28.10.2019

Довгострокова заборгованість: дисконтувати все!

Наказ Мінфіну від 16.09.2019 р. № 379

висновок документа

Довгострокову дебіторську заборгованість та довгострокові зобов’язання відображають у Балансі за їх теперішньою (дисконтованою) вартістю

Задум став реальністю. Мінфін узаконив дисконтування абсолютно усіх (!) довгострокових зобов’язань. Про те, що регулятор підготував проект змін в П(С)БО 11 «Зобов’язання», див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 66, с. 7.

Наказ, що коментується, вибив у П(С)БОшників серйозний козир, що дозволяв не дисконтувати безвідсоткові позики. Адже раніше відображати у Балансі зобов’язання за теперішньою (дисконтованою) вартістю старий п. 10 П(С)БО 11 вимагав тільки при виконанні двох умов одночасно:

1) зобов’язання мали бути довгостроковими;

2) на них повинні нараховуватися відсотки.

Якраз другу умову з П(С)БО 11 видалили. Тепер оновлений п. 9 П(С)БО 11 зобов’язує будь-які довгострокові зобов’язання оцінювати за теперішньою (дисконтованою) вартістю. Тим самим, за твердженнями регулятора, він привів П(С)БО 11 у відповідність із МСФЗ 9 «Фінансові інструменти». Тож від дисконтування довгострокових позик на тій підставі, що вони безвідсоткові, вже не відкрутитися. Вперше за теперішньою вартістю їх відображатимемо у фінзвітності за 2019 рік. До цієї дати ми детально розповімо вам, що і як робити. Стежте за нашими публікаціями. Як не дисконтувати? Візьміть на озброєння варіанти уникнення, запропоновані нами у згаданій публікації.

Крім того, з П(С)БО 11 взагалі виключили п. 8. Він передбачав можливість класифікувати поточне зобов’язання як довгострокове за наявності угоди про його переоформлення. У примітках до фінансової звітності переінакшений п. 19 П(С)БО 11 пропонує розкривати інформацію про перелік і суми зобов’язань, що включені до статей Балансу «Інші довгострокові зобов’язання» (ряд. 1515) та «Інші поточні зобов’язання» (ряд. 1690).

Підправили і опис класу 5 в Інструкції № 291*. На його рахунках обліковують заборгованості щодо зобов’язань із залученням позикових коштів (крім кредитів банків), а не тільки відсоткових. Хоча і до цього отримані безвідсоткові позики зі строком повернення більше 12 місяців з дати балансу відображали у складі довгострокових зобов’язань на рахунку 55 або на субрахунках 505 і 506.

* Інструкція про застосування Плану рахунків…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Дзеркально П(С)БО 11 підкоригували і П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». З його п. 12 теж виключена фраза «на яку нараховуються проценти». Тобто за теперішньою вартістю відтепер відображають у Балансі будь-яку довгострокову дебіторку, а не тільки відсоткову. Тобто й облік дебіторської заборгованості бухрегулятор привів у відповідність із МСФЗ, зокрема, МСФЗ 9 і МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами». Про облік продажу товарів у розстрочку за П(С)БО і за МСФЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 70, с. 12 і № 76, с. 4.

Хоча суб’єкти держсектору давно керуються своїми бухстандартами, підправити П(С)БО 7 «Основні засоби», П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», П(С)БО 9 «Запаси» руки дійшли у Мінфіну тільки зараз. Із них усюди виключили згадку про установи.

Заразом із п. 16 П(С)БО 7 прибрали ще один пережиток — абзац четвертий. Він дозволяв збільшити первісну (переоцінену) вартість об’єкта основних засобів на суму індексації, проведеної за податковими правилами.

Усі нововведення з наказу, що коментується, запрацюють з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера до друку ще не опублікований).