Теми статей
Обрати теми

Послуги перевезення і Ко: місце постачання

Ольховик Ольга, податковий експерт
Основний вид транспортної послуги — перевезення вантажів. Але одним перевезенням справа, зазвичай, не обмежується. Часто воно супроводжується наданням цілого комплексу додаткових послуг. Навантаження/розвантаження, зберігання, страхування та охорона вантажу, оренда транспорту, транспортно-експедиторські послуги, транспортна логістика — це все вірні супутники процесу транспортування. Зазвичай головне запитання, що цікавить бухгалтерів, — чи оподатковуються такі послуги ПДВ? Для відповіді на нього необхідно визначити, де знаходиться місце їх постачання. З вирішення цього завдання ми й розпочнемо наш сьогоднішній тематичний номер.

Особливості об’єкта оподаткування ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Ставка податку для них — 20 %. Якщо ж місце постачання — за межами України, об’єкт оподаткування ПДВ не виникає.

Для транспортних послуг є два нюанси:

1) послуги з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним транспортом є об’єктом ПДВ незалежно від місця їх постачання (п.п. «е» п. 185.1 ПКУ) за ставкою 0 % (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ) (детальніше про ці послуги див. статтю «Міжнародні перевезення і ПДВ» цього номера);

2) послуги з перевезення (переміщення) пасажирів і вантажів транзитом через митну територію України, а також послуги, пов’язані з таким перевезенням (переміщенням), звільнені від оподаткування ПДВ (п. 197.8 ПКУ) (детальніше див. статтю «Транзитні перевезення: що з ПДВ?» цього номера).

Але про ці нюанси ми поговоримо в окремих статтях. Поки ж визначимо порядок ПДВ-оподаткування транспортних послуг, які під ці винятки не підпадають.

Аналізуємо ст. 186 ПКУ

Місце постачання кожної конкретної послуги визначають виходячи з норм п.п. 186.2 — 186.4 ПКУ. Усе, що сказано в них за нашою транспортною темою, систематизуємо в таблиці.

Місце постачання транспортних послуг

Норма ПКУ

Вид послуг

Місце постачання

п.п. «а» п.п. 186.2.1 ПКУ

Допоміжні транспортні послуги: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товару та інші аналогічні види послуг

Місце фактичного постачання послуг

п.п. «в» п.п. 186.2.1 ПКУ

Послуги, пов’язані з перевезенням вантажів і пасажирів, у тому числі з постачанням продовольчих продуктів та напоїв, призначених для споживання

Зверніть увагу! Тут ідеться про послуги, пов’язані з перевезенням. Безпосередньо послуги перевезення сюди не входять

п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ

Транспортно-експедиторські послуги

Сюди належать саме послуги експедитора (його винагорода) (детальніше див. статтю «ПДВ-облік транспортних послуг за участю експедитора» цього номера)

Місце реєстрації одержувача послуг (чи місце постійного/переважного його проживання)

п. 186.4 ПКУ

Інші транспортні послуги

До цього виду послуг входять у тому числі й самі послуги перевезення

Місце реєстрації постачальника

Як бачите, згідно з ПКУ можна виокремити чотири види послуг, пов’язаних з транспортною діяльністю. Допоміжні/пов’язані з перевезенням послуги підпадають під оподаткування ПДВ у разі, якщо фактично надані на митній території України (незалежно від того, хто (резидент чи нерезидент) і кому (резидентові/нерезиденту) їх надає). Транспортно-експедиторські послуги є об’єктом оподаткування ПДВ у разі, якщо одержувач зареєстрований/має ПМП в Україні (при цьому неважливо, хто (резидент чи нерезидент) і на якій території їх надає). А ось інші транспортні послуги підпадають під ПДВ-оподаткування, тільки якщо їх постачальник зареєстрований в Україні. Статус же одержувача послуг і місце їх надання значення не мають. Тобто порядок оподаткування тієї чи іншої транспортної послуги залежить від того, до якого з перерахованих видів діяльності ця послуга належить.

Утім, якщо транспортна послуга надана на території України, а постачальник і одержувач — українські суб’єкти господарювання, то таку послугу можна й не класифікувати — вона в будь-якому разі підпадає під оподаткування ПДВ. В інших же випадках визначити, до якого виду діяльності належить конкретна транспортна послуга, доведеться обов’язково. Але проблема в тому, що перелік згаданих у ПКУ транспортних видів діяльності далеко не вичерпний. А правильно класифікувати ту чи іншу послугу буває не так і просто. Розглянемо найпоширеніші, не згадані в ПКУ, види транспортної діяльності.

Визначаємо вид послуги

Оренда транспорту. Згідно з п.п. «ґ» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання в оренду рухомого майна, крім транспортних засобів і банківських сейфів, є місце реєстрації/ПМП одержувача послуг. Виключальний характер зазначеної норми дає підстави вважати, що місце постачання послуг з оренди транспорту визначають згідно з п. 186.4 ПКУ — за місцем реєстрації постачальника.

Зберігання вантажу. На наш погляд, ця послуга належить до допоміжних. Тобто місце її постачання — місце фактичного надання (зберігання вантажу).

Охорона вантажу. Охоронний супровід вантажу — послуга, пов’язана з перевезенням. Місцем її постачання є місце фактичного надання послуг. Тобто супровід вантажу українською територією оподатковується ПДВ за ставкою 20 %. А ось послуги з охорони вантажу за кордоном — під об’єкт ПДВ-оподаткування не підпадають.

Страхування вантажу. Операції з надання послуг страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів і страхових агентів, не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.3 ПКУ). Тому страховики на послуги страхування ПДВ не нараховують. Водночас компенсація вартості страхових послуг, отримана від замовника транспортних послуг за договором транспортного експедирування, на думку податківців, включається до бази оподаткування ПДВ (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 19.08.2017 р. № 1683/ІПК/26-15-12-01-18, від 10.08.2017 р. № 1578/ІПК/26-15-12-01-18). Хоча, на наш погляд, враховуючи посередницьке правило податківців «придбали без ПДВ — передали без нарахування ПЗ» (детальніше про нього див. статтю «ПДВ-облік транспортних послуг за участю експедитора» цього номера), компенсація вартості страховки не повинна потрапити під оподаткування ПДВ і в експедитора.

Логістика. Логістичні послуги часто надають експедитори (у межах договору транспортного експедирування). Крім того, вони можуть бути оформлені як консультаційні. Тобто вони підпадають під дію пп. «ж» або «в» п. 186.3 ПКУ і місцем їх постачання є місце реєстрації одержувача.

Транспортно-експедиторські послуги. Практично будь-які транспортні послуги (і допоміжні, і пов’язані з перевезенням, й інші транспортні) можуть бути надані в межах договору транспортного експедирування. Причому як самим експедитором, так і залученими особами. Що буде місцем постачання таких послуг? Детальніше про це див. статтю «ПДВ-облік транспортних послуг за участю експедитора» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі