Теми статей
Обрати теми

Тренуємо пізнавальні процеси

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
Усі ми, сучасні люди, готові дбати про свою зовнішність: і до спортзалу сходимо, і татуаж брів намалюємо, і постійно удосконалюємо свої інструменти, телефони, автівки й навіть керамічні кухонні ножі. Ось тільки чомусь значно рідше ми займаємося тими інструментами, без яких взагалі б жодного уявлення про цей світ не мали, тобто пізнавальними процесами. Настав час це виправити й познайомитися з ефективними методиками їх розвитку. Поготів щойно відлунали «перші дзвоники» Дня знань, а отже, час дізнатися про щось нове. Не лише ж дітям усе найкраще…

Увага. Зміст цього пізнавального процесу — у зосередженні на тих чи інших реальних або ідеальних об’єктах. Як про нього потурбуватися? Передусім не забувати давати своїм пізнавальним процесам загалом відпочивати та розслаблятися. Постарайтеся якомога більше спати, не вимагайте від себе уваги до речей, які не вважаєте важливими, взагалі не змушуйте себе бути довго уважним там, де вам це неприємно, обирайте інформацію, перш ніж спробувати зосередитися на ній, намагатися зрозуміти її суть. Крім того, пропонуємо вам добірку простих вправ, направлених на розвиток уваги. Це може бути, наприклад, зворотний рахунок через три про себе. Рахуйте: 200, 197, 194, 191 тощо… Але однією з найефективніших вправ, принаймні на скромний смак автора, є візуалізація складного предмета. Цей досвід був розроблений у рамках психосинтезу Р. Ассаджіолі. Постарайтеся уявити у внутрішньому плані золотий трикутник. Не дозволяйте йому зникати з-під внутрішнього погляду. Розглядайте його в усіх подробицях, обертайте в різних проекціях. Чим довше ви здатні утримувати такий візуалізований, уявний предмет перед внутрішнім поглядом, тим більш розвиненою буде ваша увага.

Пам’ять. Пам’ять забезпечує збереження та відтворення інформації. Що зробити, щоб допомогти цьому процесу працювати? Оскільки важливу роль у процесах запам’ятовування відіграє лімбічна система, а вона ж відповідальна й за наші з вами емоції, один з найпростіших способів щось запам’ятати — установити зв’язок між тим, що ви намагаєтеся завчити, і тим, що викликає у вас занадто приємні чи неприємні переживання. Наприклад, хочете ви запам’ятати англійське слово «lazy», яке українською означає «ледачий». Коли будете завчати це слово, уявіть собі яскравий образ Обломова, який лежить на дивані та викликає презирство і вражає своєю бездіяльністю. Взагалі, для тренування пам’яті, яка виконує важливі функції інтеграції різнорідного досвіду людини, украй важливим є встановлення асоціацій, зв’язків між найрізноманітнішими сферами цього досвіду. Важливо допомогти нашій пам’яті ці ж зв’язки утворювати. Запам’ятати номер мобільного телефону досить складно, але буває корисно. Як це зробити? Скористайтеся вже існуючим або придумайте свою власну значиму історію, можна у віршованій формі або ж ні: «Спочатку було нічого, потім шість років мені було добре, і шість ще навчалася в школі, а до них чотири пишемо також, я трьом сестрам була вірною, з одним лише чоловіком проводила час, а у 20 років я полетіла до подруги, що у квартирі 33 мешкала». Який номер телефону ховається за цією історією? А ось такий: 066 431 20 33. У цьому вірші героїня пов’язує важливі, емоційно заряджені подробиці свого особистого досвіду із звичайними цифрами. І ось цей номер уже дуже складно забути. Загалом, хочете натренувати пам’ять? Тренуйте зв’язки! Ну тільки не міжособистісні, а нейронні… ☺

Мислення. Цьому прекрасному процесу, який дозволяє нам вирішувати найрізноманітніші завдання, забезпечуючи узагальнене відображення світу, останнім часом приділяють замало уваги. «Не сезон для думки», цитуючи П’ятигорського, говорив академік Зінченко про радянський час. Ех, це ви, Володимире Петровичу, ще не бачили людей із смартфонами та Інтернетом усюди, куди б вони не пішли, навіть у туалеті. Ось уже «не сезон…» прогресує.

Як же потурбуватися людині про своє мислення сьогодні? Передусім розвивайте його критичність. Почули щось десь від когось, запитайте себе, навіщо вам це розповіли, на який ефект розраховував оповідач, до якої поведінки вас підштовхує. Але й про базову функцію узагальнення не забувайте. Чудовий метод тренувати нестандартні узагальнення, що лежать в основі креативного мислення, — аналогія. Візьміть два, здавалося б, взагалі ніяк не пов’язаних об’єкта: ефективне планування робочого дня і вікно. Виділіть властивості вікна: прозорість, свобода, рамки, свіже повітря. Перенесіть їх на ефективне планування робочого часу. Може вийти доволі потішний, але водночас корисний та цікавий результат. Ваш план робочого дня має бути не дуже складним, не включати забагато завдань, тільки тоді його можна буде назвати прозорим. Крім того, щоб була свобода, важливо залишати якусь частину робочого часу взагалі незайнятою. Водночас важливі рамки, події із зрозумілою тривалістю, навколо яких і будуватиметься ваш робочий день. Свіже повітря означає, що потрібно залишати час на прогулянки. Ось так прийом аналогії дозволяє не лише тренувати власне мислення, а й знаходити незвичайні та нетривіальні рішення складних завдань.

Уява. Як пізнавальний процес уява дозволяє нам створювати уявлення об’єктів, які ми ніколи не сприймали раніше. Зрозуміло, що залежно від специфіки це можуть бути візуальні, аудійні та інші уявлення. Найголовніше — ви не бачили, не торкалися, не нюхали й не чули того, що придумали, окремі частини, може, й сприймали, але ось цілісний новий образ народила ваша уява. Що можна зробити, щоб розвинути й підтримати свою «уявлялку»? Одним з дивних, а головне — потішних, «уявляльних» прийомів є аглютинація. Класичним її прикладом із підручника з психології є кентавр, тобто старогрецька людина, зайнята тренуванням уяви, узяла людину й коня та «склеїла» їх у своїй уяві. У результаті з’явився вона, напівлюдина-напівкінь, читай — кентавр. Ось потренуйте свою уяву за допомогою прийому аглютинації, «склеюйте» найрізноманітніші об’єкти дійсності. Завдання — якомога чіткіше, деталізованіше уявляти об’єкт-гібрид саме у внутрішньому плані, перед внутрішнім поглядом. Це дозволить вам розвинути креативність, швидше знаходити несподівані рішення повсякденних труднощів, а крім того, сформує особливе, складне, але красиве почуття гумору.

Отже, час завершувати! Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам трохи подбати про власні інструменти пізнання світу, адже від них забагато чого залежить. Тримайте їх у чистоті, теплі, будьте з ними обережними!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі