Теми статей
Обрати теми

Продаємо товар з доставкою: чи є транспортні послуги?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Ми продаємо товар з доставкою. Доставку здійснюємо не самі, а наймаємо перевізника. Чи потрібно окремо виділяти транспортні послуги? Який код ДКПП/УКТЗЕД зазначати за цими послугами в податковій накладній (ПН)?

Вартість послуг доставки може бути включена до вартості товару або виділена в окрему послугу. Тут усе залежить від умов договору.

Разом чи окремо. Якщо згідно з договором поставки постачальник зобов’язується доставити товар покупцеві, але при цьому окрема компенсація вартості доставки покупцем у договорі не передбачена, то підстав для відображення доходу від транспортних послуг у підприємства-постачальника немає. Тобто в такому разі вартість транспортування товару фактично враховується у складі операції з постачання такого товару й окремо не показується. І у видатковій, і в ПН фігурує тільки товар. Понесені витрати на транспортування товару постачальник відображає у складі витрат на збут (п. 19 П(С)БО 16) — за дебетом однойменного рахунку 93 — у тому звітному періоді, у якому вони були понесені (п. 14 П(С)БО 9).

База оподаткування ПДВ визначається згідно з п. 188.1 ПКУ з урахуванням мінімальної бази. Тож якщо мінімальна база оподаткування виявиться вищою за договірну ціну постачання товару, то на суму такого перевищення доведеться донарахувати ПЗ.

Важливо! З мінбазою потрібно порівнювати купівельну вартість товарів, а витрати на їх доставку не враховуються

Якщо ж договором поставки передбачено, що доставку на склад покупця здійснює постачальник з оплатою (компенсацією) вартості доставки покупцем, постачальник має право відобразити здійснення транспортних послуг окремо. Для цього можна просто додати окремий рядок до накладної або оформити акт. У бухобліку в такому разі постачальник відображає дві окремі госпоперації:

1) реалізацію товару (Дт 361 — Кт 702, Дт 901, 902 — Кт 26, 28);

2) реалізацію послуги з доставки товару (Дт 361 — Кт 703, Дт 903 — Кт 23).

Зверніть увагу: в цьому випадку витрати на транспортування вже не є витратами на збут, вони включаються до собівартості послуги перевезення.

І ще майте на увазі, що вартість транспортних послуг, отримана від покупця, може не дорівнювати вартості витрат на перевезення, понесених постачальником. Страшного в цьому нічого немає. Єдине, пам’ятайте: у разі, якщо сума, нарахована покупцеві, менша, на різницю доведеться донарахувати ПЗ з ПДВ. І скласти на такі ПЗ окрему ПН.

Заповнюємо ПН (на договірну вартість). При заповненні ПН потрібно спиратися на інформацію з первинних документів. Адже платники ПДВ зобов’язані вести облік показників, які використовуються для визначення ПЗ, на підставі первинних документів (п. 44.1 ПКУ). Тому в ПН зазначають ту ж номенклатуру, ті ж одиниці виміру, кількість, ціни, що й у первинних документах. А щодо купівельних товарів (послуг) податківці рекомендують брати дані з документів, що підтверджують їх придбання (БЗ 101.16). Таким чином, якщо у відвантажувальних документах послуги доставки відображені окремим рядком, то й у ПН потрібно зазначити окремо номенклатуру товарів і окремо послуги транспортування. Закодувати компенсацію вартості доставки можна кодом профільної торговельної діяльності, тобто кодом роздрібної торгівлі — 47.00 або відповідним кодом оптової торгівлі з класів 45 — 46. Хоча експедиторам, які залучають для здійснення перевезення третіх осіб, податківці радять у ПН ставити код послуг перевезення (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.06.2017 р. № 604/ІПК/10/26-15-12-01-18). Тож за логікою речей продавець товару, який фактично не доставляє товар, а залучає для цих цілей третіх осіб, у рядку доставки ПН теж може поставити код послуг перевезення (49.41). Приклад заповнення ПН з окремо виділеними послугами доставки наведемо нижче.

img 1

Завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі