Теми статей
Обрати теми

Податковий борг у фізособи-громадянина

Децюра Сергій, податковий експерт
Податковий борг може виникнути не тільки у суб’єктів господарювання (юросіб та ФОП), а й у звичайних фізичних осіб — громадян. Тому далі поговоримо про те, коли у фізособи — не суб’єкта господарювання такий борг виникає, як довідатися про його існування і як відстояти свої права.

Фізособа і податковий борг

Податковий борг у фізособи пов’язаний з виникненням двох подій:

1) фізособа була платником податку чи збору;

2) їй був нарахований податок, і вона його своєчасно не сплатила.

Фізособа-громадянин є платником великої кількості податків і зборів. Так, вона є платником ПДФО, ВЗ, податку на майно тощо.

При цьому якщо мова йде про сплату ПДФО та ВЗ, то зазвичай фізособа сама податок не нараховує і не сплачує, за неї все робить податковий агент (юрособа чи ФОП), яка виплачує дохід. У цій ситуації з фізособи взяти нічого.

Водночас в окремих випадках фізособа має сама задекларувати суму отриманого доходу (прибутку) і сплатити з неї ПДФО і ВЗ. Наприклад, таке може відбутися, коли фізособа надає іншій фізособі майно в лізинг, оренду чи суборенду або отримує інвестприбуток від проведення операцій із цінними паперами, корпоративними правами тощо. І от якщо фізособа подала декларацію про майновий стан (до 1 травня) і своєчасно не сплатила відображену в ній суму (до 1 серпня), то у неї виникне податковий борг.

Якщо ж декларацію не подано, то допоки фіскали самі не виявлять недекларування суми до сплати, борг не виникне.

Отже, коли мова йде про борг із ПДФО та ВЗ, то виникнення такого боргу залежить від того, чи подала фізособа декларацію, і якщо так, то чи сплатила відображений у ній податок.

Водночас бувають ситуації, коли фізособа собі живе-поживає, а за нею починає рахуватися податковий борг. Мова йде про борг, який виникає через несплату фізособою будь-якого з видів податку на майно.

Борг нізвідки

Податкові зобов’язання з податку на майно фізособі нараховують фіскали (пп. 266.7.2, 267.6.2 та п. 286.5 ПКУ). Роблять вони це шляхом надсилання фізособі податкового повідомлення-рішення (ППР) про сплату податку до 1 липня звітного року. У ньому зазначається сума розрахованого податку та відповідні платіжні реквізити.

При цьому ППР вважається надісланим (врученим) фізособі, якщо його:

— вручено особисто їй чи її представникові;

— надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізособи рекомендованим листом з повідомленням про вручення;

— надіслано в електронному вигляді у порядку, визначеному п. 42.4 ПКУ.

Щоб фіскали могли надіслати ППР в електронному вигляді, фізособа-громадянин мала подати заяву про бажання отримувати документ через Електронний кабінет

Поки що не затверджено форм заяв на отримання документів через Електронний кабінет. Тому навряд на сьогодні хоча б одна фізособа подала таку заяву, а тому напевно всім фізособам нараховують податкові зобов’язання по-старому, тобто або вручають ППР особисто, або направляють на пошту.

Якщо ж хтось таку заяву подасть, то щоб довідатися, чи нарахували податкові зобов’язання шляхом надсилання електронного ППР, слід постійно (до 1 липня) моніторити дані в Електронному кабінеті на факт надходження ППР, а також заглядати до своєї електронної пошти, прив’язаної до Електронного кабінету, куди направлятимуться повідомлення про надходження ППР в Електронний кабінет.

Не має значення, як ви дізналися про нарахування податку, якщо ви його своєчасно сплатили (протягом 60 днів з дати отримання ПРР). Боргу у вас не буде і хвилюватися немає чого.

Та щоб своєчасно сплатити зобов’язання, потрібно вчасно довідатися про їх суму. А коли нарахування податку відбувається шляхом направлення листа на пошту, то проґавити цей момент простіше простого.

Інколи вручити ППР пошта не може з вини контролерів (через помилку, допущену при оформленні ППР). У цьому випадку ППР точно вважається не врученим платнику податків. А тому якщо вам не прийшло ППР з цих причин, то хвилюватися не варто. Адже поки вам його не вручили, податкові зобов’язання вважатимуться не нарахованими і відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання з податку на майно не буде (БЗ 111.05).

Хоча зазвичай невручення через пошту ППР відбувається з інших причин. А саме через відсутність платника, тобто фізособи, за фактичним місцем розташування (місцезнаходженням). Якщо так сталося, то незважаючи на те, що вам фактично ППР не вручили, за нормами ст. 42 ПКУ таке ППР вважають врученим у день, зафіксований поштою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення, що надходить фіскалам.

Тобто виходить, що навіть не отримавши ППР, фізособа вже має суму податку, яку слід сплатити у встановлений строк (протягом 60 днів з дня отримання рішення). І хто цього не зробить вчасно, у того виникає податковий борг.

Перевіряємо борг

Інколи фізособа здогадується про те, що вона є платником податку на майно, але чомусь ППР із нарахованим податком не надходить. У цьому випадку радимо перевірити, чи фактично фізособі ППР не направляли, чи, може, направляли, а воно просто не було вручено.

Перевірити інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу фізособа-громадянин може, скориставшись Електронним кабінетом

Вхід до нього здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС (БЗ 128.01).

У приватній частині Електронного кабінету у меню «Стан розрахунків з бюджетом» користувач може побачити свої особові рахунки зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Якщо там є підсвічені червоним кольором суми, то за вами рахується заборгованість перед бюджетом.

Водночас сам факт наявності в Електронному кабінеті боргу ще не говорить про те, що фіскали виконали всі обов’язкові операції, щоб нарахувати податок на майно. Наприклад, вони могли просто не направити фізособі ППР поштою (якщо особа не обрала отримання ППР через Електронний кабінет), або направили, але помилилися з адресою направлення. Тому перед тим як бігти платити борг і штрафи, слід сходити у податкову і перевірити, чи фактично вам направляли ППР на пошту (якщо особа не обрала отримання ППР через Електронний кабінет) і саме пошта повернула лист з поміткою про неможливість вручення.

Якщо це так, то фізособі слід сплатити податок і штрафні санкції. Якщо ж ні, наприклад ППР направлялося, але пізніше встановленого строку, то погасити податковий борг фізособі все одно доведеться, а от штрафів уникнути вдасться. Про це прямо свідчать п.п. 266.10.2 і п. 287.9 ПКУ та говорять фіскали у БЗ 111.05.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі