Теми статей
Обрати теми

Зміни у порядку видачі лікарняних. Не проґав!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Наказ МОЗ від 11.11.2020 р. № 2593

Висновок документа

Скасовано норму, яка встановлювала умови видачі листка непрацездатності не за місцем проживання. Також подовжено строк, на який лікуючий лікар може видавати та продовжувати листок непрацездатності особисто

Чомусь за незрозумілою (збоченою) логікою нашого законодавця перевіряти правильність видачі та заповнення лікарняних листків повинен роботодавець, який приймає їх до оплати. Саме його карає ФСС, якщо знаходить якісь недоліки, допущені лікарями у листках непрацездатності, за якими виплачена допомога. От і доводиться бухгалтерам та кадровикам розумітися на листках непрацездатності навіть краще, ніж лікарям.Тож знайомимося з черговою порцією новинок.

Наказом, що коментується, внесено зміни до Інструкції № 455*. Вони набрали чинності з 22.12.2020 р.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Відтепер у разі вибору особою лікуючого лікаря та лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання чи роботи для отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, не потрібно подавати заяву-клопотання та погоджувати її з головним лікарем такого закладу.

Відверто кажучи, ці зміни напрошувалися з моменту початку медреформи, за якої медичну допомогу відв’язали від місця прописки/проживання та запровадили декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги.

Проте вважаємо, що не завадило б нашим міністерствам підходити до запровадження змін більш комплексно. Звісно, дуже добре, що скасували норму про погодження заяви-клопотання. Та хотілося б відповідні зміни побачити й в Інструкції № 532**. Адже вона й надалі вимагає (див. п. 3.8), щоб у лікарняному листі, виданому не за місцем проживання/роботи, у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» стояв підпис головного лікаря, засвідчений круглою печаткою закладу охорони здоров’я.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Звісно, тут можна говорити про те, що всі чекають не дочекаються, що ось-ось запрацюють електронні листки непрацездатності. Тому й на Інструкцію № 532 вже можна не зважати. Але ж електронні листки нам обіцяють ще з 2019 року, а віз…

Тож хотілося б мати надію, що ФСС при перевірці ураховуватиме зміни, внесені наказом, що коментується, до Інструкції № 455.

Наступна порція змін. Лікуючі лікарі в амбулаторно-поліклінічних закладах відтепер можуть видавати лікарняний лист у випадку втрати працездатності внаслідок захворювання або травми особисто терміном до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів (раніше було до 10 днів).

Якщо ж працівник продовжує хворіти, то продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення. Його підпис повинен стояти на лікарняному листі.

Крім того, на період проведення COVID-заходів, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з COVID-19 та/або завершення самоізоляції пацієнтом відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі