10.08.2020

Підсумкові ПН у громадському харчуванні: як кодувати?

Складаємо підсумкові податкові накладні (ПН) у громадському харчуванні одним рядком (на усю суму реалізації за день) з послуговим кодом 56.10. Чи треба з 01.08.2020 р. через відображення кодів УКТ ЗЕД на підакцизний алкоголь у чеках РРО групувати товари за кодами УКТ ЗЕД у підсумковій ПН?

Нагадаємо, що з 01.01.2020 р. для підсумкових ПН діє загальний порядок заповнення. Тобто згідно з п. 14 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, в них треба заповнювати усі графи і розписувати попозиційно усю номенклатуру (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 102, с. 2).

Хоча тоді підсумкові ПН, оформлені на весь обсяг товарів/послуг, поставлених кінцевим споживачам за день, виявляться значними за обсягом. Тому виникало запитання: що як такими правилами заповнення підсумкових ПН знехтувати і заповнювати їх по-старому, приміром, однорядково — на увесь денний обсяг постачань? Розглядаючи ситуацію в «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 30, ми з’ясували, що таке заповнення підсумкових ПН нічим серйозним не загрожує, оскільки: (1) підсумкові ПН не видаються покупцям, тобто питання з податковим кредитом (ПК) не виникне;

(2) оштрафувати за помилки в підсумкових ПН за п. 1201.3 ПКУ податківці не можуть, оскільки такий штраф накладають за скаргою покупця (ну а оштрафувати при такому заповненні нібито за відсутність ПН не вийде, оскільки ПН була зареєстрована);

(3) підсумкові ПН не блокуються.

Тому особливо приємно, що такий спрощено-однорядковий варіант заповнення підсумкових ПН у громадському харчуванні підтримали контролери.

Підсумкові ПН — з послуговим кодом у гр. 3.3. Зважаючи на специфіку ресторанного господарства (здійснення виробничо-торговельної діяльності), фіскали погодилися з можливістю складання підсумкових ПН як на послуги. До речі, про те, що діяльність у сфері ресторанного господарства є нічим іншим, як наданням споживачам послуг, говорить п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219. Тому податківці не проти складання підсумкової ПН у громадському харчуванні з послуговим кодом (наприклад, з кодом 56.10 «Послуги ресторанів і пунктів швидкого харчування») у гр. 3.3 (лист ДПСУ від 18.02.2020 р. № 117/2/99-00-07-03-02-02). Тож пономенклатурно усю реалізовану продукцію в підсумковій ПН у громадському харчуванні можна не розписувати (див. приклад заповнення підсумкової ПН у громадському харчуванні):

І відображення кодів УКТ ЗЕД з 01.08.2020 р. на підакцизні товари в чеках РРО (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 56, с. 2 і № 29, с. 12), по суті, не повинно позначитися на такому спрощено-однорядковому варіанті заповнення підсумкових ПН і, скажімо, призводити до якихось розшифровок.

Хоча, звичайно, якщо є бажання, то перепродавані підакцизні та імпортні товари (з десятизначним кодом, п.п. «і» п. 201.1 ПКУ) можна групувати в підсумкових ПН за кодами УКТ ЗЕД. І навіть, за бажання, підсумкові ПН у громадському харчуванні можна заповнювати детально. Проте якщо й після 01.08.2020 р. цього не робити, то за спрощений варіант заповнення нічого страшного бути не повинно (аргументи ті ж самі, див. вище).