Теми статей
Обрати теми

Практикант у Звіті з ЄСВ*

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Чи треба відображати в таблицях 5 і 6 Звіту з ЄСВ виплати практикантам закладів професійно-технічної освіти за виконану роботу згідно з договором про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики?

* Див. також статтю «Дорогу молодим! або Беремо практикантів» цього номера.

Для того щоб відповісти на поставлене запитання, слід розібратися в суті виплати, яку підприємство нараховує практикантам закладів профтехосвіти.

Аналізуючи положення Порядку надання робочих місць для проходження виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992 (далі — Порядок № 992), Держпраці в листі від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17 дійшла висновку, що:

1) трудові відносини з учнями закладів профтехосвіти під час виробничого навчання або виробничої практики не виникають,

2) оформлення трудових договорів не здійснюється,

3) Повідомлення про прийняття на роботу не подається.

Підприємство надає робочі місця для проходження виробничого навчання або виробничої практики на підставі договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти (п. 8 Порядку № 992).

Окремі цивільно-правові договори на виконання роботи (надання послуг) з практикантами не укладають.

З урахуванням наведеного доходимо висновку, що інформація про початок/закінчення проходження практики учнями закладів професійно-технічної освіти на підставі договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти, підприємствам-страхувальникам у таблиці 5 ЄСВшного Звіту за формою № Д4 відображати не потрібно.

Водночас п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI визначено, що платниками ЄСВ є підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами.

При цьому виплати, які підприємство здійснює учневі у рамках договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом професійно-технічної освіти, не зазначені в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Таким чином, дохід, нарахований за час проходження виробничої практики учнями закладу професійно-технічної освіти, в загальній сумі (100 %) включається підприємствами-страхувальниками до бази нарахування ЄСВ.

Аналогічне роз’яснення представлене ДПСУ в підкатегорії 301.03 БЗ.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ такий дохід відображаємо в окремому рядку з податковим номером учня, що проходив практику, проставляючи, серед іншого, в графі:

— 9 — код категорії застрахованої особи — «1» (як для звичайних працівників);

— 11 — місяць і рік, за який нарахована винагорода;

— 15 — кількість календарних днів проходження виробничої практики у відповідному місяці;

— 17 — загальну суму доходу (у тому числі і ту частину, яка буде спрямована закладу професійно-технічної освіти);

— 18 — дохід із графи 17, що увійшов до бази нарахування ЄСВ;

— 21 — суму ЄСВ (ставка — 22 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі