомість у майновій поруці: обліково-податкові наслідки Підписавшись за зобов’язання позичальника, поручитель часто сподівається, що оплачувати рахунки йому не доведеться. Але насправді так трапляється далеко не завжди. Що якщо підприємству як майновому поручителеві таки довелося передати свою нерухомість у рахунок погашення зобов’язань боржника? Про облікові та податкові наслідки такої операції ми поговоримо в цій статті.
  • Поточний ремонт провів орендодавець: як обліковувати? Підприємство здає власні приміщення в оренду. На якому рахунку обліковувати витрати орендодавця на поточний ремонт майна, яке перебуває в оренді? Чи треба про це прописувати в обліковій політиці? Давайте обговоримо цю проблему.
  • Зміна цільового призначення сільгоспугідь У липні 2019 року підприємство вирішило змінити цільове призначення земельної ділянки «для іншого сільськогосподарського призначення» (01.13) на нове — «для будівництва офісних приміщень та інших будівель громадської забудови» (03.10). Така трансформація відбулася у вересні 2019 року. У зв’язку з цим сільська рада виставила підприємству рахунок за відшкодування втрат сільгоспвиробництва, спричинених вилученням сільгоспугідь. Чи законні такі дії, і якщо так, то куди віднести в бухобліку ці витрати? Чи слід уточнювати розмір плати за землю?
  • Договір із самим собою: як підписати? Скажете, що ситуація абсурдна? Зовсім ні. Часто треба підписати договір із самим собою. Наприклад, у ФОП є обладнання, яке він готовий здати в оренду юридичній особі, в якій цей же ФОП, точніше, цей же громадянин, є директором. Чи, припустимо, юрособа продає своєму ж директорові якийсь основний засіб. Чи законно підписувати договір з двох сторін однією й тією ж особою? Як оформляти такі домовленості? Давайте розбиратися.
  • Індексуємо зарплату за листопад 2019 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року розпочали діяти нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2005 — 2019 роки виплачено в жовтні 2019 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у вересні 2019 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 74, с. 26. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2005 — 2019 роках, якщо вони виплачуються в жовтні 2019 року.
  • Єдинники! Зустрічайте нові форми Заяви та Витягу Наказ Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308
  • Зберігання пального: не стаціонарне — без ліцензії Лист ДПСУ від 04.10.2019 р. № 608/6/99-00-04-01-01-15/ІПК
  • Чи бути режиму роботи «день через день»? Лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1436/0/206-19
  • Переведення годинників на зимовий час На підприємстві є служба охорони, працівники якої виходять на роботу за графіком змінності. Режим роботи — «доба/три» (24 години працюють, 72 години відпочивають). Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — квартал). У зв’язку з переходом на зимовий час із 26 на 27 жовтня (початок роботи 26 жовтня о 8:00, завершення — 27 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу і чи треба її оплачувати?
  • ОЗ амортизували прискорено і продали: що в декларації? Амортизували прискорено, але, не дочекавшись закінчення дворічного строку, продали об’єкт основних засобів (ОЗ). Яку залишкову вартість ставити в декларації з податку на прибуток — за вирахуванням суми амортизації, розрахованої прискореним методом, або вже перераховану виходячи із звичайного строку корисного використання?
  • ФОП групи 2 надав послуги «юрику»: чи утримувати ПДФО? У нас в офісі прибирає ФОП групи 2. Підприємство не є платником єдиного податку, і виходить, що цей ФОП, надаючи нам послуги, порушує приписи ПКУ. Але його цей факт чомусь не бентежить, а ось нас хвилює питання, чи не змусять нас згодом сплатити ПДФО і ВЗ із сум наших виплат цьому ФОП за прибирання приміщення?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі