Теми статей
Обрати теми

Серпневі РРО-нововведення

Децюра Сергій, податковий експерт
Ще в кінці минулого року всім суб’єктам господарювання було відомо, що у 2020 році очікується РРО-реформа. Її проведення було заплановано в три етапи, перший з яких мав розпочатися 19.04.2020 р. Водночас через введений в Україні карантин усі етапи здійснення РРО-реформи перенесли на пізніші дати, ніж планувалося. І от 1 серпня таки стартує її перший етап. Коротко про те, що саме він принесе суб’єктам господарювання, читайте нижче. А детальніше про всі РРО-нововведення серпня розповімо у одному з найближчих тематичних номерів.

Спрощена система

ФОП групи 1. 01.08.2020 р. ФОП — платників ЄП групи 1 взагалі і назавжди звільнять від обов’язку застосування РРО!

Нагадаємо, що на сьогодні вони звільняються від використання РРО за тими ж правилами, що й інші ФОП — платники ЄП. Тобто щоб не використовувати РРО, вони повинні поки що дотримуватися двох умов:

1) мати річний дохід не більше 1 млн грн;

2) не торгувати технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту (ТСПТ), а також лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Після того як з 01.08.2020 р. буде оновлено п. 296.10 ПКУ, всі ФОП –платники ЄП групи 1 зможуть працювати без РРО

При цьому таке звільнення для них буде безумовним, тобто не залежатиме від того, чи перевалить їх дохід за 1 млн грн та чи будуть вони торгувати товарами-вбивцями РРО-імунітету (навіть коли цей перелік з 1 січня наступного року значно розростеться) і навіть після 01.04.2021 р., коли всі інші ФОП — платники ЄП груп 2 — 4 втратять право на РРО-імунітет.

Облік запасів. З 01.08.2020 р. розширюється перелік ФОП — платників ЄП, які зобов’язані вести облік товарних запасів.

Так, з цієї дати відповідно до оновленого п. 12 ст. 3 Закону про РРО вести облік запасів будуть зобов’язані не тільки ФОП, які є платниками ЄП та зареєстровані платниками ПДВ (тобто платники ЄП групи 3, які обрали ставку ЄП 3 %), а й ФОП — платники ЄП, які не є платниками ПДВ, якщо вони провадять діяльність з реалізації ТСПТ, лікарських засобів та виробів медпризначення, а також «ювелірки».

Крім того, вищезгадані ФОП з 01.08.2020 р. будуть зобов’язані надати податківцям під час перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Неведення обліку запасів, а також ненадання документів на оприбуткування товару загрожує ФОП штрафами у розмірі подвійної вартості такого необлікованого бездокументного товару за цінами його реалізації, але не менше 170 грн (ст. 20 Закону про РРО).

Водночас оскільки на сьогодні законодавством не визначено порядку ведення обліку запасів ФОП-спрощенцями, то до його появи ФОП, щоб уникнути штрафу, доведеться мати тільки прибуткові документи на товар.

Програмні РРО

З 01.08.2020 р. всі суб’єкти господарювання матимуть змогу використовувати не тільки класичні апаратні РРО, а й нові програмні РРО.

Під програмним РРО розуміють програмне забезпечення (програма, додаток), яке може встановлюватися на будь-який пристрій і дозволить за допомогою такого пристрою виконувати фіскальні функції шляхом реєстрації чеків РРО на сервері податкової через мережу Інтернет. Програмний РРО видаватиме чеки тільки в електронному вигляді.

Безкоштовне робоче програмне забезпечення, яке перетворить ваш пристрій на програмний РРО, фіскали обіцяли презентувати до 01.08.2020 р. Тестові програмні РРО від фіскалів можна знайти на веб-сайті prrosto.kmu.gov.ua/. Сподіваємося, що після зазначеної дати від тестування уже можна буде перейти до роботи.

Також суб’єкти господарювання зможуть користуватися і платним програмним забезпеченням, розробленим іншими суб’єктами.

Новітні програмні РРО з 01.08.2020 р. можна буде використовувати всім суб’єктам господарювання поряд із класичними РРО. І хоча ці два види візуально і апаратно відрізняються один від одного, але по суті обидва види РРО вирішуватимуть однакові фіскальні задачі. Тож який краще, може сказати тільки сам користувач.

Чек РРО

Електронна форма. З 01.08.2020 р. у Законі про РРО з’явиться поняття «електронний розрахунковий документ» (ЕРД). Таким терміном буде ідентифіковано фіскальний чек РРО, який має ті ж самі обов’язкові реквізити, що на сьогодні притаманні звичайним чекам РРО, але сформований він буде в електронній формі.

Вводиться таке поняття для того, щоб сформований на РРО в електронній формі чек був визнаний розрахунковим документом.

З 01.08.2020 р. формувати чек РРО у електронній формі, тобто видавати ЕРД можуть не тільки новомодні програмні РРО, а й класичні РРО, які на сьогодні мають змогу формувати чеки РРО тільки у паперовому вигляді.

Надавши змогу формувати чеки через класичний РРО не тільки в паперовому, а й в електронному вигляді, законодавець може зняти з плечей продавців проблеми із вкладанням чеків РРО в посилки при відправленні товару покупцю, коли розрахунки здійснено через Інтернет. Річ у тому, що електронний чек РРО можна доставити покупцю в будь-який час, переславши його дані, наприклад, у вигляді QR-коду на абонентський номер покупця.

Реквізити чека. З 01.08.2020 р. у чеках РРО доведеться вказувати код товарної підкатегорії УКТ ЗЕД не тільки для палива, а й для всіх інших підакцизних товарів. Отже,

всі суб’єкти господарювання, які продають підакцизні товари, повинні перепрограмувати РРО. щоб у чеку РРО і щодо них був зазначений код УКТ ЗЕД

Якщо з 01.08.2020 р. торгувати підакцизними товарами без зазначення такого коду у чеку РРО, то вам загрожує штраф у розмірі 5100 грн (ст. 17 Закону про РРО). А ваших посадових осіб та працівників можуть притягнути до адмінвідповідальності за ст. 1551 КУпАП (БЗ 109.20).

Тому про перепрограмування своїх РРО потрібно потурбуватися вже сьогодні.

РРО-штрафи

З 01.08.2020 р. розпочинається перший етап зростання РРО-штрафів за проведення через РРО розрахункових операцій на неповну суму, непроведення розрахункових операцій через РРО тощо.

Так, із 01.08.2020 р. і до 31.12.2020 р. за порушення РРО-законодавства відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 17 Закону про РРО будуть застосовувати штраф не як сьогодні у розмірі 1 грн за порушення, вчинене вперше, а за кожне наступне порушення 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг), а в розмірі 10 % вартості проданих з порушеннями товарів за перше порушення та у розмірі 50 % за кожне наступне (повторне) порушення.

До відома! Цей збільшений штраф буде діяти тільки до 31.12.2020 р. З 01.01.2021 р. розмір штрафу зросте ще більше. Так, із цієї дати за перше РРО-порушення будуть карати уже штрафом у 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг), а за кожне наступне (повторне) порушення — 150 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі